Su ile hayat bulan Suruç'ta Alternatif ürünler yetiştiriliyor

TAKİP ET

Pompaj Sulama Projesi ile suya kavuşan Suruç Ovası'nda hem ürün çeşitliliği hem de verim arttı.Bölgede pirince ve fasulye gibi ürünler ekiliyor.

Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) Eylem Planı kapsamında hayata geçirilen Suruç Ovası Pompaj Sulama Projesi ile suya kavuşan Suruç Ovası'nda ürün çeşitliliği ve verim arttı.



Proje çerçevesinde tamamlanan Atatürk Barajından Suruç Ovasına su taşıyan, dünyanın en uzun 5'inci tüneliyle 560 bin dekar tarım arazisi, basınçlı borulu sulama şebekesi, yağmurlama ve damlama sistemiyle sulanıyor. Sulama sisteminin hayata geçmesi ile birlikte bölgede Arpa, buğday ve kırmızı mercimek dışında pamuk, pirinç, mısır, fasulye ve şekerpancarı gibi ürünler ekilmeye başlandı.

 

ALTERNATİF ÜRÜNLER ARTTI

Daha önce bozkırı andıran Suruç Ovası'nda sulu tarım sayesinde ürün çeşitliliği ve verim arttı. Bölgede yalnızca buğday, arpa ve mercimek gibi ürünleri yetiştiren çiftçi, su sorununun giderilmesiyle patlıcan, biber, domates, sarımsak, nane ve yeşil fasulye gibi tarım ürünlerine de yöneldi.

 

Şanlıurfalı çiftçi Mehmet Akkuş, "Bu bölgeye GAP’la beraber su geldi. 2016’dan bu yana Suruç Ovası diyelim ki 20 bin hektarlık sulanacak alandadır. Bizim çiftçi arkadaşlarımız genelde mısır, pamuk ve buğday ekiyorlar bende bir fikir verdim hem ülke ekonomisine katkıda bulundum hem de çiftçi arkadaşlara katkı da bulundum pirinç ve fasulye ektim. Pirincin tohumunu samsundan getirdim. Bölgemiz çok sıcak olduğu için araştırmalar yaptık samsunda ki pirinç bizim tarlalarımıza uyuyor bunu ekimini ziraat mühendisi arkadaşlarla beraber gerçekleştirdik. Pirinç 45 günlük bir pirinç ekilmesi. Hasadı 90 ile 100 gündür. Ben Türkiye'de geziyorum iş icabı fasulyeye merak sardım. Diğer ürünümüz de fasulye. Kuru fasulye 2’nci ürün olarak ekiliyor 30 dünüm de fasulye ektik tarlaya şuanda gayet iyi ve güzel. Bunu yapmamızın anlamı hem Ülke ekonomisine katkıda bulunmak hem de çiftçi arkadaşlarımızı değişik ürünlere yönlendirmek” dedi.

 

AKKUŞ: KAYMAKAM HERKESE DESTEK OLDU

İlçe tarımla, Ziraat odalarıyla görüştüğünü anlatan çiftçi Akkuş, “Kaymakamla beraber herkes destek oldu mühendis arkadaşlarla diğer yerlerdeki mühendislerle iletişime geçtiler. Samsun, Bitlis, Konya'daki mühendislerle görüştüler nasıl ekildiğini nasıl gübreler, ilaçlar kullanıldığı hakkında bilgi aldılar. Şuanda iyi gidiyor çiftçilerimiz soruyor merak ediyorlar alternatif ürün olduğu için herkes alternatif ürünü merak ediyor. Bu ürünler ikinci ürün birinci ürünün hasadını gerçekleştirdik 2’ci ürün olarak yerine ektik pirinç ve fasulye. Beklediğimiz rekolteyi alamasak bile bu ürünleri ekmeye devam edeceğiz. Ülkenin hem çiftçinin faydasına olacak hem de Ülke dışa yönlenmemesini sağlamak ekmeye devam edeceğiz” diye konuştu.

 

Bölgenin çok sıcak bir bölge olduğunu kaydeden Akkuş, “Türkiye’nin en sıcak bölgelerinden biri ve pirince su gönderildiğin de hava sıcak olduğu için su çok verildiğinde pirinç kuruyor. Pirincin istediği nemin olması gerekiyor bu nemden de pirinç kendiliğinden yetişiyor. Birde vahşi sulanmaya karşıyız yani pamuğa verilen suyun sadece 3 de 1’i kadar su harcanılıyor”  ifadelerini kullandı.

 

 

FASULYE 90-100 GÜNDE YETİŞİYOR

Ziraat Mühendisi Müslüm Ülgen ise, Bölgede ekilen mısır, buğday pamuk gibi ürünlerin dışında alternatif ürünler arayışına girdiklerini belirterek, “Bu ürünlerin artık çiftçiye bir şey kazandırmadığını ya da az bir miktarda bir gelir elde ettiği için Mehmet ağabey bizim bölgemizde 2’ci ürün yâda 1’nci ürün olarak ekebileceğimiz alternatif ürünler arayışına girdik. Bunun neticesinde buğday, arpa, mercimekten sonra ekilecek 2’nci ürün olarak pirinç, fasulye ektik.  Yaklaşık yetiştirme süresi olarak 90 ile 100 gündür. Fasulyede beklediğimiz verim ortalama diğer illere göre biraza düşük olacağını düşünüyoruz çünkü bu bölge sıcak bir bölgedir ve adaptasyonu oldukça azdır. Bunun devamını ilerleyen yıllarda devam ettirip daha iyi sonuçlar elde edebileceğimizi düşünüyoruz” dedi.

 

“AŞIRI SU DOLDURMA ALGISINI KAFAMIZDAN ATMAMIZ GEREKİYOR”

“Pirinç Türkiye’nin bazı bölgelerinde yaygın olarak ekiliyor damlama yöntemiyle sulaması yapılıyor” diyen Ülgen, “Aşırı göllenme dediğimiz tavlara aşırı su doldurduğumuz şeyi artık tamamen o algıyı atmamız lazım pirinci şuanda yağmurlama sulama yöntemiyle yâda ilerleyen yıllarda damlama yöntemiyle daha az su kullanarak pirinci yetiştirebiliriz. Yani o dediğimiz tavlara aşırı su doldurma algıyı kafamızdan atmamız lazım onun dışında şuanda yaptığımız yağmurlama yöntemiyle pirincimiz 45 günlük güzel derecede de yetişiyor. Bunu neticesinde bizim kendi ziraat mühendisi arkadaşlarımız çiftçiler olsun gelip soruyorlar şuanda ne durumda yetişiyor mu yetişmiyor mu bunlar sürekli bir merak konusu. Bunun neticesinde sürekli sosyal medyada olsun arkadaşlara çiftçilerimize aktarmaya çalışıyoruz. Soranlara bilgi veriyoruz yani iyi bir ilgi olduğunu görüyoruz bunu neticesinde iyi bir sonuçla çiftçimizi memnun edecek bir sonuç elde edebileceğimize inanıyoruz” şeklinde konuştu.



Abdulkadir Çelikcan / Urfa Değişim