Şenyaşar, Anadil Günü'nde Kürtçeyi meclise taşıdı

TAKİP ET

DEM Parti Urfa Milletvekili Ferit Şenyaşar, Anadil Günü'nde 'Kürtçe Dili hala birçok engelle karşı karşıya kalmaktadır. Kürt halkının en doğal hakkı olan anadili ile konuşması, edebiyatı, müziği, tiyatrosu, sineması ve kültürünü yaşaması baskı altınadır' diyerek TBMM'ye soru önergesi sundu.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Urfa Milletvekili Ferit Şenyaşar, anadil ile ilgili hazırladığı 6 soruluk önergesini, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy tarafından cevaplanmasını istedi.

DEM Parti Urfa Milletvekili Ferit Şenyaşar, 21 Şubat Uluslararası Anadil Günü’nde, anadil hakkının demokratik bir hal olduğunu; eğitim, hukuk, medya ve diğer alanlarda anadilin kullanımını teşvik eden politikaların benimsenmesini gerektiğini belirtti. Şenyaşar, ayrıca anadil hakkının, insan haklarıyla yakından ilişkilidir ve Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nde de tanındığını vurguladı.

Urfa vekili Şenyaşar "AK Parti ve MHP eliyle halen Kürt Dilinin. Kültürünün ve Kürt Halkının varlığı yok sayılmaktadır" dedi.

Şenyaşar, TBMM’ye sunduğu soru önergesinde şu ifadelere yer verdi:

“Birleşmiş Milletler (BM) Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), 1999 yılında 21 Şubat tarihini Dünya Anadil Günü ilan etti. İlk kez 2000 yılında, dünya çapında kültürel çeşitliliği ve çok dilliliği desteklemek amacıyla “Dünya Anadili Günü” kutlanmaya başlandı.

 Kürtler için ise bugünün anlamı çok büyüktür. Uluslararası uzlaşıyı, kültürel çeşitliliği ve çok dilliliği desteklemek için her 21 Şubat’ta ana diline dikkat çekmek için dünya çapında çeşitli etkinlikler yapılıyor.

Anadil hakkı, bir kişinin doğduğu veya büyüdüğü dilin, kültürün ve kimliğin özgürce kullanılmasını ve geliştirilmesini ifade eder. Anadil hakkı, insan haklarıyla yakından ilişkilidir ve Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nde de tanınmıştır.

Anadil hakkı, demokratik bir toplumun ve kültürel çeşitliliğin korunması için önemli bir unsurdur. Bu hak, eğitim, hukuk, medya ve diğer alanlarda anadilin kullanımını teşvik eden politikaların benimsenmesini gerektirir. Ayrıca, anadil hakkının uluslararası düzeyde tanınması ve korunması da önemlidir.

AK Parti ve MHP eliyle halen Kürt Dilinin. Kültürünün ve Kürt Halkının varlığı yok sayılmaktadır. Bir Etnik ve ulus düzeyinde toplulukların bütün ilişki ve etkinliklerinde kullandıkları ve anlaştıkları dil, o topluluğun anadilidir. Dil yaşam kaynağı ve kimliktir.

Bu bağlamda;

1- Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak Türkiye’de yaygın konuşulan dillerden biri olan Kürtçenin kamusal alanda geliştirilmesi için ne gibi çalışmalar yapmaktadır?

2- Kürt dili ve edebiyatı üzerine araştırmalar yapılması ile ilgili bir çalışmanız var mı? Bununla ilgili olarak üniversiteler hangi gerekçe ile kürsü açmıyorsunuz?

3- Kürtçenin ülkemizde yasal statüye kavuşması için bakanlığınızca yürütülen herhangi bir çalışma var mıdır?

4- Ana dili ile tiyatro, müzik yapanların hangi gerekçeler sansürleyip sahne almalarını engelliyorsunuz?

5- Farklı birçok dilin konuşulduğu Türkiye’de bir anadilinde şarkı söylemek ve halay çekmek suç mudur?

6-Kütüphanelere Kürtçe basılan kitap ve süreli yayınlar alımı yapılmış mıdır?

DEM Parti Urfa Milletvekili Ferit Şenyaşar Anadil Günü