Sit alanı, imara mı açılıyor?

TAKİP ET

Şanlıurfa'nın Karaköprü ilçesine bağlı Büyükalınlı Kırsal Mahallesi 1. ve 2. derece sit alanı olmasına rağmen iddiaya göre imara açılıp bazı kooperatiflere verildi. 200 kişinin yaşadığı geçimini tarım ve hayvancılık ile süren köyün imara açılmaya çalışılması köy sakinlerinin tepkisine neden oldu.

Karaköprü ilçesine bağlı Büyükalınlı Kırsal Mahallesi’nin imara açılacak olması mahalle sakinlerinin tepkisine neden oldu. Dedelerinden kalan köylerinin rant uğruna imara açılmasına izin vermeyeceklerini ifade eden köylüler, 70-80 yıllık fıstık ağaçlarının söküldüğünü söylediler. Yapılacak olan sanayiye giden yolun köylülerin fıstık ve zeytin ağaçları bahçesinin içerisinde geçmesi bazı ağaçların sökülmesine de yol açtı.

70- 80 yaşındaki ağaçların yol yapılması için sökülmesi köy sakinlerini çileden çıkardı. Konuyla ilgili Gazetemize konuşan köy sakinleri ve Baro temsilcileri köyün 1. Dereceden sit alanı olmasını gözetmeden yetkili mercilerden olumlu dönüş almadan yapılaşmaya ve imara açılmaya çalışıldığını ileri sürdü.

“İMARA AÇILAN YERLER TARIM ARAZİSİ”

Büyükalanlı Köy sakinlerinin Şanlıurfa Barosuna yaptığı başvuru sonucu Şanlıurfa Barosu Kent ve Çevre Komisyonu Başkanı Adlan Yapıcı, köyde incelemelerde bulundu.

Başkan Yapıcı’nın yaptığı incelemeler sonucu köyün 1. Dereceden sit alanı olduğu ve köyün tarım arazilerinin imara kurban gittiğini belirledi.

Şanlıurfa Barosu Kent ve Çevre Komisyonu Başkan Adlan Yapıcı, yaptığı inceleme sonucunda şunları dile getirdi: “Baroya yapılan başvuru sonucu komisyon üyeleriyle birlikte Büyükalanlı Köyüne geldik. Dosya köylüler tarafından bize taktim edildi. Bizler dosyalarını inceledik. Köylerinde Sit alanı olmasına rağmen 1. Derece sit alanlarında yapılaşmaya izin verilmezken maalesef ki belediyenin imara açtığı yer sit alanı yakınındadır. Köylülerin alanı hazineye devredildi. Hazineden de belediye üzerinden de kooperatiflere satışa çıkarıldı.

Satışa çıkarılan alanlara baktığımız yerler tarım arazisi, tarım arazisi olmayan alanlarda uçurum ve dağlık alanlardır. Bir tesis bir yapılaşmanın yapılabilmesi için alanın düz veya hukukta tamamen taşlık alan olması lazım. Fakat belediyenin çıkardığı ihalede rant amaçlı olduğu için tarım alanları işgal edilmiştir.

40 yıllık ağaçları keyfi yol yapma bahanesiyle talan etme noktasına getirmişlerdir. Biz komisyon olarak yaptığımız araştırmalar sonucu köy 1800’lerden beri varlığını sürdürmektedir” dedi.

“HUKUKİ TÜM YOLLAR DENENECEK”

Tarım arazilerin imara kurban gidilmemesi gerektiğini köyün sit alanı içerisinde olmasına rağmen yapılmak istenen imara karşı olduklarını belirten köy sakini Ramazan Karademir, “Köylüler bu kooperatifin yapılmasını istemiyor. Zeytin ağaçları keyfi olarak kaldırılamaz. Köylüler mağduriyetin giderilmesi için tüm hukuki yolları deneyecek.

Burası bizlere babadan dededen kalmış onlardan bizlere bırakılan fıstık ağaçları var. 70-80 yıllık fıstık ve zeytin ağaçlarımızı kooperatif yapma bahanesiyle söktüler. Bizler burada tarımla geçimimizi sağlamaya çalışıyoruz. Bizim olan yerlere biz istemediğimiz halde kooperatifler yapılmaya çalışıyorlar. Biz buna izin vermeyeceğiz” şeklinde konuştu.

“TURİZME KAZANILMASI GEREKİRKEN İMARA AÇILIYOR”

Köyün sit alanı sınırları içerisinde yer aldığını belirten köy sakini Ahmet Akkuş, yetkili kurumların Büyükalanlı köyünün turizme kazanılması gerekirken imara açılmaya çalışmasının doğru olmadığını vurguladı.

Ahmet Akkuş, “Büyükalanlı Köyü 1. ve 2 derece sit alanıdır. Bu köyü devletin turizme kazandırması gerekirken burayı imara açıyorlar. Burayı rant için birbirleriyle paylaşamıyorlar. Bu köyün imara kurban etmek yerine burayı turizme kazandırmak gerektiğini düşünüyorum. Buraya sanayinin yapılmasını istemiyoruz” ifadesini kullandı.

“KÖYÜMÜZÜ ELİMİZDEN ALMAK İSTİYORLAR”

Asırlardan beridir Büyükalınlı mahallesinde ikamet ettiklerini ve buranın birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını belirten Halil Doğan, imar ile köylerinin ellerinden alınmak istediğini ileri sürdü: “Bizler bu köyde 200 hane oturuyoruz burası kimsenin malı değil onlar da gelmiş burayı istismar ediyorlar.  Bunlar birkaç kişi birleşmişler köyümüzü elimizden almak istiyorlar. Bizler buna izin vermeyeceğiz.  Biz bunlara köyümüzü versek biz nereye gideceğiz.”

 “BURADA YAPILAŞMA VE İMAR YASAKTIR”

Şanlıurfa Barosu avukatlarından Mehmet Reşit Eskiler davayı uzun süreden beridir takip ettiğini sit alanında yapılaşma ve imar yasak olmasına rağmen kooperatiflerin yapılmak istendiğini iddiaya etti.

Avukat Mehmet Reşit Eskiler, “Bu kooperatiflerin ve belediyelerin satışlarını başından beri takip ediyorum. Burası hazine arazisiydi, bahsettiğimiz 5 tane parsel 105, 106, 107,108 numaralı parseller 2014 yılında toplu konut idaresindeydi. Bahsettiğimiz bu parseller Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül tarafından satın alınarak kooperatiflere devredildi. Burası iki tane kooperatife devredildi. Bunlar Ağır Vasıflı Kooperatifi diğeri Zirai İlaçlar ve Motorlu taşıtlar kooperatifi bu kooperatifler köylülerin hiçbir hakkını gözetmeden 60-70 yaşında ağaçlar var. Burada ayrıca köyümüzün alt tarafı da 1. Derece sit alanıdır. Kültür ve Tabiatlar Vakıflar koruma kanuna göre burası site alanı içerisindedir. Burada yapılaşma ve imar yasaktır. Hiçbirine izin verilmemesi gerekirken belediye bu ihaleyi yaparken hiçbir devlet kurumunda olumlu dönüş yazısı almadan bu çalışmayı yapmıştır” dedi.

Şanlıurfa Sit Büyükalınlı Karaköprü Kırsal İmar