'Seçim barajını menfaatleri için düşürdüler!'

TAKİP ET

Seçimlerde yüzde 10 olarak uygulanan ülke seçim barajı yüzde 7'ye indirildi. Vatandaş seçim barajının düşürülmesini menfaat olarak yorumladı. Vatandaşın iddiasına göre, iktidar ortağı olan Milliyetçi Hareket Partisini mecliste tutabilmek için böyle bir yola gittiğini söyledi. Yine vatandaşın yorumuna göre barajın düşmesi en çok barajı aşamayan diğer partilere yaradı.

Milletvekili Seçimi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Resmi Gazete'de yayımlandı. Seçimlerde yüzde 10 olarak uygulanan ülke seçim barajı yüzde 7'ye indirildi. İttifak olarak yüzde 7 barajını geçen partiler, seçim bölgesinde gerekli oy oranına ulaşmadan, milletvekili çıkaramayacak. Meclis'te grup kurmuş olmak, seçime katılabilmenin yeter şartından biri olamayacak.

Siyasi partilerin seçime girebilmesi için 41 ilde örgütlenmeleri ve büyük kongrelerini gerçekleştirmeleri gerekecek. İlçe, il ve büyük kongrelerini iki defa üst üste yapmayan partiler ise seçime katılma yeterliliğini kaybedecek.

Her seçim döneminde 14 Milletvekili çıkaran Şanlıurfalılar seçim barajının düşürülmesiyle ilgili birbirinden ilginç yorum yaptı.

PARTİ ORTAĞINI MECLİSTE TUTMAK İÇİN DÜŞÜRDÜ
Seçim barajının mevcut iktidar partilerinin yerini korumak için düşürüldüğünü söyleyen Ayhan Yakut
“Bence bu seçim barajı daha önce düşürülmesi gerekiyordu. Neden şimdi yapılıyor. Mevcut iktidar parti ortağını mecliste tutabilmek için barajı düşürdü. Daha önce diğer partiler için öyle bir şey yapmadılar. Ama şimdi kendi ortakları için yapıyorlar. Yani kendi menfaatleri için yaptılar” yorumunu yaptı.

“BİZİM ÜLKEDE SAĞLAM MUHALEFET YOK”
Türkiye’de sağlam bir muhalefetin inşası için yararlı olacağını düşünen Mehmet Urlu da “Seçim barajının düşürülmesi iktidarın kendisini sağlama almasıyla ilişkilendiriyorum.  Şu an ki muhalefete de güvenmiyorum ama seçim barajının düşürülmesi küçük partilere yaradı. Gecen dönemde barajı geçemeyeceğini düşünen partiler hepsi diğer adaylara verdiler. Bizim ülkede sağlam muhalefet yok” dedi

SEÇİM BARAJININ DÜŞÜRÜLMESİ İYİ OLDU
Yusuf Urlu ise “Seçim barajının düşürülmesi iyi oldu. En azından yüzde 3 alana hazineden yardım oluyor. Hiç olmasa kendi propagandasını yapabiliyor. Daha sağlam muhalefetler bu barajın düşürülmesiyle ortaya çıkabilir diye düşünüyorum.”

Mehmet Kırvar / Urfa Değişim

Milliyetçi Hareket Partisi seçim barajı