Sıcaklık, 'Acil'de yoğunluğa neden oluyor

TAKİP ET

Şanlıurfa'da etkili olan aşırı sıcaklar, vatandaşların rahatsızlanarak, Acil Servise başvurmalarını artırıyor. Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisine günde 250 kişi sadece sıcaklık şikayetiyle başvuruyor.

En sıcak illerin başında gelen Şanlıurfa'da son günlerde etkili olan aşırı sıcaklıklar yaşamı da olumsuz etkiliyor. Termometrelerin 45 dereceye çıkması, vatandaşları il dışına ya da serin alanlara yönlendiriyor. Aşırı sıcaklıktan dolayı acil servislere başvuran vatandaşların sayısı da arttı.

 

2 bin civarında hastanın 250'si sıcaklık şikayetiyle acil servislere başvuruyor

Aşırı sıcaklıklardan bunalan vatandaşların acil servislere başvurmasının artması ile ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Ahmet Kaya, "Hastanemizin Acil Servisine günlük başvuran hasta sayısı 2 bin 300 civarında iken sadece sıcaklık şikayetiyle başvuran hasta sayısı 250 civarındadır. Bu sayının büyük kesimini yaşlı ve çocuklar oluşturuyor." dedi.



 



Aktürk: Vatandaşların sıcaklıklara daha fazla dikkat etmesi gerekir

Vatandaşların aşırı sıcaklıklardan çok fazla etkilendiklerini belirten Acil Tıp Uzmanı Abdulkadir Aktürk, "Bilindiği gibi son günlerde yaşanan aşırı sıcaklıktan dolayı vatandaşların şikayetinin arması ve hastanelerin acil servislerine daha fazla başvurmalarına neden oldu. Hava şartları her ne kadar yaşamı olumsuz etkilese de vatandaşların rahatsızlanmaları en aza indirmek için tedbir almaları gerekir. Özellikle yaşlı hasta ve bakıma muhtaç olan hastaların günde yaklaşık 2 buçuk 3 litre sıvı tüketmeleri gerekir. Bu hastaların kafeinli içeceklerden, kızartma tarzı yiyeceklerden uzak durmaları gerekiyor. Bunun yerine daha çok haşlama ürünlerin tüketilmesi gerekiyor." diye konuştu.



'Rahatsızlıklar, genel olarak sıvı kaybından kaynaklanıyor'

Sıcaklık çarpmasının etkileri ile ilgili bilgi veren Uzm. Dr. Aktürk, "Sıcağa bağlı vücutta hipertermi olayı başlıyor. Terleme ile beraber bu sıcaklığı atmaya çalışsa da yeterli olmuyor. Vücuttaki hararet devam ettiği sürece halsizlik, baş ağrısı, yüksek ateş vücutta hidratasyon bulguları oluyor. Genel olarak sıvı kaybı şikayetinden hastalar azil servislere başvuruyor." şeklinde konuştu.







 Vatandaşların güneş çarpmasından nasıl korunacağı ile ilgili tavsiyelerde bulunan Abdulkadir Aktürk, "Güneş ışınlarının en dik vurduğu 10.00 ile 16.00 saatleri arasında vatandaşların dışarıda gezmemelerini tavsiye ediyoruz. Vatandaşların sıcaklığa maruz kalmamalarını ve bu etkilerden uzaklaşmalarını öneriyoruz. Onun dışında nefes alışveriş kontrolü ve sıvı alımı ilk etapta geliyor. Baş dönmesi, halsizlik, yorgunluk şikayeti olan ya da bu şikayetini yakınlarında belirten yaşlı hastaların acil servise başvurmaları gerekiyor." ifadelerini kullandı. 



Sıcaklıktan rahatsızlanarak acil servise başvuran hastalara nasıl müdahale ettiklerini açıklayan Acil Tıp Uzmanı Aktürk, "Hastaların öncelikle sıvı deplasmanını sağlıyoruz. Bununla birlikte kan tetkikleri yapılıyor. Tabi ilk gözünüze çarpan kan tetkiklerinde akut böbrek yetmezliğine girip girmedikleri sıvı kaybına bağlı böyle bir durumla karşılaşıp karşılaşmadıklarına bakıyoruz. Eğer sıvı eksikliğine bağlı böbrek yetmezliği başlamışsa, hastayı mutlaka hastanede müşahede altında tutuyoruz. Çünkü yaşlı hastalar, eve gönderildikleri zaman maalesef ihmallerle karşılaşabiliyorlar. Bu nedenle bu hastaları, hastanede tutmayı daha fazla tercih ediyoruz.



Bülent Karaca / Özel Haber



 

Şanlıurfada etkili olan aşırı sıcaklar mehmet akif İnan eğitim ve araştırma hastanesi ahatsızlıklar genel olarak sıvı kaybından kaynaklanıyor sıcağa bağlı vücutta hipertermi eğer sıvı eksikliğine bağlı böbrek yetmezliği