Tarım Bakanı Yumaklı Şanlıurfa'da

TAKİP ET

Bir dizi ziyaretlerde bulunmak üzere Şanlıurfa'ya gelen Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı kentte ilk olarak Şanlıurfa Valiliğini ve Büyükşehir Belediyesini ziyaret etti.

Şanlıurfa'ya gelen Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ilk olarak Şanlıurfa Valiliğini ziyaret etti. Ardından Büyükşehir Belediyesini, AK Parti İl Başkanlığını, Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Tohum Dağıtım Programına katılacak.

Bakan Yumaklı’yı TBMM Başkanvekili ve AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Bekir Bozdağ, Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak, AK Parti Şanlıurfa Milletvekilleri Mehmet Ali Cevheri, Abdürrahim Dusak, Abdulkadir Emin Önen ve AK Parti İl Başkanı Ali İhsan Delioğlu karşıladı.

Yumaklı, valilik şeref defterini imzaladıktan sonra Vali Şıldak tarafından ağırlandı. Bakan Yumaklı, gün içerisinde Sektör Paydaşları Toplantısı, RTS Tohumculuk ve Besi OSB’yi ziyaret edecek.

Tarım Ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Şanlıurfa İl Tarım Müdürlüğünde yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi, “Tarımsal üretimin artırılması amacıyla bütün Türkiye’de aynı anda devam eden ve her ziyaret ettiğimiz ilde de sembolikte olsa bir törenle tarımsal arazilerinin etkinleştirilmesi adına bu programı düzenledik. Türkiye’nin de Tohumculuk da bu vesileyle geldiği noktayı anlatıyoruz.

Çünkü hep doğru bilinen yanlışlar veya yanlış bilinen doğrular aslında Türkiye’nin tohumda tarımsal üretimin bütün alanlarında olduğu gibi toplumda da kendine yeterli ve ilgili konularda bir kavram kargaşası oluşturmaya çalışıyor. Tohumculuk sektörü stratejik bir sektördür. Gıda arz dönemlerine ait her dönemde dikkat edilmesi gereken hususlardan bir tanesi.

Türkiye’de tohum ile alakalı dünyada ilk ve Türkiye onlardan bir tanesidir. Türkiye’de yaklaşık 1.3 milyon ton tohum üretilmektedir. Kullandığımız tohumlar yüzde 97’si bu topraklarda üretilmektedir, yani her 100 kilogram tohumdan 97 kilosu bu topraklarda yetiştiriliyor.

Türkiye’de kullanılan tohumların yüzde 40’ı sertifikalı tohumdur ve bu oranı artırmak için çok ciddi çalışmalarımız var.  Tohum firmalarımız ARGE çalışmaları etkisinde ve ihracatlar la alakalı çok ciddi yol kat etmişlerdir ve dünyanın 117 ülkesinde tohum ihraç etmektedir. Türkiye’de kullanılan tohumların yüzde 40’ı TİGEM içerisindedir. Şanlıurfa’da önemli tohum üreten illerimizden bir tanesi Türkiye’de üretilen tohumlar.

Şanlıurfa tohum üretiminde Türkiye’de üçüncü sırada yer alıyor. Şanlıurfa verimli topraklarıyla çok kadim, kültürüyle önemli ve söz sahibi bir konumdadır. Şanlıurfa 59 firma ile sözleşmeli tohum üretiliyor ve yaklaşık 1 milyon dekar alanda 12 farklı türde sertifikalı tohum üretiliyor.

2023 yılı içerisinde 2 bin 150 tonun yurtdışına ihraç eden tohumun 150 tonu Şanlıurfa’dan ihraç edilmiş durumda. TİGEM Ceylanpınar işletmesi Türkiye için ve Şanlıurfa için son derece önemli.

TAGEM tohumlar geliştiriyor TİGEM de tohumları sahadaki uygulamasını yapıp üretimi çoğaltıp bütün ülkeye dağıtımını sağlıyor. TİGEM Ceylanpınar’daki tesisleri Türkiye’deki en büyük tohum hazırlama tesisi ve bizler bu tarımsal arazileri kullanılıp aktifleştirilmesi yönünde çalışmalar yapıyoruz.

2024 yılı içerisinde mercimek üretimine ilişkin tohumları artıracağız. Soya onları da alacağız ve yağlı kan çiçeği kışlık sebze üretimi yapacağız.”dedi.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı Şanlıurfa valilik şeref defteri