'Sorunlar artık ciddi bir şekilde ele alınmalı!'

TAKİP ET

Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Halil Peltek, Şanlıurfa'da başta sağlık olmak üzere her alanda sorunların bir dağ gibi biriktiğini ve bu sorunların artık görüşülmesi gerektiğini belirtti.

Şanlıurfa'da başta sağlık alanı olmak üzere işsizlik, eğitim, turizm, sanayi, tarım ve mevsimlik işçiler gibi birçok alanda sorunlar üst üste yığılmış durumda. Bu sorunlar bir yandan çözümsüz kalırken, öte yandan bunların olumsuz etkileri her geçen gün artıyor.



Sağlıkta kangrenleşen sorunlar bitmek bilmiyor

Doğum oranı ve genç nüfusun yoğun olduğu Şanlıurfa'da hastaneler ihtiyacı karşılayamazken, yıllardır beklenen Şehir Hastanesinin inşaatına ise halen başlanmadı. Doğum ve çocuk hastanelerinde de büyük oranda eksikliğin olduğu Şanlıurfa'da, vatandaşlar sağlık alanında zorluklarla karşı karşıya kalırken, birçok alanda doktor eksikliğinin olması ise kentin dört bir yanında hastane koridorlarında hasta kuyruklarının oluşmasına neden oluyor. Doktorların ilk fırsatta başka illere görev talebinde bulunması ve hastane binalarında yaşanan eksiklik, sağlıktaki sorunların her geçen gün artmasına neden oluyor.



Şanlıurfa'nın 6'da 1'i işsiz

Genç nüfusun yoğun olduğu Şanlıurfa'da iş olanakları da oldukça kısıtlı. Bu nedenle kentin en önemli sorunlarından biri de işsizlik olarak görülüyor. Şanlıurfa'da iş imkanlarının oluşmasını sağlayacak yatırımın yapılmaması, 7'den 70'e işsizlerin İŞKUR kapısında kuyruk oluşturmalarına neden oluyor. Suriyeliler hariç 2 milyon 35 bin olan Şanlıurfa'nın nüfusunun yüzde 17,5'i işsiz.



Eğitimde son sıralarda olmaya devam ediyoruz

Şanlıurfa'nın diğer alanlarında olduğu gibi eğitim alanında da birçok sorun yaşanıyor. Sürekli illerin başarı sıralamasında son sıralarda bulunan Şanlıurfa'da öğrenciler, bir türlü başarı elde edemiyor. Eğitimde son yıllarda yatırımın yapılmasına rağmen başarının yakalanmaması dikkatleri sorunlara çeviriyor. Bu alandaki çalışmaların plansız bir şekilde yapılmasının başarısızlığa neden olduğu belirtilirken, eğitimin en büyük sorunlarının öğretmen açığı ve çocuk işçiliği olduğu görülüyor.



Tarım ve mevsimlik işçi sorunları

Şanlıurfa'da tarım alanları geniş yer kaplıyor. Ancak tarım alanında en ön sıralarda bulunması gereken Şanlıurfa'da, çiftçilerin verimden memnun kalmaması tarım alanında da sorunların yaşandığını gösteriyor. Tarım alanında en fazla sorun ise sulamada ve iklim olaylarında yaşanıyor. Halen birçok bölgede sulama imkanlarının olmaması ve tarımın iklim şartlarına bağlı olarak yapılması bu sorunların artmasına neden oluyor.

Şanlıurfa'da tarım arazilerinin geniş alanlara sahip olmasına rağmen tarım işçilerinin büyük kısmı başka illere mevsimlik işçi olarak göç etmek zorunda kalıyor. Bu nedenle mevsimlik tarım işçileri birçok sorunla karşı karşıya kalırken, binlerce çocuk ise eğitim hakkından mahrum kalıyor.



Bir araya gelerek sorunları görüşecekler

Şanlıurfa'nın bahsedilen alanlar dışında da birçok alanda sorunlar yığılarak birikmiş durumda. Bu sorunların bir an önce masaya yatırılması gerektiğini ve konu ile ilgili kurum müdürleri ve STK'larla görüşeceklerini söyleyen Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Halil Peltek, Şanlıurfa'da bulunan hastanelerdeki doktor saylarının yeterli olup olmadığı ve sağlık çalışanlarının Şanlıurfa’dan gitmek için adeta gün saydıklarına ve bu nedenle sağlık hizmetlerinde aksamalar olduğuna dikkat çekti.



'Birçok koordinasyonsuz çalışmayı ele alacağız'

Şanlıurfa'nın birikmiş olan sorunlarını gündemlerine alacaklarını belirten Peltek, “1 Temmuzda gerçekleştirmeyi düşündüğümüz toplantıda sadece sağlık sorunu değil, Şanlıurfa’nın birikmiş birçok meselesini ve bugüne kadar ihmal edilmiş sebebi çok farklı koordinasyonsuz çalışmaları ele alacağız. Buna paralel olarak birbirimizden haberdar olmadan yapılan çalışmalar ve yürütülen hizmetler, tam anlamıyla amacına ulaşmayabiliyor. Amaçladığımız, ortak akılla bir araya gelerek başta sağlık olmak üzere tarımda, turizmde, kısacası her alanda Şanlıurfa’nın ihtiyaçlarını tespit ederek birlikte hemhal edip hareket etmektir. Bu nedenle biz Ticaret ve Sanayi Odası olarak gerek üniversite ile gerekse kurumlarla, belediyelerle ve sivil toplum kuruluşları ile Şanlıurfa'da yapılması gerekenler konusunda kendimize bir yol haritası oluşturup, sorunları birlikte çözmek için çaba ve gayret sarf etmek için bir araya geleceğiz." diye konuştu.



'Artık bu konuların birlikte ele alınması gerekiyor'

"Bizim tek ve en büyük beklentimiz bu toplantıların kalıcı hale gelmesi ve süreklilik arz etmesidir." diyen Peltek, "Şu ana kadar Şanlıurfa'da altyapı imkânları olmasına rağmen eksik yönlerimizi, bizim burada yarım bıraktığımız meseleleri birlikte çözüme kavuşturmak için yol haritası çizeceğiz. Artık toplantıların sıklaşması gerekiyor. Bu toplantılarda ortak akıllarla alınmış olan kararları hep bir arada olması ve ortak akılda buluşulması Şanlıurfa’mızın lehine olacaktır. Toplantımıza rektörlük, sağlık müdürlüğü Şanlıurfa'da bulunan sivil toplum kuruluşları, turizm sektöründen temsilciler bütün birimlerin katılımıyla konuları görüşeceğiz. Bu konuyu günden güne daha çok genişleterek hep birlikte çalışacağız. 1 Temmuz pazartesi günü gerçekleştireceğimiz toplantının ardından alacağımız kararları ve toplantı neticesini kamuoyuna duyurup neticesini birlikte tartışacağız.” ifadelerini kullandı.



Murat Doğan / Urfa Değişim

Şanlıurfa ticaret ve sanayi odası başkanı İbrahim halil peltek Şanlıurfa ticaret ve sanayi odası eğitimde son sıralarda olmaya devam ediyoruz sağlıkta kangrenleşen sorunlar Şanlıurfa haberler