Siverekliler isyan etti! "Bıçak kemiğe dayandı"

TAKİP ET

Şanlıurfa'nın en büyük ilçesi olan Siverek'te mikrofonlarımıza konuşan vatandaşlar yerel yönetimlere sitem etti. Siverek'te şu ana kadar ağalık sistemiyle göreve gelen Belediye Başkanlık sisteminin değişmesi gerektiğini vurgulayan vatandaşlar, mevcut belediyenin çalışmalarından rahatsız olduklarını belirtti.

Her hafta farklı bir ilçenin sorunları için vatandaşlara mikrofon uzatan Urfa Değişim ekibinin bu hafta ki rotası Siverek ilçesi oldu.

Siverekli vatandaşlara belediyenin çalışmaları, belediye başkanlığında kimleri görmek istedikleri, Siverek ilçesinin sorunları buna benzer soruları yönelten ekiplere vatandaşlar yönetimden şikâyetçi olduklarını söyleyerek sitem ettiler.

Şanlıurfa’nın kalabalık ilçelerinin başında gelen Siverek, yapılan hayvancılıkla bölgede cazibe merkezi haline gelirken ne yazık ki mevsimlik tarım işi için en fazla göçü veren ilçelerin de başında yer alıyor.

Bulunmayan iş imkânlarından dolayı senenin belirli aylarında mevsimlik tarım işçisi olarak başka illere gitmek zorunda kaldıklarını söyleyen vatandaşlar bu uğurda ailelerinden bazılarının da trafik kazalarında hayatını kaybettiklerini vurguladı.

İl olmak için mücadelelerini kararlılıkla sürdüren vatandaşlar yerel yönetimler tarafından kendilerine sunulmayan hizmetlerden duydukları memnuniyetsizlikleri de anlattı.

“KADIN VAR DİYORLAR AMA ÇALIŞMALARA KADIN ELİ DEĞİMİYOR”

Mevcut Belediye Başkanı Ayşe Çakmak’ın halkla bir araya gelmediğini ve esnafın sorunlarına kulak tıkadığını belirten Bilal Talmaç şu ifadeleri kullandı: "Siverek Belediyesi’nde daha liyakatli, hizmet yapmaya daha elverişli olan birini görmeyi isteriz. Şu anki belediye başkanımızın yaptığı pek bir hizmeti göremiyoruz. Siverek'te gezin bütün yollar bozuk, sular akmıyor. Siverek'te yapılan hiçbir hizmet yok. Siverek Belediyesi’nde kadın var diyarlar ama çalışmalara kadın eli değmiyor. Şu anda çalışmalara kadın elinin değdiğini görmedik. Sadece Ankara'daki yaptığı toplantıları sosyal medyasında görebiliyoruz.  Siverek'te pek de halkın içine karışıp vatandaşın ya da esnafın sorunlarına dinlediğine şahit olmadım. Şu anki başkanımızdan pek memnun değiliz açıkçası.” dedi.

“SİVEREK İÇİN KADIN BELEDİYE BAŞKANI BAŞARISIZ OLDU”

Siverek Belediyesi’nde değişim istediğini belirten Yakup Yıldız, "Siverek Belediyesi’nde belediye Başkanı olarak görmek istediğim öncelikle halktan biri olsun, çalmayan biri olsun, ben şahsen Siverek Belediyesi’nde bir değişim istiyorum. Belediyede hep aşiretler hâkim oluyor ve gelen belediye başkanlarının hiçbir işe yaramadığını görüyoruz. Kadınların siyasette rol alması çok önemli onların tabi ki Belediye Başkanı olarak çalışması çok önemli, ama bu durum Siverek'te biraz başarısız oldu” dedi.

“MEVCUT BAŞKAN HAKKINDA HERGÜN YENİ BİR ŞEY DUYUYORUZ”

Mevcut Belediye Başkanı hakkında yeni şeyler duyduklarını belirten Yıldız bu durumdan duyduğu şikâyeti dile getirerek sözlerini şöyle sürdürdü: “Vatandaş olarak belediye başkanı hakkında sürekli yeni şeyler duyuyoruz. Sürekli para yedikleri ya da gözaltına alındıklarını ister istemez bu tür şeyleri duyduğumuz zaman böyle bir kişinin bizi yönetmesini asla istemeyiz. İnsanların o kişiye olan güveni zedeleniyor. Tabii biz tekrardan Siverek'e bir kadın elinin değmesini istiyoruz fakat şu anki belediye başkanını istemiyoruz. Tek diyeceğimiz biz birileri tarafından seçilen bir kadını değil bizim seçtiğimiz bir kadının o koltukta oturmasını istiyoruz. Başkalarının kuklası olan hiç kimseyi belediye Başkanı olarak istemiyoruz. Ben tekrardan bir kadının Belediye Başkanı olmasını isterim” diyerek sözlerini noktaladı.

SİVEREK'TE BELEDİYE SEÇİMİ OLURSA HDP YA DA CHP'Yİ DÜŞÜNÜYORUM

Belediye seçimlerinde muhalefet partisi yâda Halkların Demokrat Partisi’nin (HDP) almasını istediğini aktaran Paşa Ölçen, "Şu anki mevcut belediye başkanından razı değiliz. Daha doğrusu başkanı da es geçelim partisinden razı değiliz. Eğer Siverek'te bir seçim olursa HDP ya da CHP'yi düşünüyorum. Belediyenin çalışmalarına gelecek olursam sıfır derecesinde puan veririm. Benim dükkânımın önünde bozuk yol vardı bunu ancak 3 senede yapabildiler. 3 yılda bu yola sadece 17 tane taş dizler” diyerek sitem etti.

“SORUNLARIMIZ İÇİN KİMSEYE ULAŞAMIYORUZ”

Sorunlarına çözüm bulamadıklarının altını çizen İsa Korkut, "Belediye Başkanı dediğin halkın içinde dolaşması gerekir. Esnafla halkla diyaloğa sürekli geçmesi gerekir. Biz buradaki belediyenin kapısını çaldığınız zaman her şeyi Büyükşehir’e bağlıyorlar, Büyükşehir’e de ulaşamıyoruz. Başlarından salmaları için bizlere telefon veriyorlar o telefonlara da bir türlü ulaşamıyoruz. Belediye Başkanı en azından bir dolaşsın Sivereklilerin sesini duysun” şeklinde konuştu.

“ESKİ BELEDİYE BAŞKANLARI BUNDAN BİN KAT İYİ”

Daha sonra sözlerine şu şekilde devam eden Korkut şunları kaydetti: “Eski dönemde Siverek'te 3 tane milletvekili vardı bu milletvekilleri Siverek için kılını kımıldatmadı aynı şekilde belediye başkanı da öyle yapmaya devam ediyor. Siverek'te gidip çalışabileceğimiz bir sanayimiz bir iş imkânımız yok. Halkımız buradan kalkıp mevsimlik tarım işine gidiyorlar kimisi yolda kaza geçirip hayatını kaybediyor. Belediye Başkanı olarak eski başkanlardan birini istiyorum o diğer belediye başkanları en azından bundan kat ve kat iyi” dedi.

“SİVEREK İÇİN ÇALIŞAN TEK KİŞİ ALİ MURAT BUCAK OLDU”

Siverek’te yapılacak olan yerel seçimlerde eski belediye başkanı Ali Murat Bucak’ın tekrardan aday olmasını isteyen Berat Karal, "Siverek Belediyesi bu dönemki belediye başkanından önce bildiğiniz gibi Ali Murat Bucak vardı eski belediye başkanı Siverek adına ona buradan tekrardan teşekkür ediyorum. Siverek’i biraz geliştiren o adam oldu. Ali Murat Bucak o koltuğa oturursa Siverek’i çok iyi yöneteceğinden hiç şüphem yok. Siverek Belediyesi’ni ben yönetmiş olsaydım inanın ki şu anki belediye başkanından çok daha iyi yönetirdim. Siverek'te sosyal hiçbir aktivite yok, arkadaşlarını alıp gidebileceğin hiçbir yer yok.  Siverek’te saat dokuzdan sonra zaten hayat bitiyor. Aile olarak hiçbir insan sokakta gezemiyor” ifadelerini kullandı. 

“SİVEREK’TE OLMAYAN İŞ İMKÂNI VATANDAŞI DIŞA ZORLUYOR”

Mevsimlik işçinin yoğun olduğunu vurgulayan Karal sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Türkiye'nin her yerinde işsizlik ve ekonomi sorunu var fakat Siverek'te bu hat safhaya çıkmış durumda. Sivereklilerin hiçbiri keyfi bir şekilde gidip başka ilde güneşin altında çalışmaz. Siverek'te hiçbir iş imkânı olmadığı için insanımız buradan kalkıp mevsimlik tarım için işi için onlarca kilometre yol kat edip çalışmaya gidiyorlar. Siverek benim gözümde bin yıl geçse de ne gelişir ne de çalışmaları biter” sözlerine yer verdi.

“BİZ BÖYLE BİR YÖNETİM İSTEMİYORUZ”

Siverek’in kanayan yarası haline gelen su ve elektrik sorununa değinen Abdullah Togay, " Eski dönem belediye başkanları ne yaptı şu anki Başkan Ayşe çakmak ne yapacak. Hepsi cebini doldurarak kaçıp gittiler. 2 aydır Siverek’in çektiği bu susuzluk ve elektrik sorunu Sivereklileri bayağı mağdur etti. Burası köy mü, buranın hiç şebeke suyu yok mu?  ŞUSKİ'ye gidiyoruz not alıyor bizi başından salıp evimize gönderiyor. Benden vergilerini alıyor çöp parasına dahi alıyor ama hizmete gelince maalesef sınıfta kalıyor.  Yaz günü Siverek'te su olmayınca hayat da bitiyor şu an her şey suyla dönüyor. Buradaki belediyeye gidiyorsun seni ya kapıdan içeri koymuyorlar, koyduklarında da girdiğinde kapıda sadece bir not alıyorlar tamam diyorlar. Biz böyle bir yönetim istemiyoruz”

“SİVEREKLİ BELEDİYE BAŞKANLARI ALACAĞINI ALDI”

‘45 Senelik işçiyim ben kiracıyım fakat gelen belediye başkanları 5 senede trilyonluk evlerde oturuyor’ diyerek sitem eden terzi esnafı Togay sözlerini şöyle sürdürdü: “Şu anki Siverek Belediyesi nereye bir çivi çakmışsa gelsin ben Bir çivi çaktım desin. Sadece şu anki belediye başkanı da değil, gelmiş geçmiş bütün belediye başkanları için aynı şekilde söylüyorum Siverek için tek bir iş yapan kişi varsa o da Ali Murat Bucak’tır. Resul Yılmaz vuracağını vurdu gitti Bursa'da petrol aldı. Ayşe Çakmak mal varlığını belirtirken şuyum var buyum var demedi kiracıydı ben şahsen tanıyorum, şu anda 8 trilyona ev alıyor içinde oturuyor. 45 senedir bu işi yapıyorum kiracıyım ama o 2 senede gelip nasıl 8 trilyona ev alabiliyor şaşırıyorum” diyerek ateş püskürdü.

“BUNLARIN YAPTIKLARI SADECE HIRSIZLIK”

Kahramanmaraş merkezli depremde hasar alması sebebiyle boşaltılan belediye binası hakkında konuşan esnaf Togay, “Belediye'ye ne olmuş da belediyeyi boşaltıp gidiyorlar. Tabi ki her zaman olduğu gibi onda da bir rant var bir vurgun var. Bazı insanlara peşkeş çekecekler ben bunları size anlatırken bile içim yanıyor. Zamanında Ak partiliydim benim oğlum şahsen AK Parti gençlik kollarındaydı ama şu anda AK Parti bitti. Bunların sadece yaptığı hırsızlık” dedi.

Şanlıurfa Siverek mikrofonlarımıza konuşan vatandaşlar Belediye Başkanlık sistemi Ayşe Çakmak Siverek Belediyesi’ Halkların Demokrat Partisi’ Ali Murat Bucak AK Parti bitti