Tarlada kalan mısır çürümeye başladı

TAKİP ET

Şanlıurfa'da mısır ve pamuk eken çiftçilerin yaşadığı mağduriyeti komşu il Mardin'deki çiftçiler de yaşıyor. İddiaya göre Kızıltepe Ovası'nda 900 bin dönümlük arazide ekilen mısır, hasat edilemedi.

Sanayi sektöründe önemli kaynak olan pamuk ve mısırda fiyatın düşük olması Şanlıurfa ve çevre illerdeki çiftçileri mağdur etti. Daha önce ikinci ürün olan mısır ve pamuk belli bir dönemde hasat edilirken, bu yıl toplanamadı, tarlada olduğu gibi kaldı. Önemli sanayi ürünlerinden mısır ve pamukta fiyatın düşük olması çiftçinin ürününü hasat etmesini geciktirdi. Fiyat düşüklüğü çiftçileri memnun etmezken, bölgede sağanak yağışların erken başlaması da adeta perişan etti.

Çiftçilerin yüzde 90'ı mısırını toplayamadı

Söz konusu çiftçilerin mağduriyeti ile ilgili bir açıklama yapan Kızıltepe Çiftçiler Derneği Başkanı Mikail Erbeyi, "Geçen yıl kuraklık tehlikesi atlatan Mardinli çiftçiler bu yıl aşırı yağışlar nedeniyle zor günler yaşıyor. Kızıltepe ovasında yaklaşık 2 aydır devam eden aşırı yağışlardan dolayı mısır dalında çürümeye başladı. Kızıltepe Ovası'nda yaklaşık 900 bin dönüm ikinci ürün mısır ekili bulunuyor. Bu yıl yağışların erken başlaması ve aşırı yağışlar nedeniyle çiftçilerin yüzde 90’ı mısırını biçemedi. Zaman zaman sağanak halinde yağan yağmur mısırın dallarını kırdı ve mısırın dalında çürümeye başlamasına neden oldu. Bazı çiftçiler dalından koparak yere düşen mısırları kendi imkanları ile toplamak zorunda kaldı. Bunun için işçi tutmak zorunda kalan çiftçiler, ek bir masrafla karşı karşıya kaldı. Yere düşen mısırları toplatan çiftçiler, mısırları kepçeyle biçerdöverin ağzına atarak ürün elde etmeye çalışıyor. Çiftçilerin borçları ödeme zamanı geldi ve çiftçilerimiz mağdur durumda. Çiftçi, mazot, elektrik parasını ödeyecek. Ama ürününü biçemiyor." dedi.

7 bin çiftçinin zor bir dönem geçirdiğini de sözlerine ekleyen Erbeyi, mısır ve hububatta uygulanan alım ve ithalat politikasının çiftçiyi zor duruma düşürdüğünü söyledi.