Suruç kayyumu hakkında araştırma önergesi!

TAKİP ET

Suruç Belediyesinde kayyım dönemlerinde borçlanma, bütçe kullanımı, gayrı menkul satım ve kiralama işlerinin incelenmesi için Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi Urfa milletvekillerince meclise araştırma önergesi sunuldu.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi Şanlıurfa milletvekilleri Mithat Sancar, Ömer Öcalan, Dilan Kunt Ayan ve Ferit Şenyaşar imzasıyla Suruç Belediyesinde kayyım dönemlerinde borçlanma, bütçe kullanımı, gayrı menkul satım ve kiralama işlerinin incelenmesi için TBMM’ye araştırma önergesi verildi.

“TÜM USULSÜZLÜKLER İNCELENSİN”

4 vekilin ortak imzasıyla meclise verilen araştırma önergesinde şu ifadelere yer verildi:

“Suruç Belediyesinde kayyım dönemlerinde borçlanma, bütçe kullanımı, gayrı menkul satım ve kiralama işlerindeki usulsüzlüklerin incelenerek bahse konu olan tüm yolsuzlukların ortaya çıkarılması amacıyla Anayasa’nın 98’inci ve İç Tüzüğün 104’üncü ve 105’inci maddeleri gereğince bir meclis araştırması açılması için gereğinin yapılmasını arz ederiz” denildi.

KAYYIM DÖNEMİNDE YAPILAN İŞLEMLER!

Araştırma önergesinin gerekçesinde ise şu açıklamalar yer aldı:

2019 yılında AK Parti iktidarı demokratik yol ve yöntemlerle elde edemediği belediyelere yönelik başlattığı “kayyım” uygulaması ile halk iradesini doğrudan gasp ederek, halkın seçimleri yerine kendi atanmışları ile belediyeleri çalmıştır.

Yüzde 59.36 oy alarak halkın iradesini temsil eden Şanlıurfa Suruç HDP Belediyesi’ne 16 Kasım 2019 tarihinde kayyım atanmış, Eşbaşkan Hatice Çevik gözaltına alınmış, aynı gün yerine Suruç Kaymakamı getirilmiştir. Tutuklanan Hatice Çevik 7 ay sonra Şanlıurfa 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmasında beraat kararı almasına rağmen görevine iadesi sağlanmamıştır. Bu süre içerisinde Suruç Belediyesine seçilen 22 meclis üyesi görevden alınmış, meclis lağvedilerek 3 kişilik atanmış memur kadrosuyla yönetilmeye çalışılmıştır.

18/03/2023’te Suruç Kayyımı Kenan Aktaş görevden alınarak, Batman Vali yardımcısı İbrahim Güneş, “kayyıma kayyım” olarak atanmıştır.

Urfa’nın Suruç ilçesinde kayyım belediyesi döneminde;

Suruç Sarayaltı Aydın Mahallesi’nde bulunan taşınmaz bina Milli Eğitim Müdürlüğü’ne 25 yıllığına,

Suruç Aligör Mahallesi’nde bulunan eski belediye hizmet binası taşınmaz Milli Eğitim Müdürlüğü’ne 25 yıllığına,

 Suruç-Sarayaltı Aydın Mahallesi’ndeki taşınmaz İlçe Müftülüğüne 25 yıllığına,

 Suruç-Yıldırım Mahallesinde bulunan taşınmaz İlçe Tarım Müdürlüğü’ne 25 yıllığına,

 Suruç-Sarayaltı Dinlence Mahallesinde bulunan taşınmaz Maliye Hazinesine Kaymakamlık ve Emniyet Kompleksi olarak kullanılmak üzere bedelsiz olarak,

Suruç Belediyesi’ne ait 30 dönümlük buğday pazarı olarak bilinen taşınmaz Adliye Binası Emniyet ve Kaymakamlık yapılmak üzere devlet kurumlarına,

Suruç-Mürşitpınar Yolundaki 112 NO’lu ada, 116 NO’lu parseldeki 3 dönümlük arazi Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü’ne,

Suruç Belediyesi’ne ait 1 adet binek araç ve beyaz saray İlçe Emniyet Müdürlüğüne, tahsis edilmiştir.

HDP Belediyesi döneminde; ilçe trafiğini aksatması, yaya geçişini zorlaştırması, önü kapatılan işyerlerinin tekrar faaliyete geçirilebilmesi ve tekrar çevre düzenlemesi yapılacak olması nedeniyle Suruç Belediyesi’nin etrafındaki beton bariyerlerin kaldırılmasına belediye meclisinde oy birliği ile karar verilmiş,4 yıldan uzun zaman geçmesine rağmen beton bariyerler kaldırılmamıştır.

Suruç merkez Ziyaret-Küçükköprü, Yukarioylum, Göleç, Kubat, Deniz; Ziyaret-Özlüce, Mollahamza, Cengelli, Usik, Mertismail, Gökhan, Yedikardesler, Yesiltepe, Asme, Ogan   ve   birçok köyün ortak kullandığı Ziyaret-Suruç yolunun tamamı yıpranmış, devasa çukurlar oluşmuş ve bu yollarda ulaşım neredeyse imkânsız hale gelmiştir.

Suruç merkezde Büyükşehir Belediyesi’nin yapması gereken Nizar yolu, Ziyaret yolu, Remen yolu, Mürşitpınar yolu, Aligör -Suruç arası (Prestij caddesi) gibi yollar altyapı için kazılmış sonrasında parke taşı döşeme ve asfalt çalışması yapılmamıştır.

Suruç ilçe merkezinde bulunan oto galericiler sitesinde bulunan 40-45 civarında işyeri ruhsat olmadığı gerekçesiyle yıkılmış, esnafın mağduriyeti basına da yansımıştır.   

 HDP Belediyesi döneminde encümenlerin ortak imzası ile yapılmasına rağmen belediye garajının girişindeki işyeri gerekçesiz yıkılmış. HDP Belediye Eş başkanlarına soruşturma açılmıştır.

Tüm bu süreçler düşünüldüğünde; Suruç Belediyesinde kayyım dönemlerinde borçlanma, bütçe kullanımı, gayrı menkul satım ve kiralama işlerindeki usulsüzlüklerin incelenerek bahse konu olan tüm yolsuzlukların ortaya çıkarılması amacıyla bir araştırma komisyonu kurulması gerekmektedir” denildi.

Suruç Belediyesi bütçe kullanımı borçlanma