Sigara kullanma oranları artıyor

TAKİP ET

Şanlıurfa Yeşilay Dernek Başkanı Muharrem Çelik, Şanlıurfa genelinde son 2 yıl içerisinde sigara kullanma oranlarının yükseldiğine dikkat çekti. Kadın ve çocukların sigara kullanma oranında arttığını belirtti.

Tütün ve tütün ürünlerini kullanımı azaltılması amacıyla çeşitli kurum, kuruluşların ve sağlık sivil toplum örgütleri tarafından sigarayı bırakmaya ilgili 1987 yılından beri 9 Şubat sigara ve tütün ürünlerinin kullanımının azaltılması ve farkındalık oluşturulmak adına çeşitli etkinlikler yapılıyor.

Sigara dumanında 4 binden fazla zararlı kimyasal madde bulunuyor
Uzmanların açıklamasına göre, her dozu zararlı olan ve her iki kullanıcısından birisinin erken ölümüne neden olan tütün ve tütün ürünlerinin kullanımı sonucunda birçok hastalığın oluşmasına neden oluyor.  Sigara, başta Akciğer hastalığı, nefes darlığı, solunum yetersizliği ve bunlara bağlı olarak kansere yol açıyor. Sigara sadece içene değil aynı zamanda çevrenizdekilere de zarar veriyor. Sigara dumanında 4 binden fazla kimyasal madde bulunduğu, bunlardan en az 250'sinin zararlı ve 70'den fazlasının da kansere neden olduğu biliniyor.

1987 yılından beri 9 Şubat sigara ve tütün ürünlerinin kullanımının azaltılması ve farkındalık oluşturulmak adına Şanlıurfa Yeşilay Dernek Başkanı Muharrem Çelik Urfa’da sigara kullanımı ve sigarayı kullananların bu alışkanlığı bırakmaları hakkında çeşitli çalışmalar yaptıklarını aktardı.

“Şanlıurfa diğer illere göre daha çok sigara kullanıyor”
Şanlıurfa’nın diğer illere göre daha çok sigara kullandığını söyleyen Başkan Çelik, “Sayın valimiz Abdullah Erin maddeyle mücadele de aktif olarak yürüttüğü çalışmayla sigara kullanımında diğer illere göre bir adım daha önde olduğumuzu gösteriyor. Bilimsel verilere dayalı olarak yapılan anket çalışmasında, bu oranın daha çok küçük yaşta olan çocukların ve kadınların çoğunlukta olduğunu göstermektedir. Özelikle kadınların çok olması hem bizi şaşırtmakta hem de düşündürmektedir. Buna bağlı olarak çalışma şeklimizi kadınlar üzerine, yoğunlaştırdık ve şöyle bir sonuç elde ettik, sigaraya erişim kolay sağlandığına kanat getirdik. Paket sigara yerine daha çok, tütün sarma çoğunlukta buda kolay erişimi sağlamaktadır.  İlimizde eş ve babaların kiloyla tütün alarak evde bıraktıkları için kadınlar ve çocuklar olsun buna çok çabuk ulaşabiliyorlar. İşte babaları, kocaları evde olmadığı zamanlarda sinirliyken yada sıkıntılı bir durumdayken sigarayla kendilerini rahatlatmaya çalışıyorlar” dedi.

Kadınlarda sigara kullanma oranları arttı
Son yıllarda kadınların daha fazla sigaraya başladığını belirten Çelik, “Tütün ve tütün ürünleri sokaklarda satılmakta ve buda insanları cezbeden ikinci bir unsur olarak görüyoruz. Şimdi bir de geçmişe gittiğimizde, Urfa da sigara kullanan kadınlar, neredeyse yok denilecek kadar azdı ama son yıllarda ciddi anlamda bu rakam çoğalmaktadır.” İfadelerini kullandı.

Anne ve babalar çocuklar üzerinde etkili oluyor
Erken yaşta sigara kullanma oranlarının başında anne ve babaların etkin rol aldığını belirten Çelik, “Anne ve babaların sigara kullanması ve çocukların onları izlemesi nedeniyle onlarda bu durumdan etkileniyor. Bütün buna karşı koymaya yani sigara bırakma savaşımızı,  ancak eğitimle başa çıkabiliriz Yeşilay olarak, ücretsiz bize ulaşan bütün vatandaşlarımıza uzman psikologlarla, tedavi ve seanslar uygulayarak kendilerine yardımcı oluyoruz. Bunun yanı sıra bizi telefonla arayıp başvuranlarla iletişime geçenlere yardımcı oluyoruz. Pandemi sürecinde genel merkezimiz tarafında çeşitli video konferans çalışmaları düzenleyerek medya aracılığıyla çalışmalarını sürdürmektedir.”

“Sigarayı bıraktırmak için etkinlikler düzenliyoruz”
Sigarayı bıraktırmak için çeşitli etkinler yaptıklarını söyleyen Çelik, sözlerini şu şekilde tamamladı; “Pandemiden önce farkındalık oluşturmak adına 2 tane kendim yazdığım bir tiyatro oyunu düzenlemiştik. Gene sigarayı bırakmakla ilgili olarak şiir ve resim ödülü yarışmalar düzenledik. Tabi burada ki genel amaç farkındalık oluşturmak adına yaptık. Hastanelerde ve kıraathanelerde olanlarla görüşme sağladık. Bunun dışında Yeşilay Dayanışma Merkezlerimiz var. Yeşilay Derneği danışma merkezi olarak il bazında çalışmalarımızı yürütmekteyiz. Birde Devletimizin açtığı AMATEM ve ÇEMATEM hastanelerinde sigaranın verdiği zararlara ilişkin nefes darlığı, sigara krizi olanlar gidip orda tedavi görebiliyorlar.”