Suruç'taki beton bariyerler Meclise taşındı

TAKİP ET

HDP Şanlıurfa Milletvekili Ömer Öcalan, Suruç Belediyesi etrafında bulunan ve kaldırılması engellenen beton bariyerleri Meclis gündemine taşıdı. Öcalan, öte yandan kayyumun belediye taşınmazlarının başka kurumlara kiraladığı ve belediyeye kaç personel alındığını da sordu.

Suruç Belediyesi binasının çevresinde olan beton bariyerler tekrar gündeme geldi. Daha önce belediye yönetimi tarafından kaldırılmak istenince İlçe Emniyet Müdürlüğü tarafından engellenen beton bariyerler, HDP Şanlıurfa Milletvekili Ömer Öcalan tarafından Meclise taşındı. Belediyeye ait birçok taşınmazın da kayyum tarafından diğer kurumlara tahsis edilmesi konusunu da gündeme getiren Milletvekili Öcalan, belediyeye ne kadar personelin atandığını da sordu.

Konu ile ilgili Meclise soru önergesi veren Öcalan, "11 Eylül 2016 tarihinde Halkların Demokratik Partisi (HDP)’nin seçilmiş Suruç Belediye Başkanı görevden alınarak yerine kayyum atanmıştı. 31 Mart 2019 tarihine kadar kayyum tarafından yönetilen Suruç Belediyesi, 31 Mart seçimlerden sonra yönetim yeniden HDP’ye geçti ancak Belediye’nin önündeki bariyerlerin kaldırılmasına izin verilmemektedir." dedi.

'Halk HDP ile karşı karşıya getirilmeye çalışılıyor'

Sadece Suruç Belediyesi'nin  çevresindeki beton bariyerlerin kaldırılmasına izin verilmediğine dikkat çeken Ömer Öcalan, "AKP’nin kazandığı Viranşehir ve diğer ilçe belediyelerin önündeki bariyerlerin kaldırılmasına rağmen halkı HDP ile karşı karşıya getirmek için Suruç Belediyesinin önündeki bariyerler Belediye Meclisinin 03.05.2019 tarih ve 23 nolu kararına rağmen kaldırılmasına izin verilmemektedir.  Dolayısıyla Kayyum döneminde Suruç Belediye Hizmet Binasının etrafına döşenen beton bariyerler hala kaldırılmamıştır. Belediye Meclisinin 03/05/19 tarihli kararında; beton bariyerlerin ilçe trafiğini aksatması, yaya geçişini zorlaştırması, belediyeye ait önü kapatılan işyerlerinin tekrar faaliyete geçirilebilmesi ve tekrar çevre düzenlemesi yapılacak olması sebebiyle bariyerlerin kaldırılmasına oy birliği ile karar verilmiş olmasına rağmen, bariyerlerin kaldırılması polis müdahalesi ile sürekli engellenmektedir. Belediyenin bütün girişimleri sonuçsuz kalmış, ilçe Kaymakamı bile belediye yetkilileri ile görüşmek istememiştir." diye konuştu.







Suruç Belediyesi'nin mülkiyeti olan taşınmazlar kime tahsis edildi?

Belediye mülkiyetinde olan taşınmazların kurumlara tahsis edildiğini belirten Şanlıurfa Milletvekili Öcalan, "Suruç Belediyesi'nin mülkiyetinde olan 5 taşınmaz ile birlikte 1 adet binek araç; Milli Eğitim Müdürlüğü, Tarım ve Orman Müdürlüğü, Emniyet Müdürlüğü, Kaymakamlık, İlçe Müftülüğü arasında bölüşülerek devredilmiştir. Söz konusu taşınmazlar;

• Suruç Sarayaltı Aydın Mahallesinde bulunan taşınmaz bina Milli Eğitim Müdürlüğü’ne 25 yıllığına,

• Aligör Mahallesinde bulunan taşınmaz bina Milli Eğitim Müdürlüğü’ne 25 yıllığına,

• Sarayaltı Aydın Mahallesindeki taşınmaz İlçe Müftülüğüne 25 yıllığına,

• Yıldırım Mahallesinde bulunan taşınmaz İlçe Tarım Müdürlüğü’ne 25 yıllığına kanuna ve hukuka aykırı bir şekilde tahsis edilmiştir.

• Sarayaltı Dinlence Mahallesinde bulunan taşınmaz Maliye Hazinesine Kaymakamlık ve Emniyet Kompleksi olarak kullanılmak üzere bedelsiz olarak devredilmiştir.

• Belediyeye ait binek araç İlçe Emniyet Müdürlüğüne tahsis edilmiştir.

Kayyım döneminde yasaya aykırı bir şekilde karar alınarak, tahsisi ve devri yapılan belediyeye ait taşınmaz ve araçların  Belediyeye iadesi ve iptali kararları, Suruç Belediye Meclisinin oy çokluğu kararları ile alınmış olmasına rağmen henüz gerçekleşmemiştir." ifadelerini kullandı.   

Milletvekili Ömer Öcalan tarafından İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun cevaplaması üzerine Meclise verdiği önergede şu soruları sordu:

 1- Şanlıurfa’da sadece Suruç Belediyesi'nin önündeki bariyerlerin kaldırılmamasının gerekçesi nedir?

2- Belediye Meclisinin kararının uygulanmaması “kanunilik ilkesine” aykırı değil midir?

3- Belediye Meclisinin kararının uygulanmamasının gerekçesi nedir? Bu kararın uygulanmasının engellenmesi suç değil midir? Söz konusu suçun işlenmesine neden olan kamu görevlileri ile ilgili herhangi bir soruşturma açılmış mıdır?

4- Kayyum tarafından, Suruç Belediyesine ait, toplam kaç adet taşınmaz devredilmiştir?  Söz konusu devirlerin seçim arifesinde yapılmasının gerekçesi nedir?

5- Kayyum döneminde kaç adet personel alınmıştır, görevlendirildikleri birimler hangileridir?

6- Söz konusu taşınmazların kurumlara tahsis edilme gerekçesi nedir?

7- Bu süreçte hangi derneklere yardım yapılmıştır, miktarları ne kadardır?

 

suruç aki beton bariyerler meclise taşındı hdp Şanlıurfa milletvekili Ömer Öcalan halk hdp ile karşı karşıya getirilmeye çalışılıyor suruç belediyesi in mülkiyeti olan taşınmazlar kime tahsis edildi?