Servis ücretlerine fahiş zam! Vatandaş tepki gösterdi

TAKİP ET

Artan enflasyon ve akaryakıta gelen zamlardan sonra Şanlıurfa'da okul servis ücretlerine zam yapıldı. Yapılan zamlara vatandaşlar tepki gösterdi.

Geçtiğimiz günlerde Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME] tarafından kentte bulunan öğrenci ve personel servislerinde zam yapıldığı kararı duyuruldu. Geçtiğimiz yıl servis ücretleri 300 lira civarında alınırken bu yıl en düşük ücret bin TL olarak açıklandı. Yaşanan zam deryasına hem öğrenciler hem veliler isyan etti.

UKOME zam fiyatlarını şöyle duyurdu:

Buna göre 2023-2024 Eğitim ve Öğretim yılında: “0-5 km= 1000 TL, 5-10 km=1050 TL, 10-20 km=1100 TL, 20-30 km 1200 TL olarak açıklandı.

Güncel personel servis ücretleri ise:0-5 km= 900 TL, 5-10 km= 950 TL, 10-20 km= 1000 TL, 20-30 km arası 1100 TL olarak belirlendi.”

EN KISA MESAFE BİN TL OLDU

Bunun yanında 30 km’den sonraki her 1 km için 10 TL ödenecek. Aynı servisi kullanan iki ve üstü sayıda kardeşlerden her biri için yüzde 20 kardeş indirimi uygulanacak. İlk ve ortaokullar için rehber personel bulunduran araçlarda öğrenci başına aylık yüzde 10 ekstra ücret alınacak.

Dolar ve akaryakıta ki dalgalanmalar hayatın her alanını olumsuz etkilemeye devam ediyor. Motorine ve benzine sürekli gelen zamlar vatandaşları çileden çıkardı. Şanlıurfa’da öğrenci ve personel servislerinde en kısa mesafenin bin TL olması vatandaşlar tarafından tepkiye neden oldu.

Urfa Değişim mikrofonlarına konuşan vatandaşlar; hayat pahalığının her alanda olduğu, fiyatların sürekli yükselmesinden dolayı geçinemediklerini bu yüzden okul masraflarına ve servis ücretlerini ödemekte zorluk çektiklerini ifade ettiler.

YAPILAN HER TÜRLÜ ZAMMI DOLARA BAĞLIYORLAR

Dolar, motorine ve benzine gelen zamlara bağlı olarak servis ücretlerinin zamlanmasından dolayı çalıştığı halde servise binemediğini dile getiren lise 2.nci sınıf öğrencisi Emirhan Peli,” Her alanda gelen zamlar okul servislerine zam getirdi. Mazot olmuş 38 lira hiçbir şekilde şu an servislere binemiyoruz. Liseyi 2.nci sınıf öğrencisiyim hiçbir şekilde masraflarımı karşılayamıyorum. Çünkü Fiyatların yüksek olmasından dolayı maddi durumumuz buna yetmiyor. Fiyatlar çok yüksek olmasından dolayı artık hiçbir şekilde geçinemiyoruz

Benzine zam geliyor millet de buna bakarak her türlü zammı kafasına göre yapıyor. İnsanlar fahiş fiyatları dolara bağlıyor ama kendi bahçesinde üretse bile yine de dolara bağlıyor her şeyi. Fiyatlar çok yüksek olmasından dolayı artık hiçbir şekilde geçinemiyoruz. Dışarıdaki insanlar Urfa ucuz diyorlar ama hiçbir şekilde burada geçim yok. Biz burada esnafız hiçbir şey satamıyoruz yeni mal getiremiyoruz ve hiç kimse dükkanlara gelmiyor. Her şeyin fiyatı çok yüksek ne biz bir şey alabiliriz ne de millet bir şey gelip alabiliyor” dedi.

“OKUL HARÇLIĞIMI ÇIKARMAK İÇİN GELİP ÇALIŞIYORUM AMA YİNE DE YETMİYOR”

Okul harçlığını çıkarmak için bazen hafta içi ve hafta sonları çalıştığını söyleyen Emirhan Peli şunları söyledi: “Okul harçlığımı çıkarmak için gelip çalışıyorum ama yine de yetmiyor. Şu an okul kapalı olduğu için her gün geliyorum okul açık olduğu zaman sadece hafta sonları geliyorum. Çalıştığım halde her gün zam geldiği için artık okul masraflarımı karşılayamıyorum ve servise binemiyorum. Servisçiler de mağdur çünkü mazot fiyatı benzin fiyatı çok yüksek bu yüzden de fiyatlar çok pahalı. Bu ay çalışıp servise binsek bile önümüzdeki ay binemiyoruz çünkü gelen zamları karşılayamıyoruz.”

 “SENİN EVİNDE PİŞEN TENCERENİN AYNISI SERVİS ŞOFÖRÜNÜN EVİNE DE PİŞİYOR”

Her alanda zam yapılırken okul servislerine gelen zamlarda servis şoförlerini de haksızlık yapılmamasını söyleyen Nazlı Yılmaz,” Her yerde bu kadar fiyat artışı olurken servis şoförlerine hak vermek gerekir. Çünkü senin evinde pişen tencerenin aynısı servis şoförünün evine de pişiyor. Sadece akaryakıta, okul servisine zam gelmiyor yediğimiz içtiğimiz her şeye zam geliyor bu yüzden baştan başlaması gerekir.

 Sadece okul servisi değil şehir içindeki otobüsler bile çok pahalı. Biz İstanbul’dan geldik. Şu an benim oğlum devlet okulunda benden istenen fiyat 18.000 TL ayrıca kitaplar içinde 2 bin TL isteniliyor. Ayrıca okul kıyafetleri de buradan alacaksınız dediler. Bir çocuğun okul masrafı minimum 25 bin benim iki tane çocuğum var. Ben öğretmenim, eşim öğretmen bir şekilde bu masrafları karşılıyoruz ve karşılamak zorundayız. Ama bunu yapamayan, bu masrafları karşılamayan çok insan var. Artık halkını bilip yabancılar ile ilgili bir düzeltme yapılıp şu enflasyon denilen durumu düzeltilmesi gerekir” dedi.

 

“BİZ BURADA GEÇİNEMİYORUZ, O YÜZDEN ÇOCUKLARI OKULA GÖNDEREMİYORUM”

Geçim derdi yüzünden çocuklarını çalıştırmak zorunda kalan Ömer Artış (45),” Benim 4 tane oğlum var dördü de dışarıda çalışıyor. Burada yani Şanlıurfa’da hayat yok geçim yok. Çocuklarım hiçbir okul okumadı okusa bile boş çünkü geçinemiyoruz. Şu an hepsi Antalya'da çalışıyor benle kızım Şanlıurfa'da beraber yaşıyoruz. Şanlıurfa'da 45 yaş üstüne iş vermiyorlar bu yüzden de çocuklarım hepsi dışarıda çalışıyor bundan dolayı hiçbiri okul okuyamıyor. Sadece okul servisleri zam gelmedi her şeye her yere zam geldi. Olan yine fakir fukaraya oluyor. Kendi çocuklarımı okula göndermiyorum” diyerek sitem etti.

“ÇOCUKLARIMI OKUTACAK DURUMUM YOK”

Konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi: “Okula gitme diyorum çünkü ben daha kendime bakamıyorum çocuklarımı okutacak durumum yok. Allah fakir fukaraya yardım etsin. Benim çocuklarım hep şehir dışında çünkü biz burada geçinemiyoruz, o yüzden çocukları okula gönderemiyorum. Benim yaşım geçmiş diye kimse bana iş vermiyor. Burada ise girmek için ya torpil lazım ya da birilerinin elini öpmen lazım.”

“ALMANYA'DAKİLER, ÖĞRENCİLER OKUSUN DİYE HER TÜRLÜ DESTEĞİ VERİYORLAR”

Almanya’da yaşadığını belirten ve ismini vermek istemeyen bir vatandaş buradaki ücretler hakkında bir bilgisinin olmadığını fakat Almanya’da öğrencilere her türlü desteği verildiğini belirterek şunları söyledi: “Ben Almanya'da yaşıyorum, buraya gezmeye ve aile ziyaretlerine geldim. Burada hayat oraya göre pahalı. Biz euro ya da dolar üstünden alışveriş yapınca, burada ki fiyatlar bizi pek etkilemiyor. Burada yaşamadığım için Türkiye'de ki servis ücretlerini ve öğrencilerin durumunu pek bilmiyorum ama Almanya'da öğrencilerin masrafını devlet karşılıyor. Ben çocuklarıma daha bir masraf yapmadım. Almanya'dakiler öğrenciler okusun diye her türlü desteği veriyorlar. Hatta okul bitirdikten sonra mesleğe başladığında "meslek maaşı " bile alıyor.”

Servis ücretleri enflasyon Vatandaş Şanlıurfa