Sıcağa ve kuraklığa dayanıklı "nohut"

TAKİP ET

Sıcağa, kuraklığa ve hastalığa dayanıklı verimi yüksek nohut türü iri veya küçük taneli olarak Şanlıurfa'da yetiştirildi. "Ubet" isimli tescilli nohut tohumu Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve Akdeniz Bölgesinde üreticileri tarafından tercih ediliyor.

Şanlıurfa’da GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (GAPTAEM) tarafından geliştirilerek tescillenen nohut çeşidi sıcağa, kuraklığa ve hastalığa dayanıklı. Tescilli nohut türü tüketicinin isteğine göre iri veya küçük taneli olarak yetiştirebiliyor.

GAPTAEM tarafından geliştirilen nohut çeşidi, dekarda 400 kilogram verimiyle tescilli 35 nohut çeşidi arasında kuraklığa dayanıklı Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve Akdeniz Bölgesinde üreticileri tarafından tercih ediliyor.

GAPTAEM tarafından geliştirilen ve çiftçilere sunulan "Ubet" isimli tescilli nohut tohumu, hem verimi hem de lezzetiyle yüzleri güldürüyor. Bölge ürünlerinin verimliliği ve çeşitliliğine katkı sunmak amacıyla çalışan merkez mühendislerinin, geliştirerek tescillediği nohut hasadı başladı. Ubet nohut tohumu, dekar başına ortalama 400 kilograma kadar verimi ile çiftçinin gözde ürünü.


GAPTAEM Baklagil Islah Bölümünde görevli Ziraat Yüksek mühendisi Mahmut Gayberi: "Çalışmalarımız genelde tüketici ve üretici talepleri doğrultusunda. Biyotik streslere dayanıklı yüksek verimli makineye uygun hasatlar geliştirmek. Ekmiş olduğumuz nohutlar bizim geliştirdiğimiz bir çeşittir yüksek verimli makineye uygun hasatlardır. Ayrıca hasat toleranslı kuraklık toleranslı tane iriliği tane rengi tane şekli bakımında biz çalışmalarımızı yapıyoruz.

Islah uzun süreli bir çalışma uzun yılar geliştirildiğimiz çeşitleri tescil enstitüsüne sunuyoruz tescil enstitüsü bunları iki bölgede deniyor mevcut çeşitleri içerisinde denemeleri geçmişse tescilleniyor. Bizim şu anda çeşitlendirdiğimiz çeşitler diğer çeşitlere göre biraz daha üstün vasıflı hem kuraklık orantısı hem yüksek verimli. Çeşit olarak yaklaşık 30-35 arası Türkiye’de tescili nohut çeşidi var onların içerisinde bizim geliştirdiğimiz çeşitler yüksek verimli makineye uygun hasatlardır.
Bölgemizde kışta ekim yapıldığı için bölgemizde soğuk fazla olmadığı için o yüzden ekimlerimizi biz hep kışlık yapıyoruz. Diğer bölgelerde Doğu Anadolu ve İç Anadolu bölgelerinde yazlık ekimler yapılır ama Güneydoğu Anadolu Akdeniz bölgelerinde kışlık ekim yapılmaktadır. Bu kışlık ekimlerin yapılmasının sebebi yazlık ekimlere göre %30 daha verimli o yüzden bölgeye uygun çeşitler geliştiriyoruz. Bu yıl yağışların az olmasına rağmen diğer mevcut çeşitlere göre verimlerimiz gayet iyi yüksek verimli diyebiliriz." ifadelerini kullandı.

Abdulkadir Çelikcan / Urfa Değişim