Sıcaklar limonatacıların işine yaradı!

TAKİP ET

Sıcakların 46 dereceyi geçtiği Şanlıurfa'da vatandaşlar sokakta tezgâh kuran limonatacılara akın etti. Kavurucu sıcakların hâkim olduğu kentte vatandaşlar serinlemenin yollarını aramaya başlarken, gündüz saatlerinde dışarıda işleri olan vatandaşlar ise serinlemek için karlambaç satan yerlerin yolunu tuttu.

Bunaltıcı sıcaklıkların etkili olmasıyla birlikte vatandaşlar serinlemek için karlambaç ve limonataya yöneldi. Şehirde uzun yıllardır sokakta tezgâh kuran karlambaç satıcısı Şükrü Karabacak, bu dönemde yoğun bir talep gördüklerini belirtti.

Şanlıurfa’da yaz aylarının sıcak geçmesinden dolayı her sokak başında kurulan tezgâhlarda bölgenin meşhur içeceği olan meyan kökü, limonata ve karlambaç vatandaşın hizmetine sunuluyor.

Türkiye’nin en sıcak illerinden biri olan Şanlıurfa’da son haftalarda mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıklarının vatandaşı olumsuz etkilediğini söyleyen esnaf Karabacak, ‘Sıcaklar vatandaşı eve hapsetti’ dedi.

Hayat pahalılığının baş gösterdiği kentte karlambaç almaya gelen emekli Mahmut Demircan diğer ürünlere oranla en az zammın karlambaç ve limonataya geldiğini söyledi.

“HER ŞEY BU KADAR ARTMIŞKEN KARLAMBAÇIN FİYATININ ARTMAMASI NİMETTİR”

Yapılan zamların hayatın her alanını etkilediğini belirten Mahmut Demircan başka illerde satılan ürünler ile Şanlıurfa’da satılan karlambaç ile kıyaslayarak şu sözlere yer verdi. “Bir yerde diyor ki Cehennem 70 su ile yıkanmış yani demem o ki güneş o kadar sıcak onun için ne yapmamız lazım dua etmemiz lazım Yarabbi daha beterini verme diye, çünkü güneş bir santim yerinden kayarsa dünyayı kavurur. Şu an bu aldığım içeceğin fiyatı sadece 5 lira, çünkü burada bu işi yapan kişi emek veriyor sabahtan akşama kadar burada insanların içini ferahlatmaya çalışıyor. Ben biraz sonra gidip gölgede oturacağım fakat bu adam akşama kadar bu güneşin altında insanların içini ferahlatmaya çalışacak yani bugün bu içeceğin 5 lira verilmesi bana göre pahalı değil. Bir suyun 85 lira olduğunu gördük, bir lahmacunun 600-700 lira olduğunu duyuyoruz, tabi bunları denetleyen yok, burada bir karlambaçın fiyatına 5 lira fazla diyenler bana göre yanlış söylüyorlar. Her şeyin fiyatı bu kadar artmışken karlambaç fiyatının artmaması ise bana göre bir nimettir” dedi.

“ARTAN ZAMLAR BİZLERİ ÇOK ETKİLİYOR”

27 Yılı aşkın Şanlıurfa’da kurduğu tezgâhta limonata ve karlambaç satışı yaparak geçimini sağlayan Şükrü Karabacak zamların kendilerini de vurduğunu kaydederek, “Ben 27 yıldır Şanlıurfa'da limonata satıyorum. Limonata satarak geçimimi sağlıyorum. Bugüne kadar hiç kimseden bir şikâyet almadım ne lezzet babında şikâyet aldım ne yerim babında ne de rahatsızlık anlamında hiçbir şikâyet almadım. Hiçbir zaman içmediğin bir şeyi başkasına içirmem. Tabii malumunuz her şeye gelen zamlar ister istemez bizleri de etkiliyor şu anda şu gördüğünüz bardak bile 3 kat arttı. Bizler bu pahalılığı vatandaşlarımıza yansıtmamaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

“3 KAT ARTAN ÜRÜNE BİZ 5 KAT KAR KOYUYORSAK O ZAMAN HATA BİZDE”

Vatandaşların hayat pahalılığından dolayı içecek ve çerez tüketimlerini 2’nci plana bıraktığını belirten esnaf Karabacak sözlerine şöyle devam etti, “Ben bunu her zaman söylüyorum biraz sabırlı olalım dişimizi sıkalım inanın ki bu zorlu günler bitecek. Tabi her şeye zam geldi diyorlar fakat bu zamları da kendimiz yapıyoruz bugün aldığım bir bardak 3 kat artmışsa ben bunu 5 kat yaparak vatandaşa yansıtıyorsam burada yanlışı ben yapıyorum demektir. Tabi günlük satışlarımız belli olmuyor.

Vatandaş şu anda daha çok ev geçindirme derdinde abur cubur olsun içecek olsun bunlar 2’nci plana kalıyor. Bizim burada daha çok yoldan geçen yorulan bir insan varsa gelip içiyor bir nebze de olsa o sıcaklığı kırıyor.  Bizler vatandaşımızı zorlamamak için 5 liradan satıyoruz. Bizler vatandaşımızın içi ferah olsun diye elimizi taşın altına koyuyoruz” ifadelerine yer verdi.

limonata Şanlıurfa Kavurucu sıcaklar