Sykes Picot haritasını hatırlatarak uyardı

TAKİP ET

Ak Parti Genel Başkan Vekili Numan Kurtulmuş, Şanlıurfa'nın 100. Yıl kurtuluş etkinlikleri lansmanı tanıtım programında ırkçılık ve emperyalist saldırılara dikkat çekti. Osmanlı Devleti'nin elindeki topraklarını kaybetmesinin en önemli nedeninin emperyalistlerin milleti ırkçılık yoluyla kışkırtması olduğunu belirten Kurtulmuş, Sykes Picot haritasını hatırlatarak Şanlıurfalıları emperyalist güçlere karşı uyardı.

Şanlıurfa’ya gelen Ak Parti Genel Başkan Vekili Numan Kurtulmuş, Şanlıurfa’nın kurtuluşunun 100. Yıl lansmanı tanıtım programında emperyalist oyunlara vurgu yaparak, 100 yıl önceki oyunların şimdi de devam ettiğinin altını çizdi.

 

‘Böyle bir günde Şanlıurfa’da olmaktan memnuniyet duyuyorum’

Şanlıurfa’nın sahip olduğu değerlerinin önemine değinen Kurtulmuş, “Şanlıurfa’nın birçok değeri olduğunu biliyoruz. Özellikle Göbeklitepe’nin de Şanlıurfa’ya büyük bir katkısının olduğunu görüyorum. Sonuç olarak Şanlıurfa bir kültür ve medeniyet şehridir. Böyle güzel bir kentte yaptığımız faaliyetler içerisinde Şanlıurfa’nın 100. Yıl kurtuluş yıldönümü dolayısıyla lansman tanıtımında burada olmaktan büyük bir memnuniyet duyuyorum.” dedi.  

 



‘Türk düşmanlığı iyice kendini göstermiştir’

Kurtulmuş, İdlib’te şehit olan askerlere ve aynı günde Almanya’da ırkçı saldırı sonucunda hayatını kaybeden vatandaşlara Allahtan rahmet dileyerek devam ettiği konuşmasında Avrupa’da yaşanan ırkçılığa dikkat çekti.  

Kurtulmuş, “Uzun süredir Avrupa kıtasında yayılan ve bazı siyaset mahfilleri tarafından kışkırtılan yabancı düşmanlığı, İslam karşıtlığı, Türkiye karşıtlığı ve Türk düşmanlığı iyice kendini göstermiştir. Ancak son yaşanan hadise bizi derin üzüntülere boğarken, asıl ayıplanması gereken Avrupa’daki siyasetçilerdir. Özellikle bunlara karşı her türlü tedbirlerin alınması ve terörün her türlü saldırılarının lanetlenmesi gerekir. Irkçılık üzerine yürütülen siyasete de sonuna kadar dur demek lazım. Irkçılık, büyük bir insanlık suçudur ve başlı başına insanları yok eder.” diye konuştu.  

 



‘100 yıl öncesini sadece hatırlamakla kalmayacağız, devam eden oyunlara karşı tedbir alacağız’

Emperyalist çalışmalara karşı uyanık olmak gerektiğinin altını çizen Ak parti Genel Başkan Vekili Kurtulmuş, “Biz sadece 100 yıl önceki kahramanlıkları hatırlatarak, yeni nesillere anlatarak bu çalışmaları yapmayacağız. 100 yıl önce oynanan oyunu bugün tekrar edilmekte olduğunu görerek tedbirlerimizi alarak birlik ve beraberlik içerisinde olarak uyanık bir şekilde geleceğe hazırlanmak mecburiyetindeyiz. Osmanlı cihan devleti 600 yıl hakimiyetini sürdürdü. Ondan sonra dağıldı, parçalandı. Şanlıurfa’yı işgal eden emperyalist zihniyetleri bir kez daha hatırlayacağız. Umut ediyoruz ki Şanlıurfa’nın 100. Yılını kutlayarak, 2023 yılında ise Cumhuriyetimizin 100. Yılını kutlayarak kıyamete kadar Cumhuriyetimizi sürdüreceğiz. Bu nedenle uyanık olmamız, birlik olmamız ve güçlü olmamız lazım.” ifadelerini kullandı.

 

Sykes Picot haritasını hatırlattı

Sykes Picot haritası üzerinden emperyalist oyunları hatırlatan Numan Kurtulmuş, “Osmanlı’nın birçok toprağı 20 yılda kışkırtmalar sonucu kaybedildi. İngiliz ajanları Afrika kıtasını, Ortadoğu’yu dolaşarak Osmanlı topraklarında ayrılık tohumları ektiler. Birlikte yaşayan insanları birbirine düşman ettiler. Öte yandan Osmanlı’nın içinde İttihat Terakki Cemiyetleri gibi ayrılıkçı fikirlerle insanlar Osmanlı’dan, Türkiye’den uzaklaştırıldı. 25 yılda cihan devleti darmadağın edildi. Osmanlı’dan ayrılan bu topraklara terör örgütlerini yerleştirerek buraların daha da dağılması için uğraştılar.” şeklinde konuştu.  

 

‘Su uyur, düşman uyumaz’

Halkı birbirinden kopardıklarını belirten Kurtulmuş, “Suruç halkını Kobani halkından kopardılar. Tel Abyad ile Akçakale halkını ayırarak araya sınır ördüler. Kamışlı ile Nusaybin halkını ayırdılar. Aslında bunların hiçbir tarihi geçerliliği yoktu. Sadece emperyalist devletler bölge halkını paramparça ettiler. Şimdi de istiyorlar ki gönülleri kırdırsınlar, birbirine düşman etsinler ve düşmanlıkları kalıcı hale getirsinler. Dün nasıl terör örgütlerini kullandılarsa bugün de aynı terör örgütlerini kullanıyorlar. Emperyalist oyunlara inat bu terör örgütlerine fırsat vermemeliyiz. Su uyur, düşman uyumaz.” sözlerine yer verdi.



Murat Doğan / Urfa Değişim

sykes picot haritasını hatırlatarak uyardı ‘böyle bir günde Şanlıurfa’da olmaktan memnuniyet duyuyorum’ ‘türk düşmanlığı iyice kendini göstermiştir’ sykes picot haritasını hatırlattı