Taban fiyat isteyen çiftçi pamuğu satmayacak!

TAKİP ET

Şanlıurfa'da hasadı başlayan pamuğun biçim fiyatı belli olmasına rağmen taban fiyatını hala açıklanmadı. Piyasa kütlü pamuk 15 lira civarında satılıyor. Basın açıklaması yapan Harranlı çiftçiler taban fiyatının maliyetler nedeniyle 25 lira olmasını istiyor.

Harran ilçesi Koruklu mevkiinde pamuk üreten çiftçiler, taban fiyatlarının belirsizliğinden dolayı bir araya gelerek artan maliyetler nedeniyle piyasa pamuk fiyatının açıklanmaması nedeniyle tepki gösterdi. Yaşanan zamlardan nasibini alan tarımsal girdi fiyatları, çiftçilerin belini doğrultmasına izin vermiyor. Geçen yıla göre tarım girdi fiyatlarının yüzde 300 artış göstermesi, elektrik fiyatlarının yüzde 140 zamlanmasından dolayı zor günler geçiren çiftçiler, umutlarını pamuk taban fiyatlarının yüksek olmasına bağladı.

Pamuk taban fiyatının belirsizliğinden yakınan çiftçiler seslerini yetkililere ulaştırmak için basın açıklaması düzenledi.

25 TL’den daha aşağı bir fiyata pamuk satmayacaklarını ve gerekirse depolayacaklarını söyleyen çiftçiler sözlerini şöyle sürdürdü: “Çiftçiler pamuk hasadını yapmadan fiyat belirsizliğiyle karşı karşıya kalmış durumda bir yandan ziraat odası pamuk fiyatının tabanını 25 TL açıklarken bir yandan TAVİS 22.50 TL olarak açıklamıştır. Ve yarın Çukobirlik pamuk fiyatlarını açıklayacaktır. Ve Şanlıurfa’da bazı fabrikalar anlaşarak pamuk fiyatını 15 liradan almaya başlamıştır. Tarım enflasyon girdilerinin yüzde 300 varan yükselişi elektrik fiyatlarının yüzde 140 artışı gübre ve tohum fiyatlarının  yüzde 300 artışı ve her yerde farklı farklı pamuk biçim ücretleri biz çiftçileri üzmüştür. Ve böyle bir mücadelenin içine girmeye mecbur bırakmıştır. Covid 19 ve Rusya Ukrayna savaşlarında anladığımız tarımın ne kadar değerli olduğunu. Fakat görüyoruz ki yerli ve milli tarım uğraş veren çiftçiler yaşadığı zorlukların ardından bu açıklamayı yapmayı mecbur kalmışlardır.

Çiftçinin yanında olduklarını söyleyen Ziraat Odaları nerededir. Neden daha pamuk fiyatları belli değilken biçim fiyatlarını açıklamıştır. Neden açıkladıkları 25-30 tl fiyatlarının arkasında durmamışlardır.

Bir başka konu bazı odaların çiftçi giderlerine göre ücret açıklamasıdır. Her üretim yapan çiftçinin masrafları farklıdır. Yaptığımız masrafları baz alırsak pamuk fiyatının en az 25 TL olması gerekiyor. Daha aşağısı bizi zora sokmaktadır.”

Şanlıurfa taban fiyat