Tarihi çarşıda turizm ve düğün sezonu

TAKİP ET

Tarihi ve kültürel yapılarıyla ön plana çıkan, her yıl çok sayıda yerli ve yabancı turiste ev sahipliği yapan kapalı çarşı esnafı, manifaturacılar ve tuhafiyeciler odası Başkanı İbrahim Halil Beyaz turizm ve düğün sezonunun önemini aktardı.

Her yıl kente gelen yerli ve yabancı ziyaretçilerin yanı sıra köylerden şehir merkezine gelen aileler, yöresel giysi ve aksesuarlar, süs eşyaları, ev gereçleri ve hediyelik eşya ihtiyaçlarını buralardan karşılıyorlar. Diğer taraftan gelen yerli yabancı turistlerinde istek giyimlerine hitap etmesiyle hem günümüzün modern hayatını hem de yöresel ve geleneksel hayata hitap ediyor.

25 yıldır çarşıda Manifatura Ve Tuhafiyeciler Oda Başkanlığı yaptığını söyleyen İbrahim Halil Beyaz, “25 yılık çalışma hayatı boyunca bu çarşıda, yerli yabancı müşterilerime, ev sahipliği yaptığını söyledi.

“BİZİM EN ÖNEMLİ SEZONUMUZ 9. AYDA BAŞLIYOR”
Manifaturacılığın düğünlere hitap ettiğini söyleyen Başkan İbrahim Halil Beyaz, “Düğün sezonu ile birlikte satışlarımız başladı. Yaz gelince normalde düğün sezonu olarak bilinir fakat Urfa’nın bir tarım şehri olmasıyla, tarım şehri olduğumuz içinde bu yöre insanı şu anda pamuk ekiminde, mevsim işçisi olarak başka yerlerde çalışmaya gidenler var en az 300-350 bin kişiye yakın kişi Türkiye’nin farklı illerine çalışmaya gidenler var. Bunlar dışında memur vs. kısmı da tatilde olmasıyla dolaysıyla şu anda Urfa’da yüzde 50’sine yakın kişi dışarıda olduğu için işlerimizde de bir seyrelme var ve en ölü sezonu diyebilirim. Tabi bizim en önemli sezonumuz 9. ayın başında başlıyor ve 4’ncü aylara kadar hareketlilik devam ediyor.

YERLİ HALK DIŞARIDA ÇALIŞIYOR
Şuanda yerli halkın büyük bir kısmı dışarıda olduğu için ve havalarında aşırı sıcak olmasıyla düğünlere bir ara verildi ama bu ay itibariyle sezon açılacak işlerimizde yavaş yavaş hareketlenmeye başlayacak ve Urfa’nın düğün sezonu yeniden başlayacak diyebilirim.”dedi.



Beyaz “Bunlar dışında herkesin etkilediği gibi bizlerin de etkilendiği pandemi süreci oldu. Buradan sizler aracılığıyla şunu da söylemek istiyorum, maske mesafe ve aşı olma çağrısında bulunmak istiyorum. Bunu dememin nedeni Şanlıurfa’ya yılda 1,5 milyon turisti ağırlıyor. Biz inanç turizmine sahip olduğumuz için bu tür durumlara çok dikkat edelim ki daha çok turistin gelmesine ve ekonomiye olanak sağlayalım. Şehrimizin ekonomik kalkınmaya ciddi anlamda ihtiyacı var bunun için herkes elinden geleni yapması gerekiyor.”

“TÜRKİYE’YE VE DÜNYAYA HİTAP EDEN BİR ÜRÜN YELPAZEMİZ VAR”
Çarşımızda, satılan ürünlerin büyük bir kısmı tarihi ve kültürel özelliklere sahip diyen Beyaz, “Aynı zamanda yeniçağlara uyum sağlayan modern bir şehir yapısına sahip olmasından ötürü yeni ve modaya uygun ürünlerde satılmakta. Bu sebepten dolayı satmış olduğumuz ürünlere bakacak olursak sadece Urfa’ya değil tüm Türkiye’ye hitap eden bir ürün yelpazemiz var. Sattığımız ürünler arasında hem ithal ürünler var, hemde de kendi üretimimiz olan ürünler var. Bununla beraber bu hem modern kesimin zevkine uygun kumaşlar olarak giyilir hemde yerel ve kültürel özelikte giyilen kıyafetler olarak tercih edilmektedir.

“ŞANLIURFA GÜNEYDOĞUNUN İNCİSİDİR VE TURİZM KENTİDİR”
Bunun dışında uzak doğu dediğimiz Çin, Dubai, Kore özelikle Çin’den üretilen kumaşların Türkiye’ye gelmesiyle moda takip ediliyor. Neticede Şanlıurfa güneydoğunun incisidir ve turizm kentidir. Bu anlamda gelen turistimizin önem verdiği bir konu var temizlik ve hijyen dolaysıyla çevre temizliği oldukça ciddi boyuta önem arz etmektedir. Burada halkımıza çok iş düşmektedir onun için temizlik konusunda çok dikkat edilmesi gerektiğini bir kes daha altını çizmek istiyorum. Herkes kendini bir turizm elçisi olarak yerlere çevreye çöpler bırakmaması gerekiyor. Gelen yabancı turistler kumaş alıp yanlarında götürüyorlar. Burada aldıkları kumaşları kendi yörelerine götürüp kendi tarzlarına, kendi kültürlerine göre dikiyorlar. Tabi alanlar kalitelerini kontrol edip öyle alıyorlar ve burada ki ürünleri çok beğenerek alıyorlar.” İfadelerine yer verdi.

Abduselam Yavuz / Urfa Değişim