'Tarımsal sulama için elektrikten vergi alınmasın'

TAKİP ET

Tarım ve Orman Bakanlığının teşviklerle desteklediği basınçlı sulama sistemi elektrik giderlerini artırdı, yöre  çiftçisi bu giderlerden kesilen vergilerde indirim istiyor.

Şanlıurfa Ziraat Odası Başkanı Ahmet Eyyüpoğlu, eskiden tarımsal sulama için kullanılan elektrik birim fiyatının sanayi, ticarethane ve meskene göre daha uygun olduğunu ancak şu anda aradaki farkın kapandığını, hatta dağıtımın özelleşmesinden sonra tarımsal sulama elektriğinin daha pahalı hale geldiğini vurguladı. Eyyüpoğlu, gıda fiyatlarını kontrol altına almanın tarımsal üretim maliyetlerini düşürmek ve çiftçiyi verimli üretime teşvik edecek doğru ve etkili destekleme politikalarıyla yapılabileceğini savunarak, şöyle devam etti:
“Çiftçimizin önemli bir üretim maliyeti olan tarımsal sulama elektrik birim fiyatının içinde sadece dağıtım bedeli en az %22’dir. Toplam birim fiyatı üzerinden de %0,7 Enerji Fonu, %2 TRT Payı, %5 Belediye Tüketim Vergisi, %18 KDV alınmaktadır. Bu kesintilerin toplamı ise %25,7 yapar. Çiftçimize tarımsal sulama elektriğinde verilecek en büyük destek; dağıtım bedelinin %4,3 düşürülmesi ve kesintilerin sıfırlanarak, tarımsal sulama elektrik birim fiyatının toplam %30 ucuzlatılması ile yapılabilir. Tarımda modern basınçlı sulama sistemlerinin kullanımını yaygınlaştırmaya büyük emek veren Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Bekir Pakdemirli’nin, Enerji Bakanı ve  Hazine ve Maliye Bakanımızla görüşerek çiftçimize yeni üretim sezonunda bu müjdeyi vermesini bekliyoruz.”