Şehir içi ulaşımda keşmekeş

TAKİP ET

Salgın kuralları gereği şehir içi ulaşım araçları sınırlı sayıda yolcu alımı yapıyor. Bu durum sabah ve akşam saatlerinde vatandaşların uzun süre duraklarda beklemesine neden oluyor.

Mart ayından beri ülkemizde de görülmeye başlayan koronavirüs salgını yaşam tarzlarını değiştirmeye devam ediyor. Eğitim, sağlık, turizm gibi birçok konunun yanında ulaşımda da temel değişikliklere gidildi. Salgının daha da artmaması için, daha önce koltuk sayısının yarısı kadar yolcunun seyahat etmesine izin veriliyordu. Ancak son değişiklikle koltuk sayısı kadar kişi şehir içi araçlarında yolculuk yapabiliyor. Şanlıurfa gibi kalabalık bir nüfusa sahip bir kentte bu kural pek çok vatandaşın mağduriyet yaşamasına sebep oluyor.

 

En büyük sorun mesai saatleri

Şanlıurfa’da genç nüfusun yoğunluğu okula giden ve çalışan kişi sayısını arttırıyor. Kentte çalışan nüfusa, okulların sadece açık olması ve özel eğitim kurumlarının açık olması gibi faktörlerin yaptığı etkiler eklenince yollardaki yoğunluk üst seviyeye çıkıyor. Mesai saatlerinin başlangıç ve bitiş saatlerinde bazı vatandaşlar bir saatten fazla araç beklediklerini ifade ediyor. Konu ile ilgili sorularımızı yanıtlayan Aziz Nacar ‘’Ben dershane öğrencisiyim, sabah durağa gittiğimde durakta bekleyen çok insan var. Gelen araçların çoğu dolu geliyor. Ben 61 veya 42 numaralı araçları kullanıyorum, maalesef bunlarda durağa geldiği zaman en fazla bir iki kişi alıyor. Daha önceki duraklardan yolcu aldığı için yeni yolcu almıyor. Bu nedenle otobüs şoförleri ve yolcular arasında tartışmalar yaşanıyor. Tabi şoförlerin de bir suçu yok, daha fazla otobüsün gelmesi gerekiyor’’ dedi.

 

Halk otobüsleri kurallardan muaf mı?

Şanlıurfa’da şehir içi yolcu taşımacılığı yapan ​belediye araçları dışında özel halk otobüslerine bulunuyor. Bu otobüslerin ayakta yolcu aldığını söyleyen Aziz Nacar ‘’Bizim mahalleye 41 ve 61 dışında özel halk otobüsleri de geliyor. Bunlar salgın kurallarına dahil değil mi? Bu araçlar çoğu zaman hiç korona yokmuş gibi tıka basa yolcu alıyor. Durakta saatlerce beklemek yerine bu araçlara binen kişiler sağlıklarını tehlikeye atıyor. Beklemeye kalksalar ortalama kırk dakikada ancak araç bulabiliyorlar, her iki ihtimal de güzel değil. Bence daha büyük tehlike olmadan araç sayısı arttırılmalı, en azından sabah saatlerinde bu yapılmalı. Akşam saatlerinde eve geç kalmak sorun değil ama sabah derslere geç kalmak sorun yaratıyor’’ ifadelerini kullandı.