Servis ücretleri cep yakacak

TAKİP ET

Yüz yüze eğitimin başlamasıyla birlikte velileri önce kayıt ve kırtasiye ücretleri yaktı ardından servis ücretlerine gelen yeni zam yakacak. İçişleri Bakanlığı servislerde uygulanacak covid-19 tedbirlerini 81 ile gönderdi.

Veli, öğretmen ve öğrencilerin merakla beklediği, 2020-2021 Eğitim ve öğretimi için okul taşıma servis araçlarının ücret tarifesi belli oldu. Şanlıurfa Büyükşehir belediyesi öğrenci ve personel servis ücretlerinin güncellendiği tabloyu kamuoyu ile paylaştı. Pandemi sebebiyle uzun süredir kapalı olan okulların açılmasıyla okula gidiş gelişlerde okul servislerini kullanan öğrencilerin eski tarifeye göre 40 lira fazla ücret ödemesi gerektiği açıklandı.

Öğrencilere uygulanacak fiyat tarifesi şu şekilde sıralandı.
"0-5 kilometre eski tarife 180 TL, yeni tarife 220 TL 5-10 kilometre eski tarife 190 TL, yeni tarife ise 230 10-20 kilometre eski tarife 200 TL yeni tarife 240 TL. 20 kilometreden sonraki her bir kilometre için eski tarife 1,75 yenisi ise 2,00 TL.

PERSONEL İÇİN UYGULANACAKSERVİS FİYATLAR          
"0-5 kilometre eski tarife 170 TL yeni tarife 210 TL 5-10 kilometre eski tarife 180 TL yeni tarife ise 220 TL. 10-20 kilometrede eski tarife 190 TL yeni tarife 230 TL 20 kilometreden sonraki her bir kilometre için eski tarife 1,75 yenisi ise 2,00 TL olarak belirlendi.

Servis ücretlerinin yanı sıra servis içinde alınacak kovid-19 tedbirleri ve Trafik Tedbirleri de bir o kadar merek konusu oldu. Merak edilen konu hakkında İçişleri Bakanlığın 81 İl Valiliğine “2021-2022 Eğitim Öğretim Yılında Alınacak Tedbirlerle ilgili genelge gönderdi. 5 başlık altında gönderilen genelgede, yeni dönemde okul servislerinde ve okul çevrelerinde alınacak tedbirler yer aldı. Genelgeye göre okul servis araçlarında Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Korona virüs Bilim Kurulu tarafından hazırlanan rehberler esas alınacak. Buna göre, servis şoförleri, rehber personel, öğrenciler ve servisle ulaşım sağlayan öğretmen/çalışanların kişisel temizlik kurallarına uygun şekilde hareket edecek ve aracın içinde mutlaka maske kullanımı sağlanacak.

SERVİSLERDE OTURMA DÜZENİ OLUŞTURULACAK
Araçlarda giriş kapısının yanına el antiseptiği konulması ve araç içinde öğrenciler için tıbbi maske bulundurulması zorunlu kıldırılacaktır. Servislerde koltuklara numara verilecek ve oturma listesi oluşturulacak. Bu liste serviste görünür yerde asılı olacak, böylelikle servis kullananlar aynı yerde oturması sağlanacak.

OKULLARDA TRAFİK GÜVENLİĞİ KONUSUNDA TEORİK DERSLER VERİLECEK
Taşımalı eğitimlerde kullanılan araçlar dahil, tüm okul servis araçları, şoförleri ve rehber personeline yönelik trafik güvenliği farkındalığının artırılması sağlanacak.“Okul Servis Araçları Şoförleri ve Rehber Personeline Yönelik Bilgilendirme Eğitimleri”nin her gruba bir gün olacak şekilde düzenlenecek. “Çocuklar İçin Trafik Eğitimi (Trafik Dedektifleri) Projesi” kapsamında trafik kuruluşları eğiticileri tarafından okullarda 2021-2022 eğitim-öğretim yılı eğitim dönemleri boyunca trafik güvenliği konusunda öğrencilere uygulamalı ve teorik dersler verilecek.

OKUL SERVİS ARAÇLARI DENETLENECEK
Eğitim kurumlarının açılış tarihleri esas alınarak okul servis araçlarına yönelik denetimler hafta boyunca kesintisiz yapılacak. Eğitim öğretim yılı süresince planlı denetimlere devam edilecek. Okul idareleri ile irtibat kurularak, okul giriş ve çıkış saatlerinde, okul önlerinde, çevresinde ve güzergahlarında gerekli trafik tedbirlerinin alınması için ekip/personel görevlendirilecek.
Bu yıl ki eğitim ve öğretim yılında önce ki yılara göre Okul öncesi ve ilköğretim öğrencilerinin taşınması sırasında araçlarda rehber personel bulundurulması gerekiyor. Servis şoförü ve rehber personel; “Okul Servis Araçları Yönetmeliği”nde belirtilen şoför ve rehber personel bölümünde yer alan şart, görev ve sorumluluklarını yerine getirilmediğinin tespit edilmesi durumunda, mülki idare amirleri vasıtasıyla ilgili belediyeye bildirimde bulunacak, özel izin belgesi iptal edilecek ve gerekli tedbirler alınacak.

Fethi Tapaç / Urfa Değişim

Eğitim ve Öğretim Servis ücretleri