'Sorunları görmek için filozof olmaya gerek yok'

TAKİP ET

Bağımsız Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkan adayı Ömer Faruk Yapıcıer, "Şanlıurfa'nın sorunlarını anlamak için filozof olmak gerekmiyor. Belediye başkan adayları sahaya indi ama herhangi bir somut projeleri yok." dedi.

31 Mart Yerel seçimleri için Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanlığı için bağımsız aday olan Ömer Faruk Yapıcıer, Şanlıurfa ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Yapıcıer, gazetemize verdiği röportajda Şanlıurfa'nın birçok sorunun olduğunu ve bunların çözümüne yönelik çalışmalarının olduğunu belirtti.

Şanlıurfa'nın bu zamana kadar çözülemeyen sorunlarına yönelik açıklamalarda bulunan Büyükşehir Belediye Başkan adayı Yapıcıer, sürekli yanlış projelerle Şanlıurfa'nın yönetildiğini, en büyük sorunlarının ulaşım ve işsizlik olduğunu ifade etti. Şanlıurfa'nın iktidarın nimetlerinden de yeterince faydalanmadığının altını çizen Yapıcıer, Şanlıurfa'nın sorunlarını anlamak için filozof olmaya gerek olmadığını belirtti ve bu sorunlar üzerine çalışmak için belediye başkan adayı olduğunu söyledi.

Şanlıurfa'da belediye başkan adaylarının sahaya indiğini ancak somut bir proje sunamadıkları sözlerini kullanan Ömer Faruk Yapıcıer, göreve geldiği gibi 2017 yılında haksız yere BELSAN A.Ş.'den çıkartılan ve haksızlıkları ispatlanmasına rağmen görevlerine  iade edilmeyen personelleri görevlerine iade edeceklerini ifadesini kullandı.

Büyükşehir Belediyesi Bağımsız Belediye Başkan adayı Ömer Faruk Yapcıer'in gazetemize verdiği röportajın tamamı...

Şanlıurfa'nın bu zamana kadar süregelen sorunları nelerdir?

Şanlıurfa'nın en büyük sorunlarından biri trafiktir. Bununla ilgili ciddi anlamda çalışmalarımız var. Çarpık kentleşme konusunda uyuşturucu tacirlerinin mekanı haline gelen kenar mahalle olarak adlandırdığımız bölgeleri kentsel dönüşüm kapsamına alarak uyuşturucuyla mücadele kapsamında çalışmalarımız var. En önemli ve vatandaşları artık canından bezdiren enerji sorunumuz var. Bu konuda DEDAŞ toplumu isyan etme noktasına getirmiştir. Temizlik ve gıda hijyen sorunlarımız var. Bu konuda pide fırınların denetimleri yeterince sağlanamamıştır. Şanlıurfa'nın yeşillendirme çalışmaları yönünde çok eksiklik var. Şanlıurfa sıcak bir iklime sahiptir. Ancak buna rağmen ağaçlandırma çalışmaları yok denecek kadar azdır. Biz kentin ağaçlandırılarak yeşillendirilmesini istiyoruz. İstihdam alanında torpille işe alma sıkıntıları da mevcut. İnşallah bunu kaldıracağız. Tarım arazilerinin imara açılması da büyük bir sorundur. Özellikle son yıllarda Karaköprü ilçesinde yapılan binaların istinat duvarlarının su sızdığı görüntüleri bize ulaştı. Bunun üzerinde çalışmalar yapacağız. İsraf ve kurumlarda makam araçları yine gündemde olan sorunlar arasındadır. Belediyeye ait olan kiralık araçların özel şartlarda kullanılmasının önüne geçeceğiz. Toplu taşımayı kullandırmaya yönelik çalışmalar yürüteceğiz. Bu, bir yandan trafiğin rahatlatılması konusunda avantaj sağlarken, öte taraftan belediye personellerinin resmi araçları kullanmalarının önüne geçecek. İsraf olan kiralık araç potansiyelini bitireceğiz.

Evren Sanayi Sitesi esnaflarını ziyaret ettiniz. Evren Sanayide esnafın ne tür sorunları var?

Evren Sanayi esnafının en büyük sorunu iş yapamamalarıdır. Bazı esnaflar dükkanlarını açarken, siftah yapmadan kapatıyor. Evren Sanayi zaten yanlış yapılan bir projedir. Bu proje kör noktaya sıkıştırılmıştır. Sanayinin otobanla ve çevre yollarıyla hiçbir bağlantısı yoktur. Bu konuda Evren Sanayiye gelen birini düşünürsek, bu da büyük bir maliyete neden oluyor. Ayrıca araçlarla ilgili yeni kurulan bir kooperatif yürütülüyor. Bu da otobana yakın bir bölgede yapımına yönlendirilmiş ve çalışmalarına devam ediliyor. Biz de bu çalışmaları destekleyeceğiz. Ağır ticari araçlarının oraya taşınması esnafımıza ciddi anlamda bir katkı sağlayacaktır. Ayrıca bu çalışma, Evren Sanayide kiraların düşmesini de sağlayacaktır. Sanayiye bağlanan çevre yolunun bitirilmemesi ulaşımda da ciddi sorunların yaşandığını gösteriyor. Su sorunu ve enerji sorunu burada mevcuttur. Bunun yanında temizlik sorunu var. Evren Sanayinin etrafını çevreleyecek güvenlik duvarı bulunmuyor. Biz göreve geldiğimizde sanayinin etrafını çevreleyecek bir duvar örmeyi düşünüyoruz. Çünkü bu sorun araç hırsızlığına da neden oluyor.



Şanlıurfa'nın kent merkezinde kalan eski sanayi sitesinin kentsel dönüşüm projesi kapsamına alınması ile ilgili yıllardır burada süren çalışmaları nasıl değerlendiriyorsunuz?

Eski sanayi sitesinin tamamen taşınması da vaatlerimizden biridir. Bunu sosyal medyadan da paylaşmıştır. Ancak yaşanan gecikme işyerleri sahipleri ile belediye arasında yaşanan problemlerden dolayı oluyor. Bu konuda vatandaşlar orada mağdur edilmek isteniyor. Vatandaşlar da buna karşı çıkınca mahkeme süreçleri ortaya girdi. Burada bununla ilgili davalar sürüyor. Biz bu sorunun arabuluculuk sistemiyle çözülebileceğini düşünüyoruz. Kentin göbeğinde kalan eski sanayi sitesinin kente verdiği zarar ortadadır. Bunun bir an önce istimlak edilmesi lazım. Orada geniş çaplı bir park yapılabilir. Sosyal yaşam alanında burasının değerlendirilmesi gerektiği görüşündeyiz. Gençler için burada sosyal tesislerin kurulması üzerine çalışmalarımız bu konuda mevcuttur.

Şanlıurfa'nın en büyük sorunlarından biri de işsizliktir. Bu konuda ne tür çalışmalarınız olacak?

Öncelikle Şanlıurfa'nın tarım ve hayvancılık bölgesi olduğuna değinmekte fayda var. Türkiye'nin en büyük ovalarından biri olan Harran Ovası'na sahip bir kenttir. Ancak tarım ve hayvancılığa yönelik şu ana kadar hiçbir proje, çalışma yapılmamıştır. Bu çalışmaların belediyenin alanı dışında olduğunu söyleyenler olabilir. Ancak buna cevap olarak Tunceli'nin Ovacık Belediye Başkanı Mehmet Fatih Maçoğlu'nu örnek gösterebiliriz. Maçoğlu, belediyecilikte yaptığı çalışmalarla büyük projelere imza attı ve o bölgede işsizliği sıfıra indirdi. Bizim de hayvan üretim tesisleri dediğimiz çiftlik, bununla ilgili tarım ve hayvan kooperatifleri kurmayı düşünüyoruz. Bu durumda hem et ve süt ürünlerinin piyasaya sürülmesi anlamında hem de fabrikalarla istihdam sağlayacağı yönünde fayda sağlıyor. Bu konuda en az 2 bin 500 kişiyi istihdam edecek şekilde çalışmalar yürüteceğiz. İşsiz kalan gençlerimize yönetici olarak iş imkanları sağlamalıyız ve gençleri istihdam etmeliyiz.



2019 yılının Göbeklitepe Yılı olarak ilan edilmesi ile Şanlıurfa'da turizm alanında büyük bir avantaj sağlandı. Bu durum ile ilgili 2019 yılında 2 milyondan fazla turist bekleniyor. Bu konuda yeterince çalışmalar yapılıyor mu?

Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından 2019 yılının Göbeklitepe Yılı olarak ilan edilmesi tabiki büyük bir avantajdır. Ancak bu konuda Şanlıurfa'da söylemle eylem birbirini tutmuyor. Bu konuda uçak seferlerimizde ciddi sorunlar yaşanıyor. 2 milyonu aşan bir nüfusumuz var ama maalesef Kıbrıs'a Antalya'ya gitmek için bir uçak seferimiz yok. Bu konuda öncelikle Şanlıurfa'ya olan ulaşımın kolaylaştırılması gerekir. Bunun için de Turizm Bakanlığı ile Belediyenin Sosyal İşler Kültür Daire Başkanlığıyla organize edilerek hangi tür katkıların oluşacağı konusunda bu konular masaya yatırılmalıdır. Şanlıurfa, sadece Göbeklitepe olarak değil, inanç turizmi bakımından da zaten bir turizm bölgesi olarak ön plana çıkıyor. Ancak Balıklıgöl'ün bile yeterince tanıtılmadığını görüyoruz.  Geçmişte Şanlıurfa'nın tanıtımı konusunda İbrahim Tatlıses gerçeği vardı. İbrahim Tatlıses çıktığı her programda Şanlıurfa'yı vurgulardı. Şanlıurfa da bu işten kazançlı çıkardı. Ancak sağlık sorunlarından dolayı İbrahim Tatlıses'in ekranlara çıkamaması Şanlıurfa için büyük bir kayıp olduğunu düşünüyorum.

Şanlıurfa'nın yeşillendirilme çalışmaları ne konumda? Şanlıurfa yeterince yeşillendirildi mi?

Hayır bu konuda Şanlıurfa'nın yeşillendirilmesinde büyük eksiklik var. Son olarak GAP Vadisi yapıldı ama bu yeterli değil. Çünkü Şanlıurfa tamamen betonlaştırıldı. Fabrikalar kurulmadı ama binalar tarım arazilerinde almış başını gidiyor. Buna karşın ağaçlandırmada çok büyük eksiklikler vardır. Bizim Şanlıurfa'nın iklimini değiştirecek seviyede ağaçlandırma yapmamız lazım. Çünkü ağaçlar bir kentin akciğerleri konumundadır.



Karaköprü'de son birkaç yıl içerisinde yapılan binalarda bile suyun temelden sızdığından bahsettiniz. Bu konuda ne tür sorunlar var?

Karaköprü, özellikle tarım arazileri üzerinde genişleyen bir ilçedir. Ancak tarım arazileri inşaat alanına verimli değildir. Bu alanları tarım alanında değerlendirmek gerekirken, maalesef inşaat yapımı için kullanıldı. Bu nedenle binaların bodrum katında temelden su sızdığı görüntüleri var elimizde. Burada denetim eksikliği var. Belediyeler görevlerini ihmal etmiştir. Özellikle son 3 yıl içerisinde yapılan binaların bodrumunda 1 metreyi aşan suyun birikmesi tamamen Şanlıurfa'da yönetim eksikliğinden kaynaklanan bir durumdur. Şanlıurfa'da zaten birçok ihmal ve eksiklikler var. Bu konuları göz önünde bulundurarak, bir esnaf olarak aday oldum ve sahaya indim. Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesini bir şirket edasıyla yönetmek lazım. İşin ehli ve sağlam bir ekiple çalışmak gerekiyor.



Şanlıurfa'da yap-yık projeleri oldukça fazla. Vatandaşların sürekli tepki gösterdiği konulardan biri de yapılan ve tekrar yıkılan çalışmalardır. Bu çalışmalar ile ilgili nasıl bir açıklamanız olacak?

Bu durum büyük bir problemdir. Bu nedenle bunu slogan haline getirdik. 'Yap-Yık devri bitti, halk uyandı' sloganıyla biz yola çıktık. O kadar çalışma yapıldı ama trafik sorunu halen bitirilemedi. Özellikle Abide Kavşağı projesi baştan beri yanlıştı. Trafiği rahatlatacak bir proje değildir. Ancak TUGAY'ın orada bulunması, bir tarafta petrolün olması, alanın dar olması daha etkili bir projeye imkan vermeyebilir. Ama acil eylem planlarımız arasında bulunan Abide Kavşağında bir baypas yapacağız. Gaziantep'ten gelerek Diyarbakır yönüne devam edecek araçlar için burada bir asma köprü yapmayı düşünüyoruz. Bu yönü kullanacak araçlar, hiçbir ışığa takılmadan direk geçiş sağlayacak. Böyle bir çalışma o bölgedeki trafiği büyük oranda rahatlatacaktır. Bunun için de Çevik Kuvvet Köprülü Kavşağın en kısa zamanda bitirilmesi gerekir. Burada da Karayollarına büyük bir sorumluluk düşüyor. Bu çalışmalar seçim arifesine yığıldı ve içinden çıkılmaz bir hal aldı. Gaziantep ve Diyarbakır istikametindeki güzergahta iki çalışmanın aynı anda başlatılması zaten Şanlıurfa trafiğini keşmekeşliğe çevirdi. Bunun planlanması yanlış yapıldı. Bir belediye başkanının filozof olmasına gerek yok. İyi bir ekiple çalışmak yeterlidir.  

Trambüs projesi sizce planlama hatası mı?

Trambüs projesi de Şanlıurfa'nın en çok gündeminde olan projelerden biridir. Harcanan milyonların nereye gittiğini bilmiyoruz ama halen trambüs ortada yok. Oysa trambüs hattının Osmanbey Kampüsü ve Organize Sanayi hattı, Karaköprü ve Toplama Merkezi arasında yapılsaydı, halka daha çok fayda sağlardı. Hem harcanan paralar da boşa gitmezdi. Biz göreve geldiğimizde trambüsü bu güzergahlar arasında aktifleştireceğiz. Balıklıgöl çevresinde körüklü araçlar dönemezken, hatta otomobiller bile dönmekten zorlanırken, trambüsü burada geçirmeye çalışanları halen anlamış değilim. Biz Şanlıurfa'nın sorunlarına geçici değil, kalıcı çalışmalar sunacağız.

Son günlerde bazı belediye başkan adayları tarafından vaat edilen Şanlıurfa'ya vakıf üniversitesinin kurulması projesini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Bu konu özellikle ilçe belediye başkanlarının gündeminde. Ama Şanlıurfa halkı takdir eder ki Harran Üniversitesi halen gelişimini tamamlamamış. Personel eksikliği, yerleşim sorunu gibi birçok problemler var. Zaten Harran Üniversitesi'nin gelişiminin tamamlanmasıyla Şanlıurfa için yeterli olacağının kanaatindeyim. Şanlıurfa'nın nüfusu itibarıyla şu anda vakıf üniversitesini kaldıracak bir durumda değiliz. Bunun için öncelikle çok mesafe kat etmemiz lazım. Tabi ki vakıf üniversitesi kentimiz için büyük bir kazançtır ama elimizdeki mevcut üniversitenin gelişimini tamamlamamışız.

Vatandaşlarla iç içe, şeffaf bir belediye başkanı olacağınıza inanıyor musunuz?

Biliyorsunuz halk konseylerimiz var. Biz bunlara ilave olarak semt konseyleri de kuracağız. Biz sorunu direkt olarak vatandaşlardan dinleyeceğiz. Bir semtte 10 kişiden 6 kişi sorunun olduğuna kanaat getiriyorsa biz bu soruna hemen müdahale edeceğiz. Çünkü bu kentin sahibi Şanlıurfalı vatandaşlarımızdır.  

Belediye Başkan adaylarının projelerini henüz açıklamamaları ile ilgili durumu nasıl yorumlayacaksınız?

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi için aday olan Sayın Sebahattin Cevheri ve Sayın Zeynel Abidin Beyazgül, seçim çalışmaları için sahaya indiler. Ancak adaylardan herhangi bir somut proje duymadık. Sürekli Şanlıurfa'nın sorunlarının çözüleceği yönünde açıklamalar yapılıyor ama hangi sorunlar olduğu belirtilmiyor. Bu sorunlar istihdam alanları mı, trafik mi, hayvancılık mı, imar mı belli değil. Bu konulardaki açıklığı vatandaşlar tabi ki adaylardan duymak ister. Ancak biz aday olduğumuzdan beri projelerimizi sosyal medyadan duyurmaya çalıştık. Şanlıurfalılar bizi bu göreve layık görürlerse, biz de vatandaşlarımızla birlikte bu çalışmaları yapacağımıza inanıyoruz. Çünkü Şanlıurfa'nın sorunlarını çözmek için filozof olmaya gerek yok. Sorunlar bellidir. Şanlıurfa halkına hizmet etmek bizim için şeref olur.



Şanlıurfalılara bir mesajınız var mı?

Şanlıurfa halkına sevgi ve selamlarımı iletiyorum. Bütün belediye başkan adaylarına başarılar diliyorum. Seçimin bayram havası edasında, politik kaliteden taviz vermeden huzurlu bir şekilde geçmesi konusunda temennilerimi iletiyorum. Herkese başarılar diliyorum. Şanlıurfalı seçmen zekidir, pusula önüne geldiğinde ne yapacağını bilen bir seçmendir. Şanlıurfalıların vereceği her türlü karara saygı duyuyoruz.

Röportaj: Murat Doğan