Şubat ayında ekmeğe zam gelebilir!

TAKİP ET

Geçen yıl gündemi sık sık meşgul eden ekmek fiyatlarındaki artış bu yılda gündemi meşgul edeceği gözüküyor. Asgari ücret çalışanı daha zamlı maaşını almadan bazı ürünlerde zamlar yaşanmaya başladı. Şubat ayında ekmeğe zam kapıda gözüküyor.

Asgari ücrete yapılan artıştan sonra ülke genelinde kazan kaldıran fırıncılar birçok ilde ekmek fiyatında artışa gitti. Buğdayın başkenti olan Şanlıurfa’da da ekmek fiyatına zam kapıda gözüküyor.

Zira enflasyonun yükselmesi, enerji ve akaryakıt fiyatlarının artması ve dövizin yükselmesi bütün gıda ürünlerinin fiyatlarının artmasına neden olurken, ekmek fiyatlarına da zamlar peş peşe geldi. Geçen sene Şanlıurfa’da üst üste 2 kez ekmek fiyatlarında artışlar yaşandı.

Yüksek un maliyetlerinden dolayı yakınan Şanlıurfa fırıncı esnafı geçen yılın kasım ayından beri ekmek fiyatında artış talep ediyor.

İstenen talebin farkında olduğunu söyleyen Şanlıurfa Fırıncılar Odası Başkanı Mehmet Emin Karaatlı, ocak ayın sonunda Şubat ayın başında ekmek fiyatlarında zam yapabileceklerini söyleyerek fırıncı esnafın yüreğine su serpti.

Urfa Değişim Gazetesinin mikrofonlarına konuşan Şanlıurfa Fırıncılar Odası Başkanı Mehmet Emin Karaatlı, asgari ücrete yapılan zammın ardından ekmek fiyatlarına belirli bir tutar zam yapabileceklerini söyledi.

Başkan Karaatlı, Asgari ücret artışından dolayı işçi maaşlarının da artış gösterdiğini bunun ödenmesi içinde ekmek fiyatına zam yapılması gerektiğini, Şanlıurfalıları zor durumda bırakmayacak esnafı da mutlu edecek bir tutar zam yapabileceklerini aktardı.

Başkan Karaatlı, Yalnız fırınlarda değil diğer tüm imalatlarda asgari ücret ile eleman çalıştıran her yerde fiyat artışlarına gidilecek. Bu da ocak ayının sonunda ekmek fiyatları belirlenir. Şanlıurfa çevre illere nazaran düşükte olsa da bizde de ekmek fiyatlarına zam yapılacak. Şanlıurfa’da ekmek fiyatlarına ay sonunda artış olacağını söyleyebiliriz. “

EKMEK FİŞİ MEVZUSUNDAN DOLAYI FİYATI SÖYLEMİYORUZ!

Esnaf ile vatandaş arasında yaşanan ekmek fişi sıkıntısından dolayı ekmek fiyatına yapılacak tutarı söylemekten kaçınan Başkan Karaatlı, “Ne kadar olacağı konusunda ne bir tutar yok ama zam yapılacak bu ayın sonunda gelecek ayın başında gibi. Ne kadar olduğunu söylemememin sebebi bazı vatandaşlar ile esnaf arasında fiş mevzusundan dolayı artışın ne kadar olacağını söylemesek daha iyi olur diye düşünüyorum. Görünen köy kılavuz istemez asgari ücret arttı bizlerde ekmek fiyatına zam yapacağız.”  dedi.

İŞÇİ MAAŞINI EKMEKTEN ÇIKARMAMIZ LAZIM!

Asgari ücrete yapılan zamdan dolayı işçi çalıştıran fırıncı esnafının zor durumda kaldığını fırıncı esnafında işçi parasını ödemesi için ekmek fiyatına zam yapması gerektiğini kaydeden Başkan Karaatlı,” İşçi maaşına yapılacak olan zammın parasını nerden getireceğiz mecbur ekmek fiyatına zam yaparak vereceğiz. Vatandaşta bunu biliyor esnafta bunu biliyor herkes biliyor bunu yani.

Saklasan da zam gelecek saklamasan da güneş balçıkla sıvanmaz. Ekmek fiyatları olarak çevre illere nazaran en düşük il Şanlıurfa olacak. Düşüncemiz o yönden” şeklinde konuştu.

BÜYÜKŞEHİR’DEN HALK EKMEK ATAĞI

Un fiyatlarında yaşanan artışlardan dolayı veryansın eden ve zam talebinde bulunan fırıncı esnafına bir tokatta Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi’den geldi.Şanlıurfa’da 1 Ocak 2023 tarihinde 35 farklı noktada maddi durumu yetersiz olan aileler için kurulan halk ekmek büfeleri fırıncı esnafına ciddi bir şekilde maddi hasar vereceğini söyleyen Şanlıurfa Fırıncılar Odası Başkanı Mehmet Emin Karaatlı, fırıncı esnafın çektiği maddi sıkıntılar yetmez gibi bir de Şanlıurfa Büyükşehir’in Halk Ekmek Fabrikasını kurup fırıncı esnafına rakip olduğunu söyleyerek duruma tepki gösterdi. Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi’nin belediyecilik konusunda sınıfta kaldığını söyleyen Şanlıurfa Fırıncılar Odası Başkanı Mehmet Emin Karaatlı, Büyükşehir yaptığı çalışmalarındaki yetersizliğini fırıncı esnafıyla rekabet yaparak kanıtlamaya çalıştığını öne sürdü.

Başkan Karaatlı, “Belediyecilik şehirciliktir, belediye devlettir, devletin esnaf ile rekabet yapması etik bir olay değildir. Belediyenin birçok eksiği var neresi tamam ki? Deveye sormuşlar neren eğri demiş ki nerem doğru ki. Her tarafı eksik bir belediyenin kendisini fırıncı ilan ederek fırıncı esnafıyla rekabet yaparak kendisini düzeltmeye çalışıyorsa hoş bir şey değildir.

Zaten Şanlıurfa’da belediye yok ki gelsinler fırıncılık yapsınlar. Zaten fırıncılıktan başka bir şey yapamadıklarını gösterdiler.” dedi.

Mehmet Kırvar - Urfa Değişim Gazetesi

Asgari ücret ekmek fiyatları Şubat ayı Şanlıurfa