Tarihi binanın dönüştürülmesine sıcak bakılmıyor!

TAKİP ET

Diş hastanesi olarak kullanılan tarihi binanın boşaltılarak, turizmde kullanılmak üzere Millet Evi'ne dönüştürülmesine Şanlıurfalılar sıcak bakmıyor. Hastane binası ihtiyacının olduğu Şanlıurfa'da, binanın hastane olarak hizmet verilmesi isteniyor.

Şanlıurfa Kültür Eğitim Sanat ve Araştırma Vakfı (ŞURKAV) yönetim kurulu tarafından yapılan toplantıda, Şanlıurfa'da bulunan tarihi binaların gün yüzüne çıkarılarak turizme kazandırılması kararlaştırıldı. Tarihi bölgeler olan Gümrük Hanı, Kuşçu Pazarı ve tarihi çarşıların bulunduğu alanın tarihi kimliğine yakışır şekilde düzenlenerek turizm alanlarına dahil edilmesi vatandaşlar tarafından memnuniyetle karşılandı. Ancak diş hastanesi binasının boşaltılarak başka binaya taşınması vatandaşları memnun etmedi.

 

Tarihi binaların turizme kazandırılması sevindirdi

Göbeklitepe yılının ilan edilmesiyle bütün oteller doluluk oranına ulaşırken, ŞURKAV yönetimi tarafından Şanlıurfa'da bulunan tarihi binaların otellere dönüştürülmesi kararlaştırılmıştı. Tarihi binaların istimlak edilmesi kararı hem otel ihtiyacını karşılaması hem de turizmde önemli bir konuma gelmesi açısından sevindirdi. Bu durumda vatandaşlar bu tarihi binaların bir an önce çevresindeki beton yapılardan kurtarılmasından ve turizme kapılarının açılmasından yana. Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin de Şanlıurfa'nın kurtuluşunun bu tarihi alanların korunması ve yaşatılmasından geçtiğini dile getirdi.



 



İlk etapta 3 bölge bulunuyor

Turizme kazandırılması için ilk etapta kararlaştırılan Yeni Mahalle, 58 Meydanı ve Millet Hastanesi bölgeleri bulunuyor.

 

Vatandaşlar hastane binasının Millet Evi'ne dönüştürülmesine sıcak bakmıyor

Tarihi binaların onarımı yapılması ve turizm alanlarına kazandırılması kararı, kentin tarihiyle ön plana çıkması Şanlıurfalıları memnun etti. Ancak ağız ve diş sağlığı merkezi olarak kullanılan tarihi hastane binasının Millet Evi'ne dönüştürülmesine vatandaşlar sıcak bakmadı. Öyle ki kentin merkez bölgesinde hastane binalarına ihtiyaç duyulurken, hazır olan hastane binalarının boşaltılması çözüm yerine sorun teşkil edeceği olarak görülüyor.



 



Boş binaların hastane olması beklenirken, diş hastanesi buraya taşınacak

Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin hizmete girmesiyle boşaltılan eski hastane binaları yıllardır boş bir şekilde duruyor. Binaların boşaltılmasına tepki gösteren vatandaşlar burada tekrar poliklinik açılmasını talep ederken, yıllardır bu talepler yanıt bulmadı. Öyle ki zaman zaman gündeme gelen eski hastane binalarının yeni hastane olarak faaliyete girmesi bekleniyordu. Ancak bu binalarda hastane açılması yerine mevcut olan diş hastanesinin buraya taşınması Şanlıurfalıları üzdü. Vatandaşlar, mevcut diş merkezinin aynı şekilde hizmet vermeye devam etmesini boş kalan binaların ise poliklinik olarak hizmete girmesini istiyor. Öte yandan turizme kazandırılması için birçok binanın olduğu ve bu binaların öncelikle istimlak edilmesi gerektiği ifade edildi.



 



"Hastane olarak yapılan bina hastane olarak kalmalı"

Öte taraftan sosyal medyada konu ile ilgili yapılan paylaşımlarda, tarihi hastanenin Millet Evi'ne dönüştürülmesiyle tarihi önemini de yitireceği belirtildi. Binanın hastane olarak kalmasını belirten vatandaşlar, "Millet Hastanesi binası hastane olarak Şanlıurfa'ya ileride sinema ve dizi olarak o kadar tanıtıma katkı verebilirdi ki. Tarihi yapılar, yapıldığı tarihten beri hastane ise hep hastane olarak kalmalı. Okul olarak yapılan binalar okul olarak kalmalı. Medrese olan yapı dini yapı olarak kalmaya devam etmelidir. Bunların önemi bozulmamalı." ifadelerini kullandılar.



Murat Doğan / Urfa Değişim