Sürücü, ev kiraları ve fiyatları için araştırma istedi

TAKİP ET

HDP Şanlıurfa Milletvekili Ayşe sürücü, Şanlıurfa'da ev kiraları ve ev fiyatlarının aritmetiğin çok üstünde olduğu için bir düzenlemenin getirilmesi adına meclis araştırma komisyonu kurulmasını talep etti.

Şanlıurfa Milletvekili Ayşe sürücü, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na Şanlıurfa’daki ev kiraları ve ev fiyatlarının ortalamanın çok üstünde olması nedeniyle meclis araştırma komisyonu kurulması için önerge verdi.

EV FİYATLARI HESAPLAMALARIN ÜZERİNDE
Sürücü’nün meclise sunduğu önergede şu ifadelere yer verildi: “Enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından milyonlarca ev sahibi ve kiracıyı ilgilendiren önemli bir konu da ev kiraları ve gayri menkul fiyatlarıdır.
Ev sahiplerinin bu kapsamda yapacağı kira zammı, maksimum yüzde 19,60 seviyesinde olabilecek. Kira artış oranı TÜFE’nin on iki aylık ortalaması baz alınarak belirleniyor.
Ayrıca ev fiyatları da amortisman hesaplamasının ardından belirlenerek netleşir. Fakat Şanlıurfa ilimizde mevcut ekonomik dengelerin çok üstünde fiyatlar belirlenmektedir. Bu hususta ekonomik istismar yaratan emlak simsarlarına fırsat verilmemesi için Anayasa’nın 98’inci TBMM İç Tüzüğü’nün 104’üncü ve 105’inci maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılması için gereğini arz ve teklif ederim” dedi.

EMLAK PİYASASI BİR ÇEŞİT BORSAYA DÖNÜŞTÜ
Açıklamanın devamında gerekçe için şu ifadelere yer verildi: “Şanlıurfa’da ev sahiplerinin belirlediği kiralar ve ev satış fiyatları ekonomik dengenin oldukça üstündedir. Bir kiracının ödeyeceği kira bedeli, maksimum %19,60 oranında artacakken daha yüksek miktarlar belirlenmektedir. Ayrıca ev fiyatları da amortisman hesaplamasının ardından belirlenerek netleşir. Fakat Şanlıurfa ilimizde aşırı yüksek fiyatlarla belirlenerek alım gücü oldukça zorlanmaktadır. Emlak piyasasının bir çeşit kara borsaya dönüştürüldüğü Şanlıurfa’da bu dengenin sağlanabilmesi, gerekli denetimlerin düzenlenmesi için bir araştırma komisyonunun kurulması elzemdir.”
 

Şanlıurfa Milletvekili Ayşe sürücü