Siverek peynirine mevsimlik tarım işçilerinden rağbet!

TAKİP ET

Sabah kahvaltılarının olmazları arasında yer alan Siverek peyniri koyunların sağılmasıyla birlikte rafları beyaza bürüdü. Tarım işçileri, il dışından gelen vatandaşların ve tatlıların vazgeçilmezi olan Siverek Peynirine rağbet arttı.

Siverek'te özellikle ilkbahar aylarında koyunlardan alınan sütler mayalandıktan sonra vatandaşların sofralarına gidiyor. Tescilli Siverek peyniri doğal olması ve halk tarafından rağbet edildiğini baharın sonlarında talep arttı. Uygun koşullarda muhafaza edilmesi durumunda 2 yıl bozulmadan kalan peynir sağlık açısından da faydalı olduğu biliniyor.

Siverek ilçesi tarihi kapalı çarşıda bulunan peynirci esnafı Cuma Oldurur Siverek peynirine hem mevsimlik tarım işçilerinin hem de il dışında yaşayan insanların rağbet gösterdiğini kaydetti.

Zengin yemek kültürüyle öne çıkan kentlerden biri olan Şanlıurfa'da, tescillenen "Siverek peyniri" kahvaltının yanı sıra kullanıldığı tatlılarla da halkın vazgeçilmezi arasında yer alıyor.

Doğal ve el ile yapılan Siverek peyniri 120 liraya kilosu satılırken fabrika yapımı peynirler ise 200 liradan alıcı bulunuyor. Maliyeti artan üreticiler ise yem fiyatlarının düşülmesini istiyor.

“MEVSİMLİK TARIM İŞİNE GİDEN İŞÇİLERİMİZ ÇOK FAZLA ALIYOR”

Özellikle bölgede olan mevsimlik tarım işinde çalışan vatandaşların kaynatılmış peynire rağbet gösterdiğini söyleyen esnaf Oldurur “Özellikle mevsimlik tarım işine giden işçilerimiz bu dönemde taze peyniri alıp kaynatarak bidonlara basarlar ardından mevsimlik tarım bölgelerinde o peyniri tüketirler. O peynirler 2 sene kalsa bile bozulmaz. Biliyorsunuz mevsimlik tarım işine giden işçilerimiz senenin 6-7 ayını dışarıda geçirdikleri için mecburen kaynatılmış peyniri tercih ediyor. Kaynatılmış peynir suyunun orantılı olmasıyla birlikte o peynirler uzun süreler muhafaza edilerek tüketilebilir” dedi.

“HEM İL DIŞINDAN HEM DE İL İÇİNDEN PEYNİRE BAYA RAĞBET VAR”

 Bu dönemde peynirde artış olduğunu kaydeden Oldurur “Hayvanların artık doğurmasıyla birlikte süt ve süt ürünlerinde şu an artışlar yaşanıyor. Artık peynir pazarlarımız beyaza büründü. Şu anda hem il içinde hem de il dışına satışlarımız başladı. İl dışından da bizim Siverek Peynirine baya rağbet var. Normalde kaynatılmış peynirlerimiz bu dönemden kaynatılmaya başlanır ve buzluklara atılır bütün kış boyunca o peynir hiç bozulmadan yenir” ifadelerini kullandı.

“KÖYLÜLER ŞU ANA KADAR TÜM MASRAFLARI CEBİNDEN KARŞILADI”

Üreticilerin bu zamana kadar bütün masrafları cebinden karşıladığını ve bundan sonraki süreçte yaptıkları satışlarla zararlarını karşıladıklarının altını çizen Oldurur, “Bugün fabrikalarda satılan yağsız peynirlere baktığımızda tadı tuzu bile olmayan peynirin fiyatı 200 liradan satılıyor. Oysa ki bizim doğal olan peynirimiz kilosu 100 ile 120 lira arası değişen uygun bir fiyattır. Zaten üreticide yani köylü de bir şey kazanamıyor. Bildiğiniz üzere yemler pahalı, üreticiler de bu yaylım döneminde bir şeyler kazanıyor. Şu sürece kadar adamlar hep hayvanlara baktılar yemlerini verdiler ve bu yenileri kendi ceplerinden karşıladılar. Yem çuvalının fiyatı 400-450 lira arasında değişiyordu e tabii ki şu anda adamlar bu ürünleri satarak zararlarını karşılayacaklar.” şeklinde konuştu.

“SİVEREK PEYNİRİ HER BÖLGEDE FARKLI OLARAK DEĞERLENDİRİRLİR”

Siverek peynirinin ülkenin her yerine farklı olarak değerlendirdiğini söyleyen Oldurur, daha sonra sözlerine şu şekilde devam etti: “Burada ürettiğimiz taze peyniri genellikle Urfalılar salamura peyniri yapıyorlar, İç Anadolu'ya gönderdiğimiz peynirleri ise tulum peyniri yapıyorlar. Bizim Siverek'te ise bunu kaynatarak yaz kış demeden tüketiyorlar. Tuzsuz peynir dediğimiz kelle başı peynirlerin kilosu 60-70 lira arasında satılıyor.” ifadelerine yer verdi.

Siverek peyniri mevsimlik tarım işçileri Sabah kahvaltıları Siverek peyniri koyunları sağılmasıyla birlikte Tarım işçileri Siverek Peyniri