Taksiciler motorinden dert yakındı!

TAKİP ET

Akaryakıt zamları ve araç giderleri nedeniyle iş yapamadığını belirten esnaflar gazetemizin mikronlarına dert yakındı. Kazandıkları parayı sadece mazota verdiklerini belirten esnaflar bu dar çıkmazın bir an önce son bulmasını istedi. Bazı esnaflar ise yer sıkıntısı yaşadıklarını ifade etti.

Motorinin litre fiyatının 30 lirayı aşmasıyla iş yapamadıklarını ifade eden esnaflar, aynı zamanda araç giderlerinin 2-3 kat arttığını söyledi. Bazı esnaflar ise dükkanlarının olmaması nedeniyle mağdur olduğunu belirtti. Büyükşehirden yeni yer istediklerini belirtti. Sigorta, bandrol ve lastik fiyatlarının çok yüksek olduğunu belirten taksiciler günlük kazandıkları 360 liranın 300 lirasını mazota verdiklerini iddia etti. Kalan 60 lira ile nasıl geçineceklerini sordular.

Mazot fiyatlarının 30 lirayı aşmasından sonra ekonomik olarak büyük sorun yaşadıklarını söyleyen Şanlıurfalı taksiciler Urfa Değişim Gazetesinin mikrofonlarına konuştu.

HER ŞEY 3-5 KAT ARTTI BİZDE KURUŞ ARTMADI!

Her şeye zam geldiğini ifade eden Taksici Bakır Bozancır, taksimetreye herhangi bir şekilde fiyat olarak yansımadığını söyledi.

Bozancır sözlerini şöyle sürdürdü: “Tüm esnafların olduğu gibi mağdur durumdayız. Şu anda belediyemiz zam yapıyor ancak zam fiyatları bir ayını doldurmadan mazota 4-5 defa zam geldi. Bu defa bizim maliyetlerimizi kurtarmıyor biz zarara çalışmış oluyoruz. Gecen sene mazotun fiyatı 12-13 liraydı.  Şu an mazot fiyatları 30 lira, daha önce 30 liraya gittiğimiz yere şu an taksi metre ile gittiğimizde 50 lira bile bizi kurtarmıyor. Mazot 3 kat arttı ancak bize gelen zam ise 2 kat attı. Bu şekilde maliyet bizi kurtarmıyor. Mazot fiyatlarının dışında araçların lastik giderleri var. Geçen sene 2 bin liraya aldığımız lastik şu an 4 bin liraya satılıyor. Çalışıyoruz ama masrafa çalışıyoruz. sigorta parası geçen sene 800 liraydı. Sigorta ve bağ-kur bedeli 1600 lira, esnaf hangisine yetişsin. Buna bir an önce çözüm bulunması gerekiyor”

MAZOT FİYATLARI BİR YANA TAKSİ DURAĞI YOK!

16 yıldır Şanlıurfa’da taksici olan Müslüm Demir taksi duraklarının olmadığını ve güneşte de durduklarını, güneşin altında yemek yediklerini söyledi.

Seçim zamanında başkanların durak yapacaklarını sözünü aldığını belirten Müslüm Demir,” Bizim oturacak yerimiz yok. Güneşteyiz yemek yiyoruz yağmurda korunacak yerimiz yok. biz belediye başkanından yer istedik ama vermedi. bize dedi dükkân tut biz nerden dükkân tutalım herkesin durağı var ama bizim yok. 3-4 sefer dilekçe verdik bize tamam dedi orayı verecekti bize Şanlıurfaspora verdi ATM’nin yanında bize de yer verseydi iyi olurdu” ifadelerini kullandı.

MESLEĞİ BIRAKMA NOKTASINA GELDİK

Taksicilik yaparak geçimini sağladığını söyleyen Fevzettin Karakaya yaşanan mazot fiyatlarından dolayı mesleği bırakacağını belirti. Karakaya, “16 yıldır burada çalışıyorum. Bize bir taksi durağı yapacaklardı. Yapmadılar.  16 yıldır çektiğim çilelerin haddi hesabı yok güneşin altında. Mazot fiyatları aldı başını gidiyor. Geçinemiyoruz. Akşama kadar çalıştım 360 TL kazandım. Gittim 300 liraya mazot aldım. 60 lirayla eve gittim. Ertesi gün yine 300 liraya mazot koyduk. Yani aldığımız para mazot fiyatlarına gidiyor evimize bir sıcak ekmek götürmekten zorlanıyoruz.”

MAZOT 50 LİRA OLSA DA PROBLEM YOK

Akaryakıt zamlarının her yerde yaşandığını söyleyen Hüseyin Tiryakioğlu mazot fiyatlarının 50 lirayı bulması bile taksicilere sorun olmayacağını belirtti.

Tiryakoğlu,  “Şu anda hiçbir sıkıntı yok sadece taksi işletmecisi olarak bizim kar oranımız biraz düşüyor. Müşteri ile sıkıntı yaşıyoruz biraz taksimetreyi açtığımız zaman hakkımız olan 50-60 lirayı alamıyoruz. Müşteri bize tekrar 30-40 lira teklifinde bulunuyor çok para gerçekten yapacak bir şey yok bizde haklıyız müşteride haklı ama diğer taraftan normal bir vatandaş olarak düşünürsek hiçbir problem yok. 30 lira para değil önceki şartlara göre inşallah 50 lira olur problem yok. Herkes günlük gülistanlık kontak kapatan var mı? Sağ olsun Tayyip Erdoğan 50 lira yapar problem yok. Kapasitemiz yüksek herkes istediklerini alabiliyor. Hiç kimse zannetmiyorum yokluk çeksin. Herkeste para var kim diyorsa param yok yalan herkes istediğini elde edebiliyor. Sadece basit bir işletmecilerin esnafın sıkıntısı var. Kar oranı düştü ama yine de kazanıyorlar. Kim dese kazanmıyoruz yalan Allah devletimize zeval vermesin durmak yok devam”

Mehmet Kırvar / Urfa Değişim

Akaryakıt zamları taksiciler