Sürücü, Şanlıurfa'ya neden hibe verilmediğini sordu

TAKİP ET

HDP Şanlıurfa Milletvekili Ayşe Sürücü, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından tohum desteği için sağladığı yüzde 75'lik hibenin neden Şanlıurfa'ya verilmediğini sordu. Sürücü, Şanlıurfa'nın bu projede yer almamasının Şanlıurfa çiftçisine karşı sorumluluğun göz ardı edildiği algısını güçlendirdiğini belirtti.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından çiftçilere yüzde 75 tohum hibesi verildiği ancak önemli bir konumda olan Şanlıurfa’nın bu hibeden yararlanmaması tepki toplamaya devam ediyor. HDP Şanlıurfa Milletvekili Ayşe Sürücü de konu ile ilgili Meclise soru önergesi verdi.



Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Milletvekili Ayşe Sürücü, “Bakanlığınızca yapılan açıklamada ekilebilir tüm arazileri üretime kazandırmak için ‘Bitkisel Üretimin Geliştirilmesi’ programı doğrultusunda mevcut üretim alanlarına ilave yazlık ekiliş yapılabilecek alan ve ürün deseni bilgilerinin belirlenerek uygulama ile bu alanlarda tohum bedelinin yüzde 75'i hibe, yüzde 25'i ise çiftçi katkısı ile karşılanacağı planlanıyor. Fakat ülkenin 3. büyük tarım alanına ve çiftçi popülasyonuna sahip olan Şanlıurfa'nın projede yer almaması Bakanlığınızın Şanlıurfa çiftçisine karşı sorumluluklarını göz ardı ettiği algısını güçlendirmektedir.” dedi.

Mevcut uygulamanın amacını izaha muhtaç bir noktaya taşıdığını vurgulayan Sürücü, “Maske üretiminde kullanılan kumaş türünün  yüzde 100 pamuktan üretildiğini göz önüne aldığımızda, pamuk ekim alanlarının da daraltıldığı Şanlıurfa'da, pamuk ekim alanlarının derhal genişletilmesi gerektiği gerçeği de karşımıza çıkmaktadır. COVİD-19 salgını dolayısıyla, bitkisel üretimin devamlılığı ve gıda arz güvencesini sağlamanın önümüzdeki süreçte ciddi bir önem taşıyacağı halde Şanlıurfa çiftçisine tohum hibe etmemenizi, girdi maliyetleri ve çiftçinin sulama ile elektrik sorununu da göz önüne alınca mevcut uygulamanın amacını izaha muhtaç bir noktaya taşımıştır. Bu sebeple, GAP'ın kapsamında olan verimli toprakların bulunduğu Şanlıurfa'nın proje kapsamına alınmasını ivedilikle öneririz.” ifadelerini kullandı.  

 

Ayşe Sürücü, Tarım Ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin cevaplaması üzerine Meclise sunduğu önergede şu soruları sordu:

1.Bakanlığınızca açıklanan "Bitkisel Üretimin Geliştirilmesi" Programının amacı nedir?

2.Proje kapsamında tuttuğunuz illerin konuyla ilişkili Şanlıurfa'yı kapsamayan özel bir durumu söz konusu mudur? Bahsedilen gibi ise kamuoyuna açıklama yapacak mısınız?

3.Şanlıurfa neden Bakanlığınızca mevcut projenin kapsamı dışında bırakılmıştır?

4.Proje açıklanmadan önce Bakanlığınız yerel kurum, kuruluş ile yerel yönetimlerden görüş alma gereği duymuş mudur?

5.Bakanlığınız ülkenin 3. büyük tarım alanına sahip Şanlıurfa'yı proje kapsamına alacak mıdır? Aksi tutumda sebebi nedir?

6.Maske üretiminde kullanılan pamuk ürünün, Şanlıurfa'da daraltılan ekim alanın yeniden genişletilmesi noktasında girişimleriniz olacak mıdır?



Urfa Değişim

sürücü Şanlıurfa’ya neden hibe verilmediğini sordu hdp Şanlıurfa milletvekili ayşe sürücü tarım ve orman bakanlığı tohum bedelinin yüzde 75i hibe yüzde 25i ise çiftçi katkısı yüzde 100 pamuktan üretildiğini göz önüne aldığımızda