Tarihi sokaklar özüne kavuşuyor

TAKİP ET

Büyükşehir Belediyesi tarafından ihalesi yapılan 16 sokağın tarihi dokusuna uygun olarak başlatılan restorasyon çalışmaları devam ediyor.

İlk yerleşim yeri olarak bilinen Göbeklitepe’nin yanı sıra her geçen gün birçok uygarlığa ait tarihi kalıntılar bulunuyor. Şanlıurfa, tarihi dokusuyla turistlerin ilgisini çekmeye devam ediyor.

Büyükşehir Belediyesi ekipleri, sokaklarda cephelerin niteliksiz beton, betonarme, briket gibi eklentilerinden arındırılan bölümlerinde duvar yüzeylerini temizliyor, raspa, taraklama ve derzlerini yaparak sağlamlaştırıyor. Restorasyon çalışmalarının ardından sokakların turizme kazandırılması hedefleniyor.

Şanlıurfa'nın tarihine ışık tutacak restorasyon, çevre düzenlemesi ve ışıklandırma çalışmasına ağırlık veren Büyükşehir Belediyesi, bünyesinde bulunan İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı KUDEM Şube Müdürlüğü ekiplerince bölgedeki sokak ve yapılar turizme kazandırılıyor.

“Tarihi yapılarda hassasiyetle çalışıyoruz”
Tarihi yapılarda hassasiyetle çalıştıklarını söyleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül,  “Göreve geldiğimiz günden bu yana üzerinde önemle durduğumuz bir konuda tarihi Urfa evlerimiz ve sokaklarını aslına uygun bir şekilde restore edilerek sahip çıkmaktır. Teknik ve uzman ekiplerimizle hassasiyetle yaptığımız çalışmaların neticesinde, planlı bir şekilde çalışmalarımızı sürdürüyoruz.  Birçok tarihi eseri restore ettik, tarihi değerleri olan yapıları kültür merkezi olarak, şehrimize kazandırdık. Şanlıurfa genelinde tarihi hanlarda, camilerde, eski Urfa evlerinde, sokaklarda yapıların tarihi dokusuna zarar vermeden, hassasiyetle çalışmalarımızı gerçekleştiriyoruz” dedi.

“Tarihin başkenti kadim şehrimize sahip çıkıyoruz”
Bıçakçı Mahallesinde cephe iyileştirmesi ve sokak sağlıklaştırması çalıştırmalarının devam ettiğini kaydeden Başkan Beyazgül, “Eyyübiye ilçesinde bulunan Bıçakçı Mahallesinde tarihi ve kültürel mirası sahip 17 ayrı sokakta orijinaline uygun halde cephe çalışmalarını ve iyileştirmesi yapılarak kadim şehrimize sahip çıkıyoruz. Tarihin başkenti olan Şanlıurfa’mızda yerli yabancı misafirlerimiz tarihi Urfa sokaklarımız da ve evlerimizde dolaşırken tarihi nahit taşların serinliğine özgün mimarimizin derin manalarını hissedeceklerdir ”ifadelerini kullandı.

“Tarihi dokuya uygun işlemleri özveriyle yapıyoruz”
Tarihi Sokak çalışmaları ve mimarisi hakkında konuşan Mimar Bünyamin Palalı ise, “Tarihi Sokak çalışmalarımızda yaptığımız işlemeler de öncelik tarihi doku ve özüne kavuşturulması yönünde işlemlerde bulunuyoruz. Bunlar duvarların üzerindeki beton eklentilerin tamamını raspa yapılarak sıva derzlerini yapılmasını yapıyoruz.  Nahit taşlı duvarların görsel olarak dışa yansımasını sağlıyoruz. Sokaklarda bulunan eklentilerde çimento eklerini çıkartılmasıyla sokaklarımız eski güncel haline gelmesini sağlıyoruz ve Büyükşehir olarak bu sokaklarla ilgili gerekli çalışmalar devam edecek.”

540 günde bitirilmesi hedefleniyor
Büyükşehir’in ihalesinde 16 sokağın bulunduğunu ve tahmini yapım süresinin 540 gün olduğunu aktaran Palalı, “540 günlük bir süre de tamamlama, süreden daha erkende bitebilir daha geçte bitebilir bu belirlediğimiz süre tahmini süresi.  Bu sokaklar tescillenmiş kayıt altına alındıktan sonra Büyükşehir tarafından bunun projeleri incelenip, koruma amaçlı olarak, Kültür ve tabiat kurulunda geçen projelerdir. Sokak cephelerinde bulunan eklentilerin kaldırılması ve özgün haline getirilmesiyle ilgili projeler hazırlanıp ona istinaden müdahalelerde bulunuyoruz.” dedi.

Abdulkadir Çelikcan / Urfa Değişim