Spot Pazarı esnafı destek bekliyor

TAKİP ET

Pandemi ve döviz kurundaki dalgalanmalar nedeniyle bu yıl iş yapamaz hale geldiklerini söyleyen spot pazarı esnafı, devletten ÖTV ve KDV indirimi beklediklerini söylediler. Esnaf Ramazan Tokyavuz, okulların açılmaması nedeniyle işlerinin yüzde 70 oranında düştüğünü ve bazı esnafların iflas noktasına geldiğini söyledi.

Eylül aylarında okulların açılması ile birlikte işlerinin yoğun olduğunu söyleyen Spot pazarı esnafı, bu yıl koronavirüs nedeniyle ürün satamadıklarını ayrıca, döviz kurunun sürekli yükselmesi nedeniyle beyaz eşya fiyatlarının artması ile alım gücü az olan vatandaş artık pazara uğramıyor. Eskiden evlenecek çiftler sıfıra eşya alırdı şimdi onlarda bu zor şartlarda ikinci el eşyaya yöneldiğini kaydettiler.

 

Yüzde 70 oranında düşüş yaşandı

Geçen yıl ile bu yılı kıyasladığımızda yüzde 70 oranında kayıp yaşadıklarını söyleyen Spot pazarı esnafı Ramazan Tokyavuz, “Özellikle okulların açılmaması, öğretmen ve üniversite öğrencilerinin Urfa’ya gelmemesiyle işlerimizi ciddi oranda etkiledi. Örnek veriyorum öğrencilerin gelmesi demek 2’nci el ürünlerde mobilyacılar ,beyaz eşyacılar malı alıp satıyordu. Bu şekilde ekonomi dönüyordu. Ancak bu yıl okullar açılmadığından dolayı bizi baya bir etkiledi. Bu konu hakkında gerçekten yetkililerden büyüklerimizden yardım ve destek istiyoruz.  Bazılarının tuzu kuru etki etmiyor fakat esnaf zor durumda. İflaslar başladı.” dedi.

 

“Okullar en büyük umudumuzdu”

Okulların açıldığı dönemler bizim en büyük umudumuzdu diyen esnaf Ramazan Tokyavuz, Yaz sezonunda Urfa halkının büyük bir kısmı tarım işçisi olarak dışarıda oldukları için yazın işlerimiz durgun oluyor ve umudumuz okulların açılmasıydı. Memur ve öğrencilerin bu sene  gelmemesi bizi baya bir zor duruma getirdiğini söyledi.

 

“Esnaf destek paketi bizi borçlandırdı”

Devletimiz sağ olsun bize 25 bin liralık esnaf destek paketi verdi ancak iş yapamadığımız borçlandık diyen Tokyavuz, sözlerini şöyle sürdürdü, “Krediyi geri ödemeyez hale geldik.  Halkımızın beklentisi  KDV ve ÖTV’nin düşürülmesidir. Geçen sene satmış bin bin 800 lira olan dolap bugün 3 bin TL oldu. Halkın alım gücü düştü. Devletimizden kalıcı bir çözüm bekliyoruz. Sayın Maliye Bakanımız Berat Albayarak’tan KDV ve ÖTV’den bize destek çıkmasını istiyoruz. Destek paketi bize hiçbir fayda sağlamadı. Kimse bizim neler çektiğimizi bilmiyor. Keşke bir Milletvekilimiz gelse de sorunlarımızı dinlese. Yetkililerin sesimizi duymasını istiyoruz. Biz burada 3 kişi bu dükkâna bakıyoruz. Üçümüzde kirada oturuyoruz. Bir haftadır  siftah yamadım. İş yok kimse gelip alışveriş yapmıyor.” İfadelerini kullandı.

 

“Geçen yıl ciromuz 400 bin TL idi”

Geçen yıl Eylül ayında satışlarımız 400 ile 500 bin TL arasında değişiyordu. Ancak bu yıl aynı ayda ciromuz 32 bin TL diyen esnaf Tokyavuz, iş yapamadıklarını vurgulayarak, “ Dolar bugün 7.70,  Euro 9.90 olmuş. Kimse bunu dile getirmiyor ve bunu dile getirmekten zorluk çekiyoruz. Siyasi görüş damgası vuruluyor ama bizim işimiz siyasetle değil ekmek peşindeyiz. Ekonomik olarak çöktük diyebiliriz. Devletimizin acilen esnaf ve halkımıza çözüm ve destek olası gerekiyor.” Sözlerine ekledi

 

Online satışlar işimizi etkiledi

İnternet üzerinden yapılan satışların kendilerini etkilediğini söyleyen esnaf Tokyavuz, bin liralık ürün internette 800 liraya satılıyor. Bizim bu kişilerle yarışma durumumuz yok. Devletin buna bir çaresi bulması gerektiğini söyledi.

 

Çeyiz alacaklar ikinci ele yöneldi

Enflasyon nedeniyle sıfır eşyalarda yüzde 60 ile 70 oranında zam geldiğini söyleyen Tokyavuz, sözlerine şöyle devam etti, “ Müşteri geliyor çeyiz almaya ama 2 el ürüne yöneliyor. Müşteride para yok sıfır ürün beyaz eşya alamıyorlar. Düğün alışverişinde bile artık beklediğimiz satışı yapamamaktayız. Pandemiden en çok etkilenen gene esnaf ve halk oldu.”

 

“Urfa Spot Pazarı Türkiye’nin nabzı”

Urfa Spot Pazarı bir bakıma gurur kaynağımız diyen esnaf Ramaz Tokyavuz, sözlerine şöyle son verdi, “Türkiye’nin her yerinden Trabzon, Osmaniye ve Adana’dan gelip buradan beyaz eşya alıyorlar. Yani her kesime hitap eden ürün var. Zengin fakir herkese, her bütçeye hitap eden bir yer ve Urfa’nın en çok kara para dönen yeri ama şu anda Urfa’nın kendisinde para yok. Pazarda Nakliyeci ve esnaftan başka kimse yok, sinek avlıyor dışarısı. Bir haftadır siftah yapmadık. Spot esnafı direniyor fakat ne kadar dayanırız bilemiyorum her ay düzenli olarak vergimizi ödüyoruz eğer bu şekilde devam ederse buradaki 100 esnaftan geriye 50 kişi kalır.” dedi