Tanal, taban fiyatı isteyen çiftçinin sesi oldu

TAKİP ET

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, fıstıkta taban fiyatı olmadığı için mağdur olduğunu belirten fıstık çiftçisinin sesi oldu. Tanal, çiftçilerin yaşadığı mağduriyeti Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi'ye sordu.

Cumhuriyet Halk Partisi ( CHP) İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, fıstık üreticilerinin fındık, çay ve buğdayda olduğu gibi taban fiyat uygulaması beklediğini dile getirdi.

Su altı boz fıstığı bu yıl yaşanan girdi maliyetleri nedeni ile hak ettiği değerin altında alınmaya başlaması fıstık çiftçisinin tepkisine neden oldu. Sosyal medyada örgütlenen çiftçiler fıstığı satmama resti çekti. 11 ziraat odası ise fıstık fiyatının en az 60-65 TL olması yönünde karar aldı.

Şanlıurfalı siyasilerin fıstığın taban fiyatı ile ilgili bir ses çıkmazken Şanlıurfalı İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal çiftçilerin yaşadığı mağduriyeti Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’ye sordu.

Tanal’ın Bakan Kirişçi’ye yönlendirdiği soru önergesinde şu ifadelere yer verildi:

“Ülkemizde tarım politikası kapsamında fındıkta taban fiyat uygulaması yürütülmektedir. Fakat yaygın ismiyle Antep fıstığı, Urfa fıstığı ve Siirt fıstığı olarak bilinen fıstıkta taban fiyat uygulaması hayata geçirilmemektedir. Taban fiyat belirlenmediği için fıstık üreticisi mağdur olmaktadır. Bu sebeple fındık üreticine verilen tarımsal desteklemeden fıstık üreticisi yararlanmamaktadır.  Urfa, Antep, Siirt fıstığı üreticileri, fındıkta, çayda, buğdayda olduğu gibi fıstıkta da taban fiyat uygulamasını talep ediyor. Bakan beyden hala ses seda yok!'

Tanal, 22 Haziran 2022 günü TBMM Başkanlığına Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi tarafından yazılı olarak yanıtlanması istemiyle verdiği önergede şu soruları gündeme getirdi:

''Yaygın ismiyle Antep fıstığı, Urfa fıstığı, Siirt fıstığı olarak bilinen fıstık ürünü için taban fiyat uygulaması hayata geçirilecek midir?

Şayet geçirilecekse, bu yönde herhangi bir hazırlık var mıdır? Eğer fıstıkta taban fiyat uygulamasına geçilmeyecekse, bu durum eşitlik ilkesine, Anayasanın ‹Tarım, Hayvancılık ve Bu Üretim Dallarında Çalışanların Korunması› başlıklı 45. maddesine aykırı değil midir?

Fıstık üreticisinin tarımsal desteklemelerden yararlanması için yürütülen herhangi bir çalışma var mıdır? Şayet var ise söz konusu çalışmanın detayları nedir?

Fıstık üreticisinin mağduriyetinin giderilmesi maksadıyla fıstıkta taban fiyat uygulamasına geçilecek midir?

Bununla birlikte fıstık üreticisinin tarımsal desteklemelerden yararlanması için gerekli düzenlemeler yapılacak mıdır?''

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal taban fiyat Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi