Sorunlarımızı yine yeni yıla taşıdık!

TAKİP ET

Yıllardır devam eden ve bir türlü çözülmeyen Şanlıurfa'nın birçok sorunu, geçmişte olduğu gibi yine yeni yıla taşındı. Vatandaşlar her yeni yılda daha yaşanabilir bir kent umut ederken, önceki yıllardan devam eden birçok sorunun yeni yıla taşınması ise bu umutların yarıda kalmasına neden oluyor.

Birçok alanda yaşanan sorun, Şanlıurfa’nın yaşanmaz ve mutsuz bir kent konumuna gelmesine neden oluyor. Sürekli açıklanan istatistiklerde başarı sıralamasına göre son sıralarda yer alan Şanlıurfa, mutluluk verilerinde ise en mutsuz iller arasında yer alıyor. Öyle ki her yıl yeni yılda yaşanabilir, sorunsuz bir kent umut edilirken, bu sorunlar çözüme kavuşmak yerine aynı şekilde yeni yıla sarkıyor.

 

2020 yılına girdik, halen yolu suyu olmayan mahalleler var

Şanlıurfa’daki bazı yerleşim alanları alt yapı hizmeti alırken, bazı mahalleler ise bu hizmetlerden mahrum kalıyor. Öyle ki birçok mahallede kış aylarında etkili olan yağışlardan dolayı oldukça eskiyen yolları kullanılamaz hale geliyor. Birçok mahallede eğitimler taşımalı olarak yapılırken, çamurdan dolayı kullanılamaz hale gelen yollardan okul servisi bile geçemiyor. Bu durumda yol sorunu, çocukların okula gidememelerine neden oluyor. Yol hizmetinin olmamasının yanı sıra birçok mahallede içme suyu sorunu da yaşanıyor. Öyle ki 2020 yılına girmemize rağmen halen Şanlıurfa’nın bazı kırsal mahallerinde içme suyunu eşeklerle taşıyanların çektiği çile gündeme geliyor. Bu durum Şanlıurfalıların tepkisini çekerken, öte yandan hizmetsizliğin utanç tablosu olarak gündeme geliyor. Öyle ki bu sorunlar da halen çözülemeyerek yeni yıla taşınmış oldu.

 



Sağlık, eğitim sorunları yeni yılda da bizi karşılıyor

Şanlıurfa’nın sağlık sorunu yıllardır devam ettiği gibi 2019 yılında da en fazla vatandaşlara çile çektiren konular arasında yer aldı. Hastane ve doktor eksikliği hastanelerdeki yoğunluğun artmasına neden olurken, vatandaşlar sürekli çevre illere mahkum edildi. Öyle ki eski hastaneler olduğu gibi atıl durumda kalırken, şehir hastanesinin inşaatına da başlanmazken 2019 yılında da en fazla tepki çeken konulardan biri sağlık alanında oldu. Doktor açığı halen kapatılmazken, bu sorunun önümüzdeki yıllarda da devam edeceği bekleniyor.





Şanlıurfa, sağlıkta olduğu gibi eğitim alanında da sürekli sonlarda yer alıyor. Eğitim başarısı bir türlü üst seviyelere çıkarılamazken, öğretmen açığı, taşımalı eğitim ve derslik eksikliği gibi konular eğitimi başarısızlığa doğru götürmeye devam ediyor. Öyle ki birçok okulda 25 kişilik sınıflarda 40 kişi eğitim görmek zorunda kalırken, bu şartlar da halen iyileştirilemedi. Bu durum eğitimde kentin gerilemesine neden olurken, okuma oranına da olumsuz etki ediyor.

 

Son yılların en büyük çilesi trafik sorunu!

Son yıllarda araç sayısının hızla artması, çarpık kentleşmenin yoğun olduğu Şanlıurfa’nın trafik yükünü kaldıramamasına neden oldu. Trafik yoğunluğuna karşı yapılan iyileştirmeler planlı bir şekilde yapılamazken, bu durum yeni sorunları meydana getirdi. Öyle ki trambüs projesinin aksamaya uğraması, Karakoyun ve Çevik Kuvvet Köprülü Kavşakların çalışmaları halen bitmezken, trafik sorunu bu noktalarda artmaya neden oluyor. Son yıllarda artan trafik sorunu yeni yılda da vatandaşların en fazla karşı karşıya kalacağı sorunlardan biri olacak.

 

Tarım sorunları halen giderilmedi

Tarım arazileri bakımından oldukça zengin il konumunda olan Şanlıurfa’da sorunların bir türlü çözülememesi, verimin düşmesine neden oluyor. Öyle ki başta sulama ve elektrik sorunu olmak üzere çiftçinin birçok konuda başı dertte iken, bu sorunlar yeni yılda da çözüme kavuşmamış durumda.

 

Urfalıların yeni yılda da iş umudu yok

Kentin en büyük sorunlarından biri olan işsizlik de bir türlü çözülemeyen sorunların arasında bulunuyor. İşsizliğin kentte azalması beklenirken, her geçen gün artması vatandaşların umudunun tükenmesine neden oluyor. Her yeni yıla işsiz olarak giren Şanlıurfalıların yeni yılda da iş beklentisi bulunmuyor.

 



Turizmdeki eksiklikler halen bitmedi

Şanlıurfa, 2019 yılını turizm açısından önceki yıllara oranla daha canlı geçirse de karşılaşılan bazı eksiklikler hedefe ulaştırmayı zorlaştırdı. Gerek konaklama gerek tanıtım gerekse ulaşımdaki eksiklikler, turizmde kenti istenilen seviyeye taşıyamadı. Turizmdeki eksiklikler de yeni yıla taşındı. 



Murat Doğan / Özel Haber

sorunlarımızı yine yeni yıla taşıdık! yıllardır devam eden ve bir türlü çözülmeyen Şanlıurfa’nın birçok sorunu 2020 yılına girdik halen yolu suyu olmayan mahalleler var sağlık eğitim sorunları yeni yılda da bizi karşılıyor son yılların en büyük çilesi t