Talep olmayınca yüzünü turistlere çevirdi

TAKİP ET

Evde kullanılan ahşap eşyalara talep kalmayınca tahta oymacılığı yapan marangoz ustası da turistlere süs eşyası yapmaya yöneldi.

Şanlıurfa’da 40 yıldır tahta oymacılığı yaparak mesleğini sürdüren 47 yaşındaki marangoz ustası Fethi Öncel, daha önce günlük kullanılan ev eşyaları yapıyordu. Ancak son zamanlarda bu eşyalara talep kalmayınca marangoz ustası turistlere süs eşyası üretimi yapmaya başladı.







Marangoz ustası Fethi Öncel, babadan kalan mesleğini devam ettiriyor. Balıklıgöl Platosunda yer alan tarihi çarşılar bölgesindeki küçük bir dükkanda mesleğini sürdüren Öncel, marangozluk mesleğinin geçmişte popüler olduğunu, şimdilerde ise çırakların yetişmediğini ve mesleğin son demlerini yaşadığını belirtti.







Turistler yeni gelir kaynağı oldu

Ev eşyaları yerine turistler için süs eşyaları yapmaya başladıklarını söyleyen Fethi Öncel, “ Bu bölgenin eski marangozlardanım. Marangozluk baba mesleğinden geliyor, biz de devam ettiriyoruz. Marangozlukta, kürsü, tokmak ve beşik gibi ahşapla ilgili olan her şeyi yapıyoruz. Kavak ağacından tokmak sapı yapıyoruz, çam ağacından beşik yapıyoruz. Yaptığımız ahşap eşyalar, 7.5 lira, 10 lira ve 15 lira gibi fiyatlarda satıyoruz. Ahşaptan yaptığımız ürünler, turistlerinde ilgisi çekiyor. Buraya eşyalara bakmaya gelen turistler ilgi gösterip eşyalar alıyorlar. Bizim meslekte artık çırak yetişmiyor. Mesleğin en son ustalarıyız, bizden sonra bu meslek biter. Şimdiki gençler okul okuyorlar. Gençler esnaflığa yönelmiyor. Mesleğimiz artık parlak bir meslek değildir” diye konuştu.

 

talep olmayınca yüzünü turistlere çevirdi evde kullanılan ahşap eşyalara talep kalmayınca 40 yıldır tahta oymacılığı yaparak mesleğini sürdüren marangoz ustası fethi Öncel balıklıgöl platosunda yer alan tarihi çarşılar bölgesinde