Tarımın kalbi Çarmelik'te atıyor

TAKİP ET

Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, Tarım Müzesine dönüştürülen Çarmelik Kervansarayın sadece müze olarak değil, eğitim ve araştırma merkezi olarak da hizmet sunacağını belirtti.

Türkiye'nin en büyük tarım müzesi olması için restore edilen ve Tarım Müzesine dönüştürülen Çarmelik Kervansarayı, ziyaretçilere kapılarını açtı. Şanlıurfa'nın hem tarımsal alanda hem de turizm alanında ön plana çıkmasını sağlayan Çarmelik Kervansarayının resmi açılışı yapıldı. Açılışa Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, Ak Parti Şanlıurfa Milletvekili MKYK üyesi İbrahim Halil Yıldız, Ak Parti Şanlıurfa İl Başkanı Bahattin Yıldız, Bozova Belediye Başkanvekili Zekeriya Göker, Suruç Belediye Başkan Vekili Tarık Açıkgöz, Ziraat Odası Başkanı Ahmet Eyyüpoğlu, STK’lar ile vatandaşlar katıldı.



Bölgeye önemli katkı sunacak

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi koordinesinde Bozova ilçesine bağlı Büyükhan Kırsal Mahallesi'nde bulunan Çarmelik Kervansarayına çiftçilerin kullanmadıkları eski tarımsal makine ve araçların tahsis etmesiyle Tarım Müzesine dönüştürüldü. Yapım tarihi ile ilgili sağlam bilginin olmadığı ve Evliya Çelebi'nin 'Seyahatname' adlı eserinde de yer alan Çarmelik Kervansarayı Şanlıurfa için önemli bir avantaj olan 2019 turizm sezonuna yetişmesi de bölgeye katkı sağladı. Çarmelik Tarım Müzesi, sadece ziyaretçileri ağılamakla kalmayacak, aynı zamanda tarımsal anlamda araştırmaların önünü açacak. 



'Çiftçilerin büyük katkısı oldu'


Önemli bir eser olan Çarmelik Kervansarayı ile ilgili gazetemize bilgi veren Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, "Şanlıurfa bir tarım şehridir. Şanlıurfa'nın geniş çaplı bereketli toprakları bulunuyor. Burada Tarım Müzesi'nin açılışında çiftçilerimizin büyük katkıları oldu. Özellikle müze anlamında gerek tarımda kullanılan aletler, gerekse makinaların büyük bir bölümünü çiftçilerimiz tarafından hibe edildi. Burada zengin ve kapsamlı bir müze oluştu. Burayı sadece müze olarak da değerlendirmemek gerekir. Çarmelik Kervansarayını tarımsal anlamda bir eğitim ve araştırma merkezi olarak değerlendirilecek. Artık her hafta burada mühendislerimiz ve uzmanlarımız tarafından Kırsal Şube Müdürlüğümüz bünyesinde eğitimler verilecek. Gerek restorasyonunda gerekse eğitim ve araştırma merkezinin kuruluşunda ekibimizin de çok büyük katkıları oldu." dedi.



'Toplu ulaşımı da burada aktifleştireceğiz'

Belediye otobüslerinin merkezden Çarmelik arasında aktif hale getirileceğini söyleyen Başkan Nihat Çiftçi, "Tarım şehri, GAP'ın başkenti, Peygamberler Şehri Şanlıurfa'ya böyle bir müzenin çok yakıştığını düşünüyorum. Çarmelik Tarım Müzesi turizm rotası şeklinde belirlendi ve tamamen ziyaretlere açık olacak. Buraya toplu ulaşımı da ring olarak günün belirli saatinde aktif hale getireceğiz. Bunu da zaten kamuoyuna duyuracağız. Çiftçilerimizin de eğitim günlerinde araçlar tahsis edilecek. Buradan da kırsala tarımsal destek amaçlı dağıtımı olacak. Burası sürekli aktif olacak. Her şekli ile açık olacak." diye konuştu.

Haber: Abdulkadir Çelikcan / Urfa Değişim Gazetesi

 







Şanlıurfa haberler son dakika Çarmelik kervansarayı