Sokakta çocukları bekleyen tehlike: Açık sigara

TAKİP ET

Şanlıurfa'daki birçok bakkalda sigaraların tek olarak açık satılması, 18 yaş altındaki çocukları bağımlılığa yöneltiyor.

Gelen zamlarla sigara fiyatının yüksek artış göstermesi, vatandaşları tütün kullanmaya yönlendirirken, çocukları da açık sigara almaya yönlendiriyor. Paket olarak sigara alamayan çocuklar, bazı bakkallarda tek olarak açık sigara alıyor. Bu duruma bir önlem alınamazken, çocukların da sigaraya daha kolay ulaşmasına neden oluyor. Bu nedenle sigaraların açık bir şekilde satılması, çocuklar için tehlike olarak görülüyor.

 

Gizli içtiklerinden dolayı paket taşımıyorlar

Birçok çocuk sigarayı paket olarak almaya gücü yetmediğinden dolayı daha ucuz olarak satılan açık sigarayı tercih ediyor. Ailelerinden gizli olarak sigara içen çocuklar da paket taşımak yerine her seferinde açık sigara almaya yöneliyor.

 

Bakkallarda önlem alınmıyor

Sigara paketlerinin üzerinde 18 yaşından küçük çocuklara sigara satışının yasak olduğuna yönelik uyarı olmasına rağmen birçok bakkalda bu kurala uyulmuyor. Bunun yanında açık sigara satan bakkalların sayısının da fazla olması çocukların daha kolay sigaraya ulaşması ve bağımlı hale gelmesine neden oluyor.

 

Bakkallar ve Bayiler Odası'ndan da uyarı yapıldı

Tane ile satılan açık sigaralar çocuklar için tehlikeli bir boyuta gelirken, Şanlıurfa Bakkallar ve Beyiler Odası Başkanı Mehmet Altun da konu ile ilgili uyarıda bulundu. Çocuklara sigara satışının cezasının bin 500 TL olduğunu hatırlatan Altun, "Çocuklara açık sigara satılması sosyal bir sorumluluktur. Bunun yanında bakkal esnaflarının tane ile açık sigara satmaları yasal suçtur. Bu nedenle esnaflarımızın bu konuya hassasiyetle yaklaşmaları ve açık sigara satmamaları gerekir.

Mehmet Küçük / Urfa Değişim

bakkallarda önlem alınmıyor sokakta çocukları bekleyen tehlike: açık sigara gizli içtiklerinden dolayı paket taşımıyorlar Şanlıurfa haberler