Sıcakların getirdiği sorunlar çoğalıyor!

TAKİP ET

Şanlıurfa'da hava sıcaklıların 50 derecelere dayanmasının ardından vatandaşlar serinlemek adına tatil bölgelerine gitmeye başladı. Bazı vatandaşlar ise ekonomik sıkıntılardan veya başka nedenlerden Şanlıurfa'da kalarak bunalıma girdi.

Şanlıurfa’da hava sıcaklıklarının 50 dereceye dayanmasıyla vatandaşlar hem rahatlamak adına hem de serinlemek adına tatil yapmaya gitmektedir.

Ekonomik sıkıntıdan veya başka sebeplerden tatil yapamayan vatandaşlarda, öfke ve bunalma gibi durumlar gözlemlenmektedir.

Bunun yanı sıra vatandaşlarda tatile çıkamamanın beraberinde getirdiği, bunalımlar gözlemlenmekte bu da depresyon gibi nedenlere yol açmaktadır.

Bu konu hakkında Urfa Değişim gazetesine konuşan Psikolog Sinan Sayar, ‘’ Tatile çıkamayan vatandaşların bulundukları bölge ve şehir itibari ile maruz kaldıkları sıcak havayla ilgili olarak kişilerin stres katsayılarının artması, memnuniyetsizlik ve depresif mod’da oluşları, hayattan keyif almamaya ve sorunlar karşısında ufak dahi olsa öfke kontrollerini yapamamaları ve devamında öfke patlaması yaşamaları gibi durumlarla karşılaşmaktadırlar.’’ Dedi.

Bunalımla ilgili konuşan psikolog Sinan Sayar, sözlerine şöyle devam etti:

Bunalıma giren vatandaşların kendilerine negatif odaklanmış düşüncelerden sıyırmalarını, bununla beraber havanın çok sıcak olduğu vakitlerde işleri olmadıkça güneşe çok maruz kalmamaya dikkat etmeleri gerekmektedir.

Bol sıvı tüketimi ile beraber günlük aktivitelerini eksiltmeden havanın gündüz saatlerine göre daha ılıman ve serin olduğu akşam saatlerinde dışarda gezme, yürüyüş gibi aktiviteler ile kendilerini daha iyi hissettirecek Aktiveleri, aile ile beraber yapmaları önem arz etmektedir.

Sıcak hava panik atak tanısı olan danışanların, Panik atak geçirmelerini daha fazla tetikleyebiliyor, buna karşıda tanısı olan vatandaşların daha dikkatli olması önem arz etmektedir.

SICAK HAVANIN PSİKOLOJİK ETKENLERİ

Yorgunluk, sinirlenme, uyku bozukluğu gibi benzeri unsurlara neden olmaktadır. Bunun beraberinde getirdiği günlük yaşamda bozukluklar vatandaşlarda çarpıntı, bayılma hissi, nefes darlığı, panik atak gibi hissiyatları verebilmektedir. Vatandaşlar bu durumun geçici olmasını bilmelidir. Ayrıca durumun devam etmesi halinde bir uzmandan yardım almalıdır.

BUNALMA DURUMLARI

Bunalım nasıl hissettiğinizi, nasıl düşündüğünüzü olumsuz yönde etkileyen bir hastalık türüdür. Bunalımın genelde kendi kendine geçen durumları olsa da tehlikeli boyutları da bulunmaktadır.

Bu durum her ne kadar ruhsal bir durum olsa da fiziksel durumlarada yansımaktadır. Bu durumlardan bazıları şöyledir;

-Çarpıntı

-Nefes darlığı

-Uyku bozuklukları

-Yemek alışkanlığı bozuklukları

-Unutkanlık durumları

-Kendini önemsiz hissetme

SICAK HAVA VE BUNALMA DURUMLARINDA NE YAPMALIYIZ?

-Bol sıvı tüketmek

-Serin havalarda dışarı çıkmak

-Aile ile beraber aktiviteler yapmak

-Yürüyüş yapmak

-Kendini iyi hissettirecek aktiviteler yapmak

Şanlıurfa vatandaşlar serinlemek adına tatil bölgelerine gitmeye başladı haber son dakika