'ŞUSKİ'nin 24 katlı yapı planı Urfa'ya ihanettir'

TAKİP ET

Eyyübiye Kampüsünün bir bölümünde belediye hizmet binası ve kamu kampüsü yapılmasının tarım arazileri açısından olumsuz olacağına işaret eden Şanlıurfa Şehir Plancıları Odası Başkanı Mehmet Selim Açar, 'Ben yaptım oldu' düşüncesinin kente zarar verdiğini belirtti.

Daha önce Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Nihat Çiftçi tarafından tarım arazisi olduğu gerekçesiyle imara açılmadığı için üzerinde tartışılan Harran Üniversitesi Eyyübiye kampüsünün 44 dönümlük alanı, geçtiğimiz günlerde Eyyübiye Belediyesi'ne tahsis edilmişti. Eyyübiye Belediye Başkanı Mehmet Kuş ise bu alanda belediye hizmet binası ve kamu kampüsünün kurulacağını açıklamıştı. Ancak bu bölgenin imara açılması Şanlıurfa Şehir Plancıları Odası tarafından da uygun görülmüyor.

Eyyübiye kampüsünün 44 dönümlük arazisi üzerinde hizmet binası ve kamu kampüsünün kurulması projesi ile ilgili açıklamalarda bulunan Şanlıurfa Şehir Plancıları Odası Başkanı Mehmet Selim Açar, kamuoyunda oluşan hassasiyet ve mesleki etik değerlerinin kendilerine yüklediği sorumluluk neticesinde böyle bir projenin kente uygun olmadığı açıklamasını yapma gereği duyduklarını belirtti.

 

'Yakındaki tarım arazilerinin kaybedilmesi için zemin hazırlanıyor'

Kampüsün bir bölümünün imara açılmasının çevredeki tarım arazilerinin kaybedilmesine zemin hazırlayacağına dikkat çeken Açar, “Harran Üniversitesi Eyyübiye Kampüsünde 44 dönümlük alanının Eyyübiye Belediyesine tahsis edilmesi ile ilgili kamuoyunda oluşan hassasiyet ve mesleki etik değerlerimizin bizlere yüklediği sorumluluklar neticesinde alanı incelediğimizde, Harran Ovasına açılan bir kapı niteliğinde olup Ziraat Fakültesi için Ar-Ge merkezi olacak şekildedir. Bahse konu üniversite arazisinin kamu kurumu kampüsü yapılmak istenmesi ile belki 3-5 dönümlük alanda yapılaşmaya gidilecektir ama yaklaşık 810 dönüme tekabül eden alan ve yakın çevresinde bulunan tarım arazilerinin kaybedilmesi için zemin hazırlanacaktır. Bu durumu şehircilik terimleri ile açıklayacak olursak ilk etapta saçaklanmalar ikinci etapta sıçramalara neden olacaktır." dedi.



 



'Yer kriterinin iyi bir şekilde seçilmesi gerekir'

Kamusal yatırımların yapılması durumunda yer seçim kriterlerinin iyi bir şekilde irdelenmesi gerektiğinin altını çizen Şehir Plancısı Selim Açar, "Şehirlerimiz hizmet anlayışı ile lansmanı yapılan, fakat şehre zarar veren ucubelerle doludur. Hemen yanı başında aynı alandan ifraz edilen Hastane alanının güneyindeki kaçak yapılaşmaların ileride bu alan için de olması kaçınılmazdır. Yapılmak istenen alanın Eyyübiye ilçesinde olduğu göz önüne alındığında ilçede yeşil alan miktarının ülke ve Urfa ortalamasının çok altında olduğu, ilçe sakinlerinin başka ilçelerdeki mesire alanı ve parkları ziyaret ettiği gözlemlenmiştir. İlçenin noksan olan yeşil alan ihtiyacını bir nebze karşılamak amacı ve yapılaşmaya kapatılması kararlarına zemin hazırlaması amacıyla park, mesire alanı, millet bahçesi gibi kullanımlara tahsis edilmesi elzemdir." diye konuştu.

 

'Ben yaptım, oldu mantığı kente zarar veriyor'

Bunun gibi kararların alındığı durumlarda ilgili meslek odaları ve STK'ların da onayı alınması gerektiğine dikkat çeken Mehmet Selim Açar, "Ben yaptım, oldu mantığı ile hareket edilmesi şehre ve gelişimine zarar veriyor. Şehrimizin değerli tarım arazilerini koruma, kullanma dengesini sağlayacak projeler ile korumamız gerekiyor. Daha yeşil bir Urfa adı altında hazırlanan sloganların zahirde değil, gerçekte hayat bulmasını temenni ediyoruz." ifadelerini kullandı.

 

TMMOB, ŞUSKİ'nin 24 katlı yapı projesini kente ihanet olarak belirledi

Türk Mimar Mühendis Odaları Birliği (TMMOB) adına da açıklamalarda bulunan Mehmet Selim Açar,  “Şanlıurfa geneli yapılan plan çalışmalarına baktığımızda imar şehircilik daire başkanlığımızın planlama çalışmalarında, şeffaf, katılımcı davranılmadığı kamu yararı planlama esasları şehircilik ilkelerine aykırı davranıldığını görmekteyiz. 2019 yılı Ekim ayı meclis gündeminde onaylanan ŞUSKİ alanını kapsayan plan tadilatında ilimize görülmemiş bir yükseklik olan 24 kat gibi yüksek bir gabari verildiği görülmüştür. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'nın yatay mimari ön plana çıkarmak konusundaki telkinlerine, şehir siluetini kastederek dikey mimarinin şehirlere ihanet olduğunu belirtmesine rağmen şehrimizde verilen dikey yapılaşma koşulu bu şehre ihanet olacaktır. TMMOB’a bağlı Şehir Plancıları Odası, İnşaat Mühendisleri Odası, Makine Mühendisleri Odası, Jeoloji Mühendisleri Odası ve Harita Kadastro Mühendisleri Odaları olarak kamu kurumu niteliğinde meslek odası kimliğimizle şehrin siluetini bozacak bu yanlıştan dönülmesini umuyor ve siz değerli kamuoyu ile bu durumu paylaşıyoruz.” şeklinde ifade etti.