Tarım işçilerinin sorunları rapora döküldü!

TAKİP ET

Hür Dava Partisi (HÜDA-PAR) Şanlıurfa İl Başkanı Emin Özaslan ve teşkilatı, 18 ilde mevsimlik tarım işçileri ile tarlada görüşerek onların yaşam standartlarını yerini inceledi. İl teşkilatı tarafından hazırlanan raporda sebep-sonuç ilişkisi ve çözüm önerileri yer aldı.

Mevsimlik tarım işçisi sorunu Şanlıurfa’nın kanayan yarası haline geldi. 350 bin kişi ekmeğini kazanmak için kentten 43 ile gidiyor. Eğitim döneminde okullarından uzak kalan öğrenciler eğitim ve öğretimden istediği verimi alamıyor. İşsizliğin yüksek olduğu Şanlıurfa’da vatandaş il bulmak umuduyla her yıl ülkenin dört bir yanına mevsimlik tarım işçisi olarak dağılıyor. Çoğunun çadırlarda yaşadığı vatandaşlar elektrik ve su sorunu ile karşı karşıya kalıyor. Hür Dava Partisi (HÜDA-PAR) Şanlıurfa İl Başkanı Emin Özaslan ve teşkilatı, mevsimlik tarım işçilerinin sorunlarını çözmek için 18 ilde işçilerle birebir görüşerek neden-sonuç ve çözüm önerilerinin olduğu bir rapor hazırladı.

Şanlıurfa’dan ülkenin birçok yerine mevsimlik tarım işçisi olarak giden vatandaşların yaşadıkları hayatı bizzat yerinde inceleyen parti teşkilatı, sorunları tespit ederek, çözüm önerileri sundu. Raporu daha önce Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin ile paylaşan üyeler, bu kez basın kuruluşlarıyla raporu paylaşarak gündemde tutuyor.

ÇADIRLARIN YÜZDE 90’ININDA ELEKTRİK VE SU YOK
Mevsimlik tarım işçileri izleme raporu detaylarını gazetemize değerlendiren Hür Dava Partisi (HÜDA-PAR) Şanlıurfa İl Başkanı Emin Özaslan,  “Şanlıurfa’nın kanayan yarası mevsimlik tarım işçileri sorunu var, her yıl Urfa’da 350 bin insan yola çıkıyor ülkenin 43 iline dağılıyor. Gittikleri yerlerde yaşam standartları hiç iyi değil. Bizler bu çalışmayı yürütürken çıktık yola 18 şehir dolaştık ve oradaki hemşerilerimizle bire bir görüştük çalıştıkları tarlaları dolaştık. Kaldıkları çadır bölgelerini gördük şunu açık bir içtenlikle söyleyebilirim çadır bölgelerinde yüzde 90 elektrik ve su yoktu. Sorduğumuzda su ihtiyaçlarınızı nasıl karşılıyorsunuz? En yakın yerde bir çeşme buluyoruz arkadaşlarımızla suyu kaplara doldurarak getiriyoruz o şekilde su ihtiyacımızı karşılıyoruz. Güneş paneli alarak o şekilde elektrik ihtiyaçlarını karşılıyorlar. Orada ki insanlarını yaşam standartlarının görünce insan çok üzülüyor. Çoluk çocuk hakikaten en dezavantajlı noktada yer alıyorlar” dedi.

“KENDİ MEMLEKETLERİNDE MÜLTECİ OLUYORLAR”
350 bin kişinin Şanlıurfa’da yola çıkıp 43 ile dağıldığını söyleyen Başkan Özaslan, “Resmen kendi vatandaşı olduğu memlekette her yıl zorunlu mülteci oluyorlar, zorunlu mülteci hayatı sürüyorlar. Şanlıurfa GAP’ın ve tarımın başkentidir fakat burada yaşayan halk Türkiye’nin dört bir tarafına dağılıyorlar ve orada gidip gene tarım da çalışıyorlar. Oralara gidip yine tarlalarda çalışıyorlar keşke kömür ocaklarında çalışsalar yâda fabrika da çalışsalar dersiniz ki Urfa da bu iş imkânı olmadığı için oraya gitmiş çalışıyorlar. Bunun nedeni Urfa iyi yönetilemediği için bu insanlar o taraflara çalışmaya gidiyorlar. Biz onlara dedik ki burada kalmanız için ne gerekiyor neden burada kalmıyorsunuz gelen cevapların yüzde 90 işsizlik ve maddi durum iyi değil dolaysıyla biz mecburen dışarıya çalışmaya gidiyoruz. Bunun neticesinde çocuklar okulundan geri kalıyor bizlerde bu proje kapsamında 18 ili dolaştıktan sonra sebep, sonuç ve çözüm önerisiyle beraber bir rapor hazırladık. İlk önce Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin’e raporumuzu takdim ettik kendisinden sonra da bütün kurum ve STK’lara takdim ettikten sonra basın mensuplarına takdim ediyoruz. Güçlü bir kamu desteği olsun ki bu çözüm önerileri sahada kullanılabilsin diye bu çalışmayı gerçekleştirdik” ifadelerini kullandı.

GENÇ İŞSİZLİK ŞANLIURFA’DA YÜKSEK
Mevsimlik tarım işçileri izleme raporundan çözüm önerilerine de değinen Özaslan, kentte genç işsizlik had safhada olduğunu belirterek, “İşsizlik rakamları oldukça yüksek ve genç işsizlik oranı çok yüksek. Şanlıurfa’nın nüfus ortalamasına baktığınızda en genç ildir. Yaş ortalaması 19’da genç nüfus çok fazla, işsizlikte had safhada. Birincisi üretimi istihdamı artıran projeler hayata geçirilir bu konuda Milletvekillerimize çok iş düşmektedir. Bu bölgeye yatırımı çekecekler burayı teşvik edecekler, burayı hibeye çekecekler ki ilk önce Şanlıurfa’daki yatırımcılar ve daha sonra dışarıda ki yatırımcıları bu bölgeye çekecekler; organize sanayi bölgesinde 3-4-5. organize sanayi bölgeleri kurulacak. 18 şehir dolaştım orda ki insanların içinde hiç bir Antepliyerastlamadım hepsi Şanlıurfalı neden Antep’te iş imkanı çok fazla. Biz de diyoruz ki Şanlıurfa o seviyeye çok rahat gelebilir. Birinci çözüm önerimiz sanayinin gelişmesi ve istihdamın artması. Burada Milletvekillileri belediye Başkanları ve Valiye çok iş düşüyor.

TARIM İŞÇİLERİNE ELLİŞER DÖNÜMLÜK TARLA VERİLSİN
İkinci çözüm önerimiz oraya mevsimlik işçi olarak gidenlere sorduk köyde kalıyor ama toprağı yok. Toprağı olmayan mevsimlik işçileri sıralamaya koyalım ve Ceylanpınar TİGEM’de 50 şer dönümlük bölümlere bölelim ve ellişer dönüm araziler halinde her bir mevsimlik işçi aileye, bu araziyi verelim hibede etmeyelim, devlet her yıl 50 dünüme 5 bin kira parası alsın bir yıl boyunca o tarlayı ekip biçsin her sene aynı şekilde bu işlemi yapsın ve kendisi burada çalışsın. Sabah gidip çalışacak akşam evine dönsün ve bu şekilde çocuğu okuldan geri kalmayacak. Diğer bir çözüm ise orada annelerimiz ve bacılarımız inanılmaz dezavantajlı durumda. Çünkü sabahtan akşama kadar tarlada çalışıyor, akşam geldikten sonra bulaşık yıkayıp temizlik yapıyor. Anne ve bacılarımız için hayvan besleme olanağı sağlayalım onlara süt veren 2-3 inek verelim ve bu bir proje olsun bu hayvan onlarda 2 – 3 yıl onlarda kalsın o hayvanın sütünü satarak her yıl da bu hayvanların yavruları olacak bu yavrularda sizde kalacak 2-3 yıl sonra verdiğimiz 2-3 ineği geri alarak bu defa başka ailelere verelim doğan yavrular onlarda kalsın onlarda onlarla döngüyü sağlasınlar. Bunu böyle düşündüğümüz de 5-6 yıl içinde her ailenin birçok hayvanı olacak. Bu şekilde üretime de faydası çok olacak.”

“BU KONUDA KAMUOYU BASKISI KURMAK GEREKİYOR”
13 maddelik çözüm önerilerinin olduğunu gençlere yönelik çözümlerinin olduğunu kaydeden Özaslan, “Şanlıurfa’ya üretimi kazandıracak ve Şanlıurfa’dan üretip yurtdışına ihraç edecek projelerimiz var. Ben eminim ki herkes elinden geleni yaparsa bütün medya mensuplarına özel talebim bir siyasetçi olarak kamuoyunun baskısında olsak da kamuoyunun gücünü oluştursanız en azından bu proje biran önce hayata geçer tabi bu hemen 3 – 4 ayda hayata geçmez ama bu bir süreçtir bunu başlatalım; en azından bugün mevsimlik işçi olarak giden anne babalar gitmesin demiyorum onların çocukları yarın öbür gün gitmesinler burada kalsınlar. 14 Urfa Milletvekiline sesleniyorum halk size oy verdi, sizi meclise gönderdi. Siz de 350 bin insanı çadırlara gönderdiniz!Urfalı Milletvekillilerin bu sorun için çok çalışmaları lazım. Ayağında ayakkabısı olmayan tarlada çalışan çocuğun bütün vebali Urfalı Milletvekillerin boynunadır! Buna benzer bir olay daha Hatay’da yaşadım çadır bölgesinde ayrılırken küçük bir çocuğa sordum bir isteğin var mı diye evet dedi.Beni de götürün kendisine dedim annen burada baban burada niye dedim çünkü dedi ben evimi çok özledim. Bu iki çocuğun buna benzer daha birçok çocuğun vebalı hepimizin ve en çokta Urfalı Milletvekillilerin boynunadır. Ben şahsım olarak bu konuda çok çalışacağım çok çabalayacağım çünkü o iki çocuğun o sözleri ben mezara girene kadar da asla unutmayacağım”dedi.  

Hür Dava Partisi (HÜDA-PAR) TARIM İŞÇİLERİN RAMPORLADI ŞANLIURFA