Sıfır piyasası, ikinci el piyasasını da etkiliyor

TAKİP ET

Sıfır kilometre otomobil satışı yapan bayilerde satışların her geçen gün azalması, ikinci el piyasasını da olumsuz etkiliyor. Şanlıurfa galericiler sitesi esnafı da ikinci el piyasasının olumsuz etkilenerek hareketliliğin durmasından şikayetçi.

Döviz kurlarında yaşanan belirsizlik, genel anlamda ekonomiyi olumsuz etkilerken, otomobil piyasası da bu durumdan nasibini alıyor. Özellikle döviz kuru üzerinden hareketlilik gösteren sıfır el otomobil piyasası, en fazla olumsuz etkilenen alanlardan biri oluyor. Bu durum, ikinci el otomobil piyasasına da olumsuz etki ediyor.

 

Sıfır el piyasası durgun hale geldi

Daha önce ikinci el ile sıfır el otomobil fiyatları arasında yüksek fiyat farkı olmaması, vatandaşları sıfır kilometre otomobillere yönlendiriyordu. Vatandaşların sıfır el otomobil piyasasına yönelmesi ikinci el piyasasında da fiyatların düşmesini sağlıyor ve daha fazla hareketlendiriyordu. Ancak son zamanlarda döviz kurunun hızla yükselmesi ve her geçen gün belirsiz hale gelmesi, sıfır el otomobil piyasasını durma noktasına getirdi.

 

İkinci el piyasası da etkileniyor

Döviz üzerinden alınan sıfır el otomobillerin fiyatının ekonomi piyasasına bağlı olarak yükselmesi, vatandaşların otomobil alma gücünü zayıflattı. Bu durum ise alıcıları ikinci el otomobil piyasasına yöneltti. İkinci elde hareketlilik ihtiyacı da artırdı. Bu nedenle ikinci el otomobil piyasasında taleplere oranla otomobil sayısı düştü.  Taleplerin artmasına bağlı olarak ikinci elde de fiyat yükselişe geçince oto galericiler sitesinde durgunluğun yaşanmasına neden oldu.

 

Galericiler sitesi esnafı da durumdan şikayetçi

İkinci el otomobillerde talep fazla olunca fiyatlar da arttı. Piyasanın bu durumundan galerici esnafı da memnun kalmıyor. İkinci el piyasasında fiyatların artması vatandaşları otomobil alışverişinden uzaklaştırdığını söyleyen oto galericiler esnafları, "Sıfır el otomobil fiyatlarının her geçen gün artması, alıcıları ikinci el otomobil piyasasına yönlendirdi. Bu nedenle ikinci el piyasasında da fiyatlar artış gösterdi. Bir haftada bir otomobilin fiyatında 2-3 bin lira artış yaşanabiliyor. Bu nedenle vatandaşlar ikinci el otomobil almaktan da vazgeçiyor." sözlerine yer verdiler.

 

Otomobil piyasasında eski canlılığın yaşanması için sıfır el otomobillerde kredi imkanlarının kolaylaştırılması gerektiğini savunan esnaflar, "Sıfır kilometre araçlarda yapılacak kampanyalar desteklenmezse 2. elin fiyatları hep yukarıda olacak. Talepler karşılanamıyor herkes de 2. ele yöneldiği zaman araçların fiyatları artıyor. Sıfır kilometre bayileri için de problem. Onların da araç satamadıkları zaman sıkıntıları oluşuyor. Buna yönelik kredi imkanları desteklenirse, bayiler de sıfır kilometre araç satabilir. Sıfır araç satıldığı zaman bize de 2. el araç düşüyor" ifadelerini kullandılar.

Bülent Karaca / Urfa Değişim

otomobil piyasası sıfır piyasası ikinci el piyasasını da etkiliyor galericiler sitesi esnafı da durumdan şikayetçi İkinci el piyasası da etkileniyor Şanlıurfa