Suriyeliler için çözüm ne olacak?

TAKİP ET

450 bin Suriyelinin kaldığı Şanlıurfa'ya İller Bankasından gönderilen bütçede bu nüfus hesaplanmıyor. Sadece Şanlıurfa'nın 2 milyonluk nüfusu dikkate alınarak bütçe hesaplamasının yapılması, alt yapı ve hizmette kullanılan kaynakların yetersiz kalmasına neden oluyor. Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi yükün hafifletilmesi için derneklerle ortak çalışma başlatırken, bazı Meclis üyeleri de Suriyeliler konusunda tavsiyelerde bulundu.

2011 yılından beri yaşanan iç savaş nedeniyle Türkiye’ye göç eden Suriyelilerin büyük çoğunluğu Şanlıurfa’ya yerleşti. Bu durumda İstanbul’dan sonra en fazla Suriyeli barındıran ikinci kent konumunda olan Şanlıurfa’nın da yükü oldukça arttı. Bu durum ise yerel kaynakların yetersiz hale gelmesine neden oldu.

 

Bütçe her ay 14 milyon TL açık veriyor

Suriyelilere yönelik Şanlıurfa’da Büyükşehir Belediyesinin gerçekleştirdiği hizmetler baz alındığında ve kentte 450 bin Suriyeli göz önünde bulundurulduğunda İller Bankası’ndan aldığı paydan resmi olarak yaklaşık 14 milyon TL eksik bütçe ile bu yükün altına giriliyor.

 

Sadece Şanlıurfa’nın nüfusuna göre bütçe hesaplanıyor

Şanlıurfa’nın nüfusu 2 milyon iken Suriyelilerle birlikte bu nüfus 2 buçuk milyona ulaşmış durumda. Ancak 2 milyonluk bir nüfusa göre planlanan alt yapı, su ve kanalizasyon, ulaşım ve sosyal donatı hizmetleri 2 buçuk milyon kişi tarafından kullanılıyor. Bunun yanı sıra 2011 yılında yıllık 35 milyon sayısı, 2017 yılında yıllık 52 milyon sayısına ulaşarak 17 milyon yıllık yolcu sayısı gibi bir artış oldu. Buna rağmen İller Bankasından gönderilen bütçede Suriyeli nüfusunun hesaplanmadığı belirtildi.  Buna göre Şanlıurfa’ya ayrılan bütçenin artırılması, insani yardım alanlarındaki hizmetlerin koordineli şekilde yapılması ve Suriyelilere yardım yapan dernekler ile ortak çalışmaların yapılması komisyon tarafından uygun görüldü. 

Büyükşehir Belediyesinin Suriyelilerin ihtiyacının karşılanması için ortaklaşa çalışmanın başlatılması amacıyla toplantı gerçekleştirdiği dernekler şöyle:

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNİCEF)

AAR Japan Tanıtım

Mavi Hilal İnsani Yardım Vakfı

Ataa İnsani Yardımlaşma Derneği

Mutluluğu İnşa Edenler Derneği

Kızılay Kart Temsilcisi

Goal Türkiye Programı Derneği

Sığınmacılar ve Göçmenler Dayanışma Derneği

 

Meclis üyeleri Suriyelilerle ilgili tavsiyelerde bulundu

Ortak çalışma yapan derneklerin Suriyeli gençleri Suriye’de mücadele etmeye yöneltmeleri tavsiyesinde bulunan Kamil Nazım Kankılıç, “Derneklerin varlıkları güzeldir ama bazı şeyler var dikkatimi çekiyor. Bunlar gerek sosyal medya olsun, gerek sokakta olsun, kıraathanelerde olsun gidip oturan gençlere ‘Git kendi ülken için savaş. Ben senin yerine ölmeyeyim.’ Tabi ben kadın, yaşlı çocuklar için aynı şeyi söylemiyorum. Bu insanların herhangi bir sorunları yok. Ama biz kendi beka sorunumuz için ya da maddi manevi askeri şeylerimiz elbette olacak. Bence derneklere bu konuda dikkat çekerken, onlar da kendi içlerinden bir formasyon doldurup onların askere gönderilmesi gerekir.” dedi.





Sultan: Yardım kuruluşlarıyla ortak çalışma kesintisiz devam etmeli

Şanlıurfa’nın kaynağının yüzde 25’inin Suriyeli misafirlere harcandığına dikkat çeken Fırat Sultan, “2011 yılından beri Şanlıurfa, 2 milyonluk nüfusunun yüzde 25’i kadar Suriyeli barındırıyor. Bu durumda Şanlıurfa için bir adaletsizlik söz konusu. Çünkü Şanlıurfalıların ihtiyacı için gelen bütçenin yüzde 25’ini Suriyeli misafirlerimiz için aktarmak zorunda kalıyoruz. Bu nedenle hükümetin bu konuda çalışma yaparak Büyükşehir Belediyesinin bütçesini artırması gerekiyor. Bunlar da söz konusu yardım derneklerinin desteğini alarak yapılması gereken çabalardır. Bu nedenle Büyükşehir Belediyesi’nin bu kuruluşlarla kesintisiz bir şekilde çalışmasını sürdürmeye devam etmesi gerekir.” diye konuştu. 

 



Aişeoğlu: Dernekler barış ortamının sağlanması için çalışmalar yürütmelidir

Derneklerin en önemli görevinin savaş ortamının bitmesi için halkı bilinçlendirmesi olduğuna dikkat çeken Sema Aişeoğlu, “Bu gençler belki hepimizin canını yakıyor. Yine biz kendi ülkemizden olan birçok insanı orada kaybediyoruz ve bunlardan dolayı üzüntü duyuyoruz. Dermeklere düşen görev, neden barış sağlanamıyor; neden bu savaş devam ediyor ve orada insanlar katlediliyor? İnsanlar oradan neden göç etmek zorunda kalıyorlar ve ülkemize geliyorlar? şeklinde başlıklar halinde ele alıp halkı bilinçlendirerek dünya çapında herkesten barış yönünde talepte bulunması gerekir. Bu yapılırsa  ne Urfa’da  ne de Suriye’de bu tür sorun ve sıkıntılar yaşanmaz.” ifadelerini kullandı.  

 

 

Murat Doğan / Urfa Değişim

 

suriyeliler için çözüm ne olacak? bütçe her ay 14 milyon tl açık veriyor sadece Şanlıurfa’nın nüfusuna göre bütçe hesaplanıyor sultan: yardım kuruluşlarıyla ortak çalışma kesintisiz devam etmeli aişeoğlu: dernekler barış ortamının sağlanması için çalışmal