Tahliye olmayınca taban suyu yükseliyor

TAKİP ET

Suruç'ta sulamaya açılan tarım alanlarında tahliye kanallarının olmaması taban suyu seviyesi her geçen gün yükselmesine neden oluyor.

Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamında Şanlıurfa’nın Suruç ilçesindeki tarım alanlarına verilen su nedeniyle tabanda su yükselmesine neden oluyor.

 

Atık su tahliye kanallarının olmadığı Suruç Ovasında taban suyunun yükselmesi nedeniyle vatandaşlar zor günler yaşıyor. Taban suyunun yükselmesi beraberinde çoraklaşma tehlikesini beraberinde getiriyor.

 

Dünyada beşinci, Türkiye’nin ise en uzun sulama tüneli olan Suruç tünelinden ovaya yaklaşık 4 yıl önce su verilmeye başlanıldı. Başka illere mevsimlik işçi olarak çalışmaya gidenlerin azalmasına tarım artmasına ve istihdamın artmasını sağladı.

 

562 bin 950 dekar arazinin suya kavuştuğu Suruç Ovasında tahliye kanallarını yetersiz olmasından dolayı taban suyu yükseliyor. Yükselen taban suyunun toprak yüzeyine vurmasından dolayı göletler oluşurken, evlerin içi nemle beraber su almaya başlamış.

 

 İlçeye bağlı Eskice, Ekili, Pınarbaşı, Üç pınar, Büyüksergen ve Uludüz Mahalleri yükselen taban suyu sebebiyle adeta sular altında kaldı. Tahliye kanallarının olmaması nedeniyle Tarımsal sulamayla yükselen taban suyu seviyesi mahallelerde yaşamı zorlaştırıyor.

 

Su yükseldiğinden mahsulü kaldıramıyoruz

Eskice Köyü Sakini çiftçi Kemal Elmascan, “Tahliyeler olmadığı için tarlalarda biriken su yükseliyor ve bu göletlerin oluşmasına neden oluyor. Sulama yapıldığı zaman fazla su veriliyor. Özellikle Mısır ve pamuk ekili alanlarda salma sulama yapılıyor. Tahliyeler olmadığı için buda suyun birikmesine neden oluyor. Suyun yükselmemesi için tahliye kanallarının yapılması gerekiyor. Yetkililerden beklentimiz tahliyelerin biran önce yapılmasıdır. Açılan tahliyelerde yetersiz. Bizim yapacak imkânımız yok. O yüzden mahsul kaldıramıyor zarar ediyoruz.”dedi.

 

Kanal olmadığı için köyü su basıyor

Ekice köyü sakini ve arazi sahibi Fehmi Elmascan ise, su geldikten sonra bu sorunu her yıl yaşıyoruz. Fazla suyun tahliyesi için kanallar olmadığı için köyü su basıyor. Buda hem yaşamı zorlaştırıyor hem de ürünlerden zarar etmemize neden oluyor. Bizim yetkililerde beklentimiz tahliye kanalları yapmalarıdır.



Mehmet Halhalli / Urfa Değişim