Tarımın başkenti betonlaşmaya kurban gidiyor!

TAKİP ET

Tarımsal Öğretimin 177. Yılı ve Ziraat Mühendisleri Günü Etkinliği kapsamında Şanlıurfa'ya gelen ünlü tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım, kentte yaptığı izlenimler sonucu Şanlıurfa'da tarım arazilerin betonlaşmaya kurban gittiğine dikkat çekti.

Ünlü yazar Şanlıurfa’da tarım konusunda önemli gelişmelerin yaşandığını fakat Tarım arazileri yoğun yapılaşma, betonlaşma, çölleşme riski altında olduğunu kaydetti.

Şanlıurfa’da Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi’ndeki hocalar, Ziraat Mühendisi öğrencileri ve Şanlıurfa Ziraat Mühendisler Odası Başkanı Abdullah Melik bir araya gelen yazar Ali Ekber Yıldırım, daha sonra Şanlıurfalı çiftçiler ile tarımda yaşanan sorunlar ile ilgili istişarelerde bulundu.

“100 BİN DÖNÜM ALAN BETONLAŞMIŞ”

Türkiye Tarımıyla ilgili yazdığı yazılar ile birçok kişi tarafından tanınan ünlü tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım Şanlıurfa’da yaptığı ziyaret kapsamında 100 bin dönümlük tarım arazisinin betonlaşmaya kurban gittiğini belirtti.

Ali Yıldırım Ekber yaptığı izlenimleri şöyle değerlendirdi: “Şanlıurfa’ya gidip Göbeklitepe’yi ziyaret etmemek olmazdı. Harran Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Rıza Türkmen’in rehberliğinde Ziraat Mühendisleri Odası Şanlıurfa Şube Başkanı Abdullah Melik ile birlikte tarihteki ilk yerleşim alanı, ilk köylerin kurulduğunun kanıtı olarak gösterilen Göbeklitepe’yi ziyaret ettik. Göbeklitepe’den Harran Ovası’nı kuşbakışı gözlemledik. İlk göze çarpan ovadaki yapılaşma. Bilimsel olarak yapılan çalışmalara göre Harran Ovası’nda yaklaşık 100 bin dönüm alan betonlaşmış. Bir başka önemli sorun ise aşırı sulama nedeniyle topraktaki tuzlanma oranının artması.”dedi.

“TOPRAĞI, SUYU KORUYALIM”

Yaptığı açıklamada Şanlıurfa’nın birçok değere sahip olduğunu vurgulayan ünlü tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım, tarımda yaşanan sorunlara dikkat çekti.

Bu sorunlardan en önemlisi olan, suyun Harran ve diğer ovalara getirilmesi ile birlikte bilinçsiz su kullanımı ve yapılaşma, betonlaşma nedeniyle tarım topraklarının kaybedilmesi, toprağın, suyun korunması ve gelecek kuşaklara temiz olarak aktarılması gerektiğine vurgu yaptı.

GAP’TA VERİMLİLİK VE GELİR ARTTI

GAP projesinin faaliyete geçmesiyle Şanlıurfa’da tarımda büyük bir aşama kaydettiğini söyleyen Ali Ekber Yıldırım, “Özellikle bölgede pamuk ve mısır üretiminin devreye girmesi, ülke üretimine de önemli katkılar sağladığını ve ülkedeki pamuk üretiminin yarısının Urfa’dan sağlandığını hatırlattı.

Kuru tarımdan sulu tarıma geçince buğdayda dekara verimin 200 kilolardan sulu alanlarda 1 tona kadar yükseldiğini Pamuk, mısır ve diğer ürünlerde de üretimin, verimliliğin 2-3 kat artması ve çiftçi gelirlerinin artması elbette çok önemli. Ancak, kuru tarımdan sulu tarıma geçince, daha çok gübre, daha çok zirai ilaç kullanılmaya başlandı. Bilinçsiz ve gereğinden fazla kullanılan gübre, ilaç ve diğer girdiler yeraltı sularının hızla kirlenmesine, toprağın kirlenmesine ve bozulmasına neden oluyor. Bu kimyasallar bu topraklardan elde ettiğimiz ürünlerle gıda olarak bize geri dönüyor.” dedi.

BARAJLARDAN SUYUN AÇIK KANALLARDAN OVAYA GETİRİLMESİ

Şanlıurfa’da barajlardan suyun açık kanallardan ovaya getirilmesinin büyük maliyet ve getirilen suyun yüzde 60’nın kaybolduğunu aktaran Ali Ekber Yıldırım, Prof. Dr. Mehmet Ali Çullu’nun dikkat çektiği tarım alanlarının betonlaşması konusunda hemen herkes hemfikir. Bugün gelinen noktada 100 bin dekar alanın betonlaştığı tahmin ediliyor. Bu, Harran Ovası ve bölgedeki diğer ovalar için en büyük tehlike olarak görülüyor.

Harran Ovası’ndaki bir başka önemli sorun ise milyarlarca lira harcanarak yapılan barajlardan suyun açık kanallardan ovaya getirilmesi. Ziraat Mühendisleri Odası Şanlıurfa Şube Başkanı Abdullah Melik, açık kanaldan ve cazibe sulaması(Su kotunun sulanacak araziden yüksek olduğu yerlerde suyun potansiyel enerjisi ile sulama kanalları veya borular aracılığıyla iletildiği sistem) nedeniyle suyun yüzde 60’ının kaybolduğunu söylüyor.” şeklinde ifade etti.

ÇİFTÇİLER DURUMDAN RAHATSIZ

Şanlıurfa’da tarım arazilerin betonlaşmasına karşı olduğunu söyleyen çiftçi Cevher Türk, yerel yönetimlerin dağlık alanlar yerine tarım arazilerin imara açılmasına sert bir şekilde tepki gösterdi.

Cevher Türk, tarım alanlarında yaşanan betonlaşmaya şu sözler ile tepki gösterdi. “Bizler diyoruz ki tarım alanlarını imara açmayın diyoruz fakat bazıları umursamıyor, ama bunun ceremesini gelecek yıllarda çekeceğiz. Viranşehir, Siverek, Ceylanpınar, Suruç ve diğer birçok ilçede dağlık alanlar varken tarım arazileri imara açılıyor. Yaşanan bu durum Şanlıurfa için büyük tehlike gerçekten. Ama bunu birileri anlamıyor. Buraya tarım profesörleri geliyor. Gereken uyarıları yaptıkları halde kulak asmıyorlar. Aslında araziyi değil geleceğimizi betonlaştırıyorlar bunlar” dedi.

Mehmet Kırvar / Urfa Değişim

Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ali Ekber Yıldırım Ziraat Mühendisleri Şanlıurfa