Tarihe resmen ihanet ediliyor

TAKİP ET

Şanlıurfa'da birçok tarihi yapı ticaretin gölgesinde kaybolarak zarar görürken, yetkililer yapılan bu ihanete çoğu kez sessiz kalıyor. Pazar Camisinin de derme çatma yapıların arasında kalması tarihe ihanet edildiği izlenimi verirken, yakışmayan görüntülerin oluşmasına önlem alınmıyor.

12. yüzyılda yapıldığı belirlenen ve Şanlıurfa’da ata yadigarı olan en eski 5 tarihi camiden biri olan Pazar Camisi2 yıl süreyle restorasyonu yapıldıktan sonra tekrar ibadete açılmıştı. Şanlıurfa Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından restorasyonu yapılan Pazar Camisi için 10 milyon TL’lik bütçe ayrılmıştı. Ancak caminin çevresindeki görüntü kirliliği tarihe ihanet edildiği izlenimine neden olurken, asıl restorasyonun caminin çevresinde yapılması gerektiği vurgulandı. 

 



Turizmde de büyük değere sahip

Minaredeki mimari işlemesi ile benzeri olmayan Cami tarihi yapısıyla turistlerin en fazla ziyaret ettiği yapılar arasında bulunuyor. 2019 Göbeklitepe Yılı sayesinde turizm hedefini büyüten Şanlıurfa’ya gelen turist sayısı artarken, turizmde en fazla dikkat çeken yapılardan biri olan Pazar Camisi, derme çatma yapıların arasında kalmış durumda. Bu durum ise tarihi yapılara değer verilmediğinin yanı sıra turizm konusunda da Şanlıurfa’nın değer kaybettiğini gösteriyor.

 



Önlem alınmıyor

Şanlıurfa’da genel olarak tarihi yapılar ticaretin gölgesinde zarar görürken, bu duruma önlem alınmıyor. Birçok bölgede olduğu gibi Pazar Camisinin çevresinde yapılan derme çapma yapılara da herhangi bir önlem alınmıyor. Büyük bir değere sahip olan tarihi caminin çevresinde gelişigüzel yapılan yapılar, caminin sadece minaresinin görünmesine neden oluyor.

 

‘Çevre düzenlemesinden sorumlu Büyükşehir Belediyesi neden ilgisiz?’

Haşimiye Meydanında bulunan ve çevredeki düzensiz yapılardan zarar gören Pazar Camisinin korunmamasına tepki gösteren vatandaşlar, “Büyükşehir Belediyesi tarafından sürekli kentin mimarisini düzenledikleri açıklamalarını duyuyoruz. Ancak büyük değere sahip Pazar Camisinin çevresindeki mimari yapıyı düzenleyemiyorlar. Büyükşehir Belediyesi ciğerci dükkanlarının üzerinde yapılan düzensiz yapılara izin vermemeli. Yetkililer kentin estetiğinin bozulmasına karşı önlem almalı.” ifadelerini kullandılar.



Murat Doğan / Urfa Değişim

tarihe resmen ihanet ediliyor Şanlıurfa’da birçok tarihi yapı ticaretin gölgesinde kaybolarak zarar görürken yetkililer yapılan bu ihanete çoğu kez sessiz kalıyor turizmde de büyük değere sahip Önlem alınmıyor ‘Çevre düzenlemesinden sorumlu büyükşehir bel