Sigaraya zam geldi! Tiryakiler tütüncülere akın etti

TAKİP ET

Sigaraya gelen zamların ardından piyasadaki sigara fiyatlarının bir anda yükselmesi üzerine tiryakiler tütüne yöneldi. Şanlıurfa'da alım gücü düşen vatandaşlar, sigaraya gelen zamlardan sonra hazır sigara almak yerine daha çok tütüne yöneldi.

2024 yılının başlamasıyla birlikte tütün mamullerine gelen zamlar sonrası sigara fiyatları ateş pahası oldu. Yeni asgari ücreti cebine koymayan vatandaşlar, üst üste gelen zam furyası karşısında adeta soğuk duş etkisi yaşadı.

Geçtiğimiz günlerde JTI grubu sigaralara gelen zamların ardından bir sigara grubu daha zamlardan nasibini aldı. Son olarak, Philip Morris grubuna zam geldi ve bu grupta en pahalı sigara 70 TL'ye, en ucuz sigara ise 54 TL'ye yükseldi.

Ekonomisi kötü illerin başında gelen Şanlıurfa’da vatandaşlar, sigara fiyatlarından dolayı tütüne yöneliyor.

Haşimiye meydanında tütün satan Mehmet Çiftçi, Urfa Değişim mikrofonuna açıklamalarda bulunarak , “sigaraya gelen zammın ardından alım gücü düşük olan tiryakilerin tütüne yöneldiğini” vurguladı.

“BİZDE EN İYİ TÜTÜNÜN KİLOSU 500-600 LİRA ARASINDA DEĞİŞKENLİK GÖSTERİYOR”

Şanlıurfa’nın tarihi mekânlarından biri olan Balıklıgöl’de esnaflık yapan tütün satıcısı Mehmet Çiftçi, “Ben 50 yıldan beridir bu işi yapıyorum. Ben bu işi yaptığımda kilosu beş liraydı zamlar geldikçe tütün fiyatları da değişmeye başladı.

Şu anda ise en düşük mal 200-250 liraya kadar düştü. En iyi tütünler ise 500-600 lira arasında değişmeye başladı.

Sigaraya durmadan zam geliyor ve haliyle de insanların alım gücü düştüğü için insanlar tütüne yönelmeye başladı. Bir kişi normalde hazır sigara içse günde en az iki paket sigara içmiş olur ve bir ayda toplam 60 paket sigara içmiş olur. Bugünün parasıyla 60 paket sigara 50 liradan hesaplansa gider nereyi bulur.” dedi.

“TÜTÜNLERİMİZ TÜRKİYE’NİN DÖRT BİR YANINA GİDİYOR”

Çiftçi konuşmasının devamında ise, “Vatandaş sigaranın bu kadar zam gelmesinden sonra artık hazır sigara alamadığı için tütüne yönelmeye başladı. Bizde şu anda 5 çeşit tütün var, bunlar kalitesine göre fiyatları değişkenlik gösteriyor.

Bize tütün Adıyaman-Malatya gibi yerlerden geliyor. Bu illerden gelen tütün eskiden Şanlıurfa’ya gelirdi.

Şu anda ise Türkiye’nin dört bir yanına gitmeye başladı. Tütünün her yere gitmesinin sebebi ise Tekel’den çıkıp özel sektöre devredildi ve serbest oldu” ifadelerini kullandı.

“BİZDE TÜTÜN ÇEŞİTLERİ İNSANLARIN BÜTÇESİNE GÖRE DEĞİŞİYOR”

Eskiden tütün satan birinin ceza aldığını veya hapis cezasına çarptırıldığını kaydeden Mehmet Çiftçi, “Eskiden tütününe el konulurdu ama şimdi serbest oldu, her yere gönderiliyor ve daha rahat bir şekilde bulabiliyorsun. Bu tütünler İstanbul, Ankara ve Ege Bölgesi gibi her yere gidiyor. Bizde tütün çeşitleri insanların bütçesine göre değişkenlik gösteriyor.

Zengin olan biri en iyi tütünü alırken durumu orta seviyede olan biri ise normal seviyede tütün alıyor, maddi olarak kötü bir durumda olan ise en kötü tütünü alıyor o tütünün kilosu da 150-200 lira arasında değişkenlik gösteriyor.

Bizim tezgâhta en ucuz tütün 150-200 liradan başlayıp en pahalı ve en kaliteli tütün ise 600 liraya kadar çıkıyor” diyerek sözlerini noktaladı.

Sigara tütüncü tütüncü