SGK bu usulsüzlükleri açıklayacak mı?

TAKİP ET

SGK'da tıbbi cihazlar üzerinden usulsüzlükler yapılarak hastalardan haksız yere ücret talep edildiği iddiaları Güneydoğu Medikalciler Derneği tarafından da doğrulandı. Dernek tarafından yapılan açıklamada, konu ile ilgili birçok hastanın mağduriyet yaşadığı belirtildi.

Dün gazetemizin manşetinde çıkan 'Urfa SGK'da Büyük Usulsüzlük İddiası' üzerine Güneydoğu Medikalciler Derneği de gazetemize bir açıklama yaptı. İddialara göre SGK Tıbbi Cihazların bakımını üstlenmek üzere Gaziantep'te bir firmayla anlaştığı ancak yüklenici firmanın hastalardan haksız yere para aldığı belirlendi. Haberimizde yer alan iddiaları Güneydoğu Medikalciler Derneği de doğruladı.

Dernek yönetimi de şikayetler üzerine konuyu araştırdı

Cihazların bakımı SGK aracılığıyla ücretsiz yapılması gerekirken, firma yaptığı usulsüzlüklerle hasta ve hasta yakınlarından haksız yere ücret talep ediyor. İddialar üzerine gazetemize bir açıklama yapan Güneydoğu Medikalciler Derneği Başkanı Ahmet Bulut, bu tür şikayetlerin sürekli hasta yakınlarından kendilerine geldiğini belirtti. Şikayetler üzerine konuyu araştırdıklarını söyleyen Dernek Başkanı Ahmet Bulut, Dernek yönetiminin gerek hastalar, gerekse SGK ile yaptığı görüşme sonucunda bir araştırma yaptıklarının altını çizdi.

İhalenin Gaziantep'te bulunan firmaya verildiği doğrulandı

Güneydoğu Medikalciler Derneği tarafından usulsüzlük ile ilgili yapılan incelemede Şanlıurfa Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğünün 2 Ocak 2019 ile 31 Aralık 2019 tarihleri arası İadeli Tıbbi Cihazların Bakım ve Onarım işini doğrudan teminle Gaziantep'teki bir Medikal Firmasına verildiği doğrulandı.

SGK'daki bazı görevliler mi hastaları ücret talep eden firmaya yönlendiriyor?

Dernek Başkanı Ahmet Bulut, "Teknik şartnamenin 3. ve 5. Maddesinde, Hasta kullanımında iken arızalanan cihazın, hastanın cihazı Kuruma teslim etmesi  ile Kurumun Firmaya telefonla talepte bulunmasıyla en geç 5 iş günü içerisinde Firma cihazı teslim alacak ve arızalanan cihazın bakım onarımını yaparak hastaya teslim edecektir. Teslim aldığı cihaz karşılığında hastayı cihazsız bırakmayacaktır, aynı ihtiyacı karşılayacak başka bir cihaz teslim edileceği diye yazılıyor. Her iki maddede açık şekilde belirtildiği halde, hastanın muhatabı SGK iken, Derneğimize gelen bazı hasta ve  yakınları, Şanlıurfa SGK  İl Müdürlüğünde, kendilerini sözleşme yaptıkları firma personeline yönlendirme yaptıklarını, firma personelinin de kendilerinden ücret talep ettiğini ve hesap numarası vererek o hesaba para yatırılmasını talep ettiklerini belirttiler. Aksi takdirde cihazın bakımını veya arızasını yapamayacaklarını  belirttiklerini de söylemişler. Hastalar da sözleşmeden habersiz oldukları için çaresiz bir şekilde denilen hesaba para yatırıyorlar. Hasta yakınlarının hesaba para attıklarına dair ellerinde dekontları var.







Dilekçelere neden cevap verilmiyor?

Konu ile ilgili hasta yakınlarının SGK'ya gönderdikleri şikayet dilekçelerine cevap verilmediğini vurgulayan Dernek Başkanı Bulut, "Şartnamede açıkça belirtilmesine rağmen firmanın arızalanan cihaz karşılığında, aynı ihtiyacı karşılayacak başka bir cihaz teslim edilecektir ibaresi olmasına rağmen, hastanın firmayla muhatap edilmesi, hastanın cihazsız bırakılması ve iade ettiği cihaz bakım ve onarım için ücret istenilmesi manidardır. Yine şartnamenin 9. Maddesinde, ihtiyaç duyulması halinde arızası olan cihazlarda yedek parça değişimi gerekiyorsa, firma İl Müdürlüğüne arızası ve eksik parçayı piyasa araştırması yapmak suretiyle temin edip firmaya verebilecektir. denilmektedir. Ancak bu konuda gerekeni yerine getirmeyen firma ile ilgili gönderilen şikayet dilekçelerine kurumdan herhangi bir cevap gelmiyor." diye konuştu.

İhale Şanlıurfa'daki firmalara neden bildirilmiyor?

Ahmet Bulut, "SGK'nın neden Şanlıurfa'da değil de Gaziantep'te bulunan bir firmaya doğrudan temin ile ihaleyi verdiğini araştırdığımızda buradaki firmaların ihaleden haberdar olmadıklarını gördük. Yani Şanlıurfa'daki firmalardan bakım işi ile ilgili hiçbir şekilde fiyat istemi alınmamıştır. O zaman soruyoruz, bulunduğumuz şehirden katma değer sağlayan eleman çalıştırıp istihdam sağlayan bu firmalarımıza bu teklifler gelmiyorsa hangi şehirler ve hangi firmalardan isteniyor?" ifadelerini kullandı.

 'Konu araştırılsın!'

Söz konusu iddialar ile ilgili inceleme yapılmasını isteyen Güneydoğu Medikalciler Derneği Başkanı Ahmet Bulut, "Bu konuda amacımız kişi ve kurumları karalamak değil, toplum ve kamu yararını gözetmektir. Yetkililerin bu konuları ivedilikle araştırıp incelemesini ve kamuoyunun aydınlatılmasını talep ediyoruz" şeklinde ifade etti.

 

sgkda tıbbi cihazlar üzerinden usulsüzlükler güneydoğu medikalciler derneği sgk tıbbi cihazların bakımını üstlenmek üzere gaziantep e bir firmayla anlaştığı bazı hasta ve  yakınları Şanlıurfa sgk  İl müdürlüğünde dilekçelere neden cevap verilmiyor araştı