'Soran çok, alan yok'

TAKİP ET

Şanlıurfa oto galerici esnafı Şehmus Sarı, 250 baz puanlık faiz indiriminin ikinci el piyasasına fazla yansımadığını öne sürdü. Bankaların da ikinci el araçlara kredi vermemek için her türlü zorluğu çıkardıklarını belirten Sarı, "İkinci el piyasasında soran çok, alan yok." dedi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının 250 baz puanlık faiz indirimi, otomotiv sektöründe umutları tazelerken, bu durum ikinci el piyasasını fazla etkilemedi. Uzun süredir ikinci el otomotiv piyasasının durgunluk yaşadığını belirten oto galerici esnafları, kredi desteklerinin de bu piyasayı fazla canlandırmadığını vurguladılar.

 

'Genel piyasaya göre Şanlıurfa piyasası farklılık gösteriyor'

Şanlıurfa'nın otomotiv sektörü piyasasının kendi başına hareket ettiğinin altını çizen esnaflar, Türkiye piyasasına göre Şanlıurfa piyasasının farklılık gösterdiğini belirttiler. Dövizde yaşanan dalgalanmaların piyasayı canlandırdığını söyleyen oto galericiler, bu hareketliliğin araç fiyatlarına yansıdığını ancak alış durumuna bakıldığında durağan bir dönemin yaşandığını da ifade ettiler.

Barış Pınarı Harekatı'nın otomotiv sektörü üzerindeki etkisinden de bahseden esnaflar, Şanlıurfa'nın sadece sınıra yakın ilçeler olan Akçakale, Ceylanpınar ve Suruç'ta otomotiv sektörünün harekattan etkilendiğini, bu ilçeler dışında sektörün harekattan herhangi bir şekilde etkilenmediğini belirttiler.

 

Sarı: İndirim ikinci el piyasasına fazla yaansımadı

Oto galericiler sitesi esnafı Şehmus Sarı, "250 baz puanlık faiz indiriminin otomotiv sektörü için umut olduğu yönündeki söylemler, ikinci el piyasasına pek fazla yansıması olmadı. Fakat sıfır el araç satışı yapan sektörlerde bir yansıma oldu. Özellikle bankalar ikinci el araçlara kredi vermemek için ellerinden gelen her türlü zorluğu yapıyorlar." ifadelerini kullandı.

 

'Soran çok, alan yok'

İkinci el piyasasında satışların durgun olduğunu söyleyen Şehmus Sarı, "İkinci elde fiyatlar oldukça yüksek. Bu nedenle satış yok. Yani soran çok fakat alan yok. Döviz kurlarında yaşanan dalgalanmalar ikinci el piyasasını da etkiledi, fiyatlara yansıdı. Fiyatlar oldukça yükseldi. Olumlu yönden de bir hareketlenme var diyebiliriz ama olumsuz etkileri daha yüksek oldu." şeklinde konuştu.  

 

'Şu anda otomotiv sektörü can çekişiyor'

"Şu anda otomotiv sektöründe taşıt kredilerin maliyetinin düşürülmesi talep ediliyor." diyen oto galerici esnafı Sarı, "Bu durum piyasayı biraz canlandırır diye tahmin ediyorum. Şu anda fiyatlar zaten yüksek, alım gücü az. Ancak kredi oranlarının düşmesi ister istemez piyasaya yansıyacaktır. Bu hem sıfır, hem de ikinci el araçlar için geçerli olacaktır. Şanlıurfa'da şu anda otomotiv sektörü can çekişiyor. İkinci el araç piyasasında böyle bir durumu daha önce görmedik. Şu anda gerçek anlamda satış yapamıyoruz." sözlerine yer verdi.



Murat Doğan / Urfa Değişim

İkinci el piyasası Şanlıurfa oto galerici esnafı Şehmus sarı faiz indirimi Şanlıurfa oto galericiler son dakika