Suruç, alternatif ürünlerin ihracatını artırıyor

TAKİP ET

Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde tarım arazilerinin suya kavuşmasıyla alternatif ürünlerde üretim arttı. Daha kazançlı ürünlerin üretildiği Suruç'ta artık üretilen karanfil de ihraç ediliyor.

Kurak bir iklime sahip olan Suruç ilçesinde tarım arazilerinin de kurak olması, çiftçilerin sınırlı çeşitlilikte ürün yetiştirmesine neden oluyordu. Ancak daha önce buğday, arpa, mercimek ve nohut gibi az gelire sahip ürünlerin yetiştirildiği Suruç'ta tarım arazilerinin suyla buluşması sonucu ürünlerdeki çeşitlilik de arttı. İlçede artık değeri yüksek ürün olan karanfil de ihracat için hazırlanıyor.

 

Ürün çeşitliliğinin artması devam ediyor

GAP ile birlikte pamuk, mısır, ayçekirdeği gibi ürünlerin üretimine de başlanan Suruç'ta şimdi de serada karanfil üretimi yapılıyor. Öyle ki bereketlenen topraklarda üretilen karanfil Türkiye'nin birçok bölgesine ihracatı yapılacak. 110 bin nüfuslu olan Suruç ilçesinde 102 bin 800 dekar arazi suya kavuşurken, ilçede çeşitli tarım ürünleri de üretilmeye devam ediyor.

 

5. ayda hasat ederek ihracatını yapmayı hedefliyor

Bölgede serada karanfil üreten çiftçi Tekin Özyiğit, 3 ay önce 9 bin metrekare alanda ürettiği fidelerden 5. ayda karanfil toplamayı hedefliyor. Özyiğit, yetiştirdiği karanfil çiçeğini ise Türkiye'de birçok bölgeye ihraç etmeyi planlıyor.

Karanfil üretimi yapılan sera alanını ziyaret eden Suruç Belediyesi Başkan Vekili Kenan Aktaş, "Tadıyla ve rengiyle dünyaya nam salmış Suruç Narını her yere ihraç ediyoruz. Suruç ovamızda tarım ürünlerinin yanı sıra çok çeşitli sebzeler ve meyveler yetiştirilmeye başlandı. İlçemizde seracılığı daha fazla yaygınlaştıracağız. Üretilen bu karanfilin ihracatını tüm dünyaya yapmayı hedefliyoruz." ifadelerini kullandı.

Urfa Değişim

suruç karafil ihracatı haberler seracılık kaymakam aktaş Şanlıurfa