Siverek'teki kurşunlara kim dur diyecek?

TAKİP ET

Son dönemlerde Şanlıurfa'nın en büyük ilçelerinden biri olan Siverek'te yorgun mermi vakaları mahalle sakinlerini tedirgin etmeye başladı. Balkonlarında yorgun mermi bulan vatandaşlar yetkililerden destek bekledi. 

Siverek dâhil olmak üzere Güneydoğu bölgesinde meydana gelen maganda kurşunu vakaları, vatandaşların güvenliğini tehlikeye atıyor. Sıklıkla düğün, nişan gibi etkinliklerde havaya ateş açılması veya rastgele ateş edilmesi sonucu çevreye yayılan kurşunlar büyük zararlar verebiliyor.
“DEFALARCA KEZ DİLE GETİRİLDİ ÇÖZÜM BULUNAMADI”
Özellikle yılbaşı kutlamaları, düğün, nişan, söz, asker uğurlaması gibi törenlerde sıkılan silahlar adres sormadan çoğu aileye acı veriyor. Siverek’te vatandaşların bu sorunu defalarca kez dile getirmesine rağmen henüz bir çözüm bulunamadı. 
“DÜĞÜN SALONU ÇEVRESİNDE YORGUN MERMİ VAKALARI ARTTI”
Senenin belirli aylarında alacak verecek meseleleri nedeniyle dökülen kanların yerini bu kez eğlencelerde sıkılan silahlardan çıkan yorgun mermiler aldı. Düğün ve kutlamalarda magandalar tarafından havaya rastgele ateş açılması büyük tehlikeleri de beraberinde getiriyor. 


“1 HAFTA DA 3 OLAY ART ARDA YAŞANDI”
Siverek'te son 1 hafta içerisinde yorgun mermilerin neden olduğu 3 olay yaşandı.
İlkinde 13 Temmuz 2023 saat 22.45 sıralarında Hürriyet Caddesi'nde seyir halinde bulunan içerisinde kadın ve çocukların bulunduğu otomobilin bagaj kısmına mermi isabet etti. Olayda ölen ya da yaralanan olmazken aile büyük korku yaşadı.
İkinci olay ise 17 Temmuz 2023 saat 16.20'de yaşandı.
“YORGUN MERMİ AZ KALSIN CAN ALIYORDU”
İddiaya göre çocukları ile birlikte yüzme havuzundan çıkan İsa S. otomobiline bineceği sırada önüne yorgun mermi düştü.
Üçüncü olay ise halasının kızının kına gecesine katılan E.S. ismli bir vatandaşın yaralanması oldu. Vatandaşlar son günlerde artan yorgun mermi vakalarından dolayı korku yaşadıklarını ve konuyla ilgili önlem alınmasını istedi.


“SOKAK ORTASINDA ARAÇLAR TARANIYOR”
Yorgun mermi
lerin yanı sıra sokak ortasında taranan araçlar, taranan iş yerleri de vatandaşları tedirgin etti. Güvende olmadıklarını söyleyen vatandaşlar yetkililere çağrıda bulundu. 
“DÜĞÜN SALONLARINDA SİLAHLAR SIKILMASIN”
Düğün salonları
nın şehir merkezinde yer almasından dolayı sıkılan her kuşunun ailelerin ciğerini yaktığı belirtildi. Emniyet ekiplerinin düğün salonlarında silah sıkılmanın önüne geçebilmesi için harekete geçmesi gerektiği vurgusu da yapıldı. 
“VATANDAŞLAR EMNİYET EKİPLERİNİ GÖREVE ÇAĞIRDI”
İntihar vakaları
nın da arttığı kentte, uzmanların dediğine göre silaha erişimin kolay olmasından kaynaklı olduğu belirtildi. Bireysel silahlanmanın da yoğunlukta olduğu ilçede vatandaşlar emniyet ekiplerinin acilen harekete geçmesi gerektiğini belirtti.

“TÜRKİYE SİLAHLANMA KONUSUNDA 4. SIRADA”
208 ülke arasında silahlanma konusunda Türkiye 14.sırada yer alıyor. Bu oranın yanında Türkiye’de neredeyse kişi başına 2 kurşun düştüğü tahmin ediliyor. Eurostat’ın verilerine göre Türkiye, Avrupa Birliği üye ve üyelik sürecindeki ülkeler arasında cinayet oranlarında en yüksek üçüncü ülkesi oldu. 


“SİLAHLI OLAYLAR EN ÇOK AKRABALAR ARASINDA YAŞANIYOR”
Türkiye
’de silahlı olayların nedenine bakıldığında %23,5 oranında aile içi şiddet, %33,8 oranında arkadaş, tanıdık, hasım akraba ve gönül ilişkileri oluşturmaktadır. Silahlı şiddet olaylarının %57,3’ü tanıdıklar arasında gerçekleşmektedir. Bunun yanında yerele inecek olursak Şanlıurfa ve ilçelerinde hemen hemen herkes akraba olduğu için yorgun merminin yanında birde bireysel silahlanmadan kaynaklı vakalar artış gösterdi. 
“SOKAKLARDA RAHAT DOLAŞAMIYORUZ”
Siverekli vatandaşlar bireysel silahlanma ve yorgun mermi konusunda endişe içerisinde olduklarını bunun yanında sokakta rahat dolaşamadıklarından dert yanarak yetkililere seslendi.

Şanlıurfa Siverek yorgun mermi mahalle sakinleri vatandaşlar yetkililerden destek bekledi