Spot Pazarı, öğretmenleri ve öğrencileri bekliyor

TAKİP ET

Uygun fiyatla beyaz eşya ve mobilyaların satıldığı Spotçu Pazarında esnaflar, öğrenci ve öğretmenlerin gelmesini bekliyor. Yüz yüze eğitimin başlaması üzerine spotçular da hareketlilik başladı.

Pandemi nedeniyle uzun süredir yapılmayan yüz yüze eğitim yeni dönemle başladı. Dışarıdan öğretmen ve öğrencilerin gelmemesi nedeniyle spotçular müşteri bulmak noktasında sıkıntılar çekiyordu. Yüz yüze eğitimlerin yeniden başlamasıyla, Urfa’ya gelen öğrenci ve öğretmenler, uygun fiyata alabilecekleri ikinci el ev eşyalarının satıldığı spotçular pazarına uğramasıyla hareketlilik başladı.

Fiyatların sürekli değişmesinden dolayı sağlıklı alışveriş yapamadıklarından şikâyetçi olan esnaf, ürün fiyatlarının sabit kalmasını istiyor. Esnaflar, öğrenci ve öğretmenlerin alış verişe başlamalarıyla işlerinin açılacağını umut ediyor.

“ÖĞRENCİNİN ALIM GÜCÜ YOK”
10 yıldır Spotçular Çarşısında ikinci el, ev ürünleri satışını yapan Eyyüp Gül, “Okulların yüz yüze eğitime geçmesiyle öğrenci ve öğretmenler buraya ürün almaya gelmeye başladılar. Fakat şöyle bir durum var. Öğrencilerin alım gücü pek olmadığı için ve ürünlerin fiyatları çok yüksek olduğu için fazla alım yok. Fiyat soruyorlar ve onlar çok pahalı geliyor, buda onların alım gücünü etkiliyor. Ben burada baza, başlık, yatak, halı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, ikinci el ürünleri satıyorum. Fiyat aralıkları ise kullanılabilir bir ikinci el çamaşır makinesi 600- 700 lira civarında. Mini bir buzdolabın fiyatı 500-600 arası değişiyor. Bu fiyat aralığında olan ikinci el ürünleri bile öğrenciler alamıyorlar çünkü alım gücü hiç yok.

ÖĞRETMENLERİN ALIM GÜCÜ DAHA İYİ
Biz esnafında durumu pekiyi değil, önceki yıllara göre satışlar çok düşük, esnaf olarak biz de öğrencilerin gelmesini bekliyoruz. Öğretmenler geliyor, işte onlar öğrencilere göre daha iyi alım güçlerine sahipler daha ihtiyaçlarını alabiliyorlar. Öğretmenlerin alışveriş yapmaları sayesinde işlerimiz önce ki sezona göre açıldı. Gelen müşterinin talebi baza, başlık yatak, sandalye, TV, ocak gibi ev araç gereçlerini almayı tercih ediyorlar.

FİYATLARIN DÜŞMESİNİ BEKLİYORUZ
Bizim talebimiz de fiyatların düşmesi, bizler düşük fiyata alırsak düşük fiyata da müşteriye satarız. Örneğin 50 liraya satılmış bir ürünü sonraki ay almaya gidince, bu defa 70-80 liraya toptancıdan almaya çalışıyor. Bundan dolayı esnaf da elinde ki ürünü hangi fiyata satacağını bilmiyor. Olan fiyata satsa belki gidip alacağı zaman o fiyata almayacak endişesi var. Bundan 3 yıl önce işlerimiz iyi, gayet iyi kazanıyorduk. Bir yıl içinde ürünlere gelen zamlar 3-4 kat ve hatta daha artı diyebilirim. Bir sıfır dolaba,  bir yıl içinde 500-600 lira zam geldiğini hepimiz gördük. Ürün fiyatları sürekli artıyor hatta fiyatlar fırlıyor diyebiliriz. Size şu kadar diyebilirim ki gün içinde bile fiyat artıyor. Böyle olunca hem esnaf zor durumda kalıyor, hem müşteri zor durumda kalıyor. Piyasa berbat ötesi bir şekilde karışık diyebilirim ve ne yapacağız bizde bilemiyoruz.

“SEZON BEKLEDİĞİMİZ GİBİ AÇILMADI”
Talebimiz biran önce bu yerli yersiz zamların durması, piyasanın bir fiyat aralığında durması. Bunun dışında da işlerimiz de son günlerde azda olsa, bir kıpırdama oldu ancak beklediğimiz şekilde bir sezon açılışı olmadı. Bizler tüm ürünlerimizi hazırladık bekliyoruz, tek umudumuz yüz yüze eğitimlerin başlamasından sonra Urfa’ya gelen öğretmenler ve öğrencilerin gelip burada ev ürünleri almaları” diyerek sözlerine son verdi.

E.Berfin Maçça / Urfa Değişim
 

Spot Pazarı Şanlıurfa