Sıcaklar arttı! Vantilatör gözde ürün oldu

TAKİP ET

Sıcak havaların bir anda seyrettiği Şanlıurfa'da Spot Pazarı'nın gözde ürünü ise vantilatör oldu. Özellikle depremzedeler için yapılan konteyner kentlere kurulan klimalar talep yoğunluğundan dolayı fiyat listelerinde güncellenmeye gidildi. Fiyatların yükseleceğinden korktuğunu söyleyen Spot Pazarı esnafları vatandaşları ihtiyaçları olan ürünleri alma konusunda uyarılarda bulundu. 

Her gün değişen döviz ile birlikte fiyat listelerinde sürekli değişikliğe gidiliyor. Sıcak hava ile birlikte vantilatör satışları da arttı. Şanlıurfa’da geçtiğimiz yıllara göre kavurucu sıcaklıkların hâkim olduğu ilde vatandaş serinlemek için çözümü klima ve vantilatörde arıyor.


Şanlıurfa Spot Pazarı esnafları ise vantilatör ve klima satışlarının yok sattığını ifade ederek geçtiğimiz yıla göre da fazla artış yaşadıklarını belirtiyor. Önümüzdeki yıl fiyatların daha da artacağını belirten esnaflar, klima ve vantilatör almak isteyen vatandaşların şimdiden almaları için uyarıyor. 


Özellikle 6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli ve 10 ilimizi etkileyen depremde vatandaşların evlerini kaybetmesi ile birlikte konteyner kentlerde soğutucu ihtiyaçlarını doğurmuştur. Bu nedenle soğutucularda fiyatların daha da artacağı kaydedildi. 
“İHTİYACINIZ OLANI ŞİMDİDEN ALIN FİYATLAR DAHA DA ARTACAK”
Dövizin dalgalı olmasına bağlı olarak fiyatların sürekli değişiklik gösterdiğini belirten Şanlıurfa Spot Pazarı esnafı Mustafa Demircan "Yaklaşık olarak 15 yıldan beridir bu işi yapıyorum. Şu anki enflasyonik dönemi göz önüne aldığımız zaman ister istemez geçen seneye oranla ürünlerde ciddi manada bir artış olduğunu görüyoruz. Bizim korkumuz ise bundan sonraki süreçte oluşabilecek zamlardır. İnsanların alım gücünün düşmesi ve özellikle bunun enflasyonik döneme denk gelmesi bizim de işlerimizi sekteye uğratıyor. Az önce de söylediğim gibi şu anda zaten fiyatlar yüksek ama bundan sonra yükselebileceğinden korkuyoruz. Benim insanlara tavsiyem bugün eğer ihtiyacınız varsa ürününüzü alın, çünkü her geçen gün ürünlere biraz daha zam geliyor. Seçim 2. tura ertelendi tabii bunun da masrafları mecburen bir yerlerden çıkması gerekiyor. Bu masrafların çoğu ürünlere yansıtıldı hem seçimin bıraktığı izler hem de insanların alım gücünün düşmesi çok etkiliyor. Dövizin sürekli dalgalı olması, gelen ürünlerin kısıtlı gelmesi bunların tamamı etken olduğundan dolayı bundan sonraki süreçte bunların hepsini yola açılacak ve fiyatlarda ciddi manada artışlara gidilecek. Spot Pazarımızda herhangi bir hareketlilik şu anda yok insanlar bir ara seçim bitsin de öyle alalım diyordu, seçimden sonra hemen zamlar gelmeye başladı. Bugün ise biraz daha bekletiyorlar tabii bu yanlış bir durum bugün eğer bir şeye ihtiyacınız varsa biz kesinlikle almanızı tavsiye ediyoruz, çünkü gerçekten fiyatlar her gün canlanıyor ve biz de bunları müşteriye yansıtmak zorundayız” dedi. 


“KONTEYNER KENTLERDE SOĞUTUCU İHTİYACININ OLMASI FİYATLARI ARTIRDI”
Özellikle vantilatörlerde fiyat artışlarının olduğunu aktaran Demircan “Vantilatör İçin konuşacak olursak yüzde 70 randımanında bir zam geldi. Tabi bunun nedeni ise biliyorsunuz 6 Şubat'ta çok büyük bir deprem atlattık çoğu insanımız evini eşyalarını kaybetti o insanlar konteyner kentlere yerleşti ve hava şartları da çok elverişli olmadığı için deprem bölgesindeki çoğu yer çok sıcak, yaz aylara klimasız geçirmek mümkün değil o yüzden o konteyner kentlere milyonlarca klima gitti. Klimalar bize sınırlı sayıda geliyor, tabi bunun yanında fiyatları da zamlanıyor. Vatandaş bu kez ne yapacak 15 bin 16 bin ödeyeceği klimaya vantilatörleri 2 bin 3 bin ödeyerek daha cazip hale getiriyorlar. Bizlere gelen talep konusuna gelecek olursak bize şu ana kadar çok fazla bir talep olmadı çünkü biz depremi en az atlatan il olduk evlerimiz hasar gördü fakat vatandaşlarımız eşyalarının çoğunu kurtarabildi o yüzden çok bir getirisi olmadı bize. İnsanlar geçici evlerine değil de kalıcı evleri iş yapmak istedi, belki de önümüzdeki süreçte bir talep olacaktır” şeklinde konuştu. 

“VATANDAŞ ALIŞVERİŞ YAPAMAYINCA BİZLERDE ELİ BOŞ OTURUYORUZ”
Şanlıurfa Spot Pazarı Beyaz Eşyacılar ve Mobilyacılar Alım satım Odası Başkanı İbrahim Karakaş "Tabi şu anda piyasa biraz durgun, ilk önce deprem ardından sel daha sonra seçimin olması,  seçimin ikinci kez tekrarlanması bu gibi nedenler satışlarımızı durduruldu. İnsanların artık alım gücü de kalmadı alım gücü kalmayınca vatandaş bizden ürün alamıyor, onlar ürün almadığı müddetçe bizler de satış yapamıyoruz ve geçimimizi sağlayamıyoruz. Bizler de Spot Pazarı esnafları olarak sel ve deprem döneminde elimizden geldiğince vatandaşlarımıza yardımcı olmaya çalıştık. Şu anda gerçekten bakıyoruz ki fiyatlar çok uçuk durumdan vatandaşlar gelip sadece bakıyor, maalesef ürün alamıyorlar. İnşallah bunun üstesinden geleceğiz, bugünler kötü günler iyi günlere hep birlikte çıkacağız diyelim.  Buraya gelen müşterilerimizin durumu iyi olan sıfıra yöneliyor durumu olmayan ise ikinci ele yöneliyor tabii bu durumdan duruma değişiyor. Biz 2. ele yönelmelerini tavsiye etmiyoruz, çünkü ikinci elde ne olduğunu bilmiyorsunuz kullanıyorsunuz ve birkaç ay sonra artık tamiratı başlıyor ve hep o tamiratla uğraşıyorsunuz. Alacağınız ürün sıfır olsun ister en düşük kalite olsun ama yeter ki sıfır olsun öyle olunca sizler de tadilatla uğraşmak zorunda kalmazsınız. Şu anda esnaflarımız da sıkıntı içerisinde çünkü kimse alışveriş yapmayınca onlar da tabii borçlarını kapatamıyor kiradır elektriğidir faturalarıdır bunları kaldıramıyor” ifadelerini kullandı.

 
“SPOT PAZARIMIZIN GÖZDE ÜRÜNÜ VANTİLATÖR DİYEBİLİRİM”
Geçen yıla oranla fiyatların arttığını söyleyen Şanlıurfa Spot Pazarı esnafı Mehmet Büyük "Şu anda fiyatlar gerçekten çok pahalı, geçen yılla karşılaştırmak bile istemiyorum. Vatandaşlar buraya geldiklerinde daha çok sıfır ürüne yöneliyorlar, çünkü ikinci el sürekli sorun çıkarıyor. Biliyorsunuz geçtiğimiz aylardan çok büyük bir deprem atlattık o depremlerde insanların çoğu evini barkını kaybetti. Bu da tabi ürün ihtiyacını doğurdu fakat bizlere herhangi bir talep gelmedi çünkü devlet direkmen fabrikalardan alıp onların ihtiyaçlarını giderdi. Şanlıurfa'da özellikle hava sıcakları bir anda bastırıyor şu anda klimasız ya da vantilatörsüz evde kalınmıyor. Müşterilere buradan tek söylemek istediğimiz bilindik yerlerden ve bilindik markalardan ürün alsınlar sonra hayal kırıklığına uğramasınlar. Çünkü bugün cebinden 3 lira çıkıyorsa yarın cebinden 5 lira çıkacaktır. Spot pazarımızın gözde ürünü vantilatör diyebilirim. Çünkü klima fiyatları çok pahalı olduğu için insanlar daha çok vantilatörlere yöneliyor” sözlerine yer verdi.

Sıcak hava Şanlıurfa Spot Pazarı Spot Pazarı esnafları